Πόσο αντέχουν οι τράπεζες

Του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη*

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι το «Το πρωτογενές έλλειμμα των 2 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου που θα εκδίδονται όπως εκδίδονται μέχρι τώρα». Το είπε εκτός από τον κ.Τσίπρα και ο καθηγητής κος Σταθάκης, πρωτοκλασάτο οικονομικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στον ΣΚΑΙ στις 3/6/2012.

Αγνοούν όμως μάλλον πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν αγοράσει μέχρι σήμερα αυτά τα έντοκα και μάλιστα είναι αξίας 16 δισ. ευρώ. Αυτά τα έντοκα βραχυπρόθεσμης διάρκειας ανακυκλώνονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα της κρίσης με χρήματα του συστήματος, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των καταθέσεων κλπ..

Το μνημόνιο προβλέπει ότι τα έντοκα θα μειωθούν από 16 δισ. ευρώ σε 6 δισ. ευρώ. Δηλαδή η δανειακή σύμβαση θα ανακουφίσει τις ελληνικές τράπεζες δίνοντας πολύτιμη ρευστότητα ύψους 10 δισ. ευρώ. Αυτή η διαφορά, αυτά τα 10 δισ. ευρώ ή μέρος αυτής, θα μπορέσει να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το μνημόνιο δεν θα καταγγελθεί και η δανειακή σύμβαση θα εξακολουθήσει να ισχύει.

Αν όμως καταγγελθεί όχι μόνο δεν θα μειωθεί το ύψος των εντόκων γραμματίων που έχουν σήμερα οι τράπεζες στην κατοχή τους, αλλά θα «φορτωθούν» άλλα 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Άραγε, έχουν ρωτήσει τις τράπεζες αν μπορούν να σηκώσουν τέτοιο βάρος; Έχουν ρωτήσει αν υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα; Πως θα μπορέσουν να αγορασθούν αυτά τα πρόσθετα έντοκα των 2 δισ. ευρώ όπως θέλει ο κ. Σταθάκης εάν σταματήσει η χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών από την ΕΚΤ, λόγω μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου; Ας τα έχουν υπόψη τους αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ και όσοι ψηφοφόροι τους πιστεύουν.

Στην ρευστότητα των 10 δισ. ευρώ από έντοκα προβλέπεται να προστεθούν 6,5 δισ. ευρώ που θα δοθούν προς προμηθευτές, σύμφωνα πάντα με την δανειακή σύμβαση. Μεταξύ άλλων λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να αφαιρέσει αυτήν την κρίσιμη περίοδο, τόσα δισ. ευρώ από την αγορά.

Όταν η ρευστότητα των Τραπεζών διατίθεται για τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου τότε στραγγαλίζεται η ρευστότητα και η οικονομία. Αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με την αγορά. Αυτό πρέπει να αλλάξει και η δανειακή σύμβαση το προβλέπει. Τώρα που οι συσχετισμοί στην Ευρώπη είναι ευνοϊκότεροι, η Τρόικα μπορεί να κάνει αλλαγές σημαντικές για την ανακούφιση της αγοράς, για τον περιορισμό της ύφεσης, κάποιοι θέλουν να μας αποκλείσουν, κάποιοι πιστεύουν ότι λεφτά υπάρχουν, κάποιοι το παίζουν μάγοι στις πλάτες του ελληνικού λαού.

* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Α’ Αθήνας, Πιστοποιημένος Αναλυτής Αγορών, Πρόεδρος NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Τέως Πρόεδρος ΣΜΕΧΑ

[sc:Πηγή id=”http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=152401&catID=2″ ]

2 σχόλια σχετικά με το “Πόσο αντέχουν οι τράπεζες”

  1. Πολύ μεγάλη η παραμύθα του Μωραϊτάκη…. Μωρός, όνομα και πράγμα!Μόνο που δεν μας είπε ότι θα έρθουν και οι εξωγήινοι! Αλήθεια κ. Μρωαϊτάκη, 78 δις που έλαβαν ως τώρα τα τραπεζομπου###λα πού πήγαν;

  2. Δεν εχουμε προσβαση στις αγορες κυριως λογω του Μνημονιου που υποθηκευσε τη χωρα.
    Μπορουμε να δανειστουμε … αλλα με εξωγηινα επιτοκια.
    Ειναι απλο, κανενας δεν θελει να δανεισει στην Ελλαδα με το παρον μνημονιακο της γιγνεσθαι λογω του οτι η Τροικα ειναι ενυποθηκος δανειστης και εχει δικαιωματα στην ελληνικη πραγματικοτητα.
    Οταν καταγγελθει αυτη η συμβαση ομως υπαρχουν δυναμεις που θελουν να δωσουν καποια λεφτα εδω για αλλους λογους … κυριως για γεωπολιτικους λογους οπως ειναι η Ρωσια και η Κινα για παραδειγμα.
    Με λιγα λογια παρουσιαζεται η ΕΚΤ ως μονος εν δυναμει φορεας ρευστοτητας της ελληνικης οικονομιας ενω δεν ειναι ετσι.
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *