Πώς θα γλιτώσετε τα 500 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος από τα «μπλοκάκια»

Περισσότεροι από 240.000 επιτηδευματίες υπέβαλαν πέρυσι μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ή δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση αλλά ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος και το Υπουργείο Οικονομικών τους «συνιστά» να προχωρήσουν σε εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών αν θέλουν να μην πληρώσετε το 500άρικο του τέλους επιτηδεύματος.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με επιστολές που θα τους αποστείλει τις επόμενες ημέρες θα τους ενημερώσει για τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών, ώστε να αποφύγουν το τέλος επιτηδεύματος.

Η προτροπή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά «κέρδη», μπορεί όμως να αποδειχθεί και παγίδα προστίμων. Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να κλείσουν τα βιβλία τους θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση διακοπής στο τμήμα μητρώου της εφορίας στην οποία υπάγονται.

Στην περίπτωση όπου αποδεικνύεται ότι δεν έχουν εκδοθεί πέρυσι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών το σύνηθες πρόστιμο για την εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών είναι μόλις 40 ευρώ και δίνει σημαντικό περιθώριο «κέρδους» έναντι της πληρωμής τέλους επιτηδεύματος για όσους έχουν ανενεργά δελτία παροχής υπηρεσιών

Όσοι όμως έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων καθώς το κλείσιμο των βιβλίων συνεπάγεται έλεγχο και ενδεχομένως πολλαπλάσια πρόστιμα σε σχέση με το τέλος επιτηδεύματος που θα γλιτώσουν.

Φέτος, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, θα κληθούν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος:

• 400 ευρώ όσοι έχουν έδρα σε τουριστικές περιοχές και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
• 500 ευρώ όσοι έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
• 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα, εφόσον διατηρούν υποκαταστήματα.

Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία χρόνια από το έτος της συνταξιοδότησής του (ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο).

Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

Το τέλος επιτηδεύματος θα ενσωματωθεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όπως άλλωστε και η έκτακτη εισφορά για τα περυσινά εισοδήματα, και θα εξοφληθεί σε έως τρεις δόσεις, ανάλογα με τον χρόνο εκκαθάρισης της δήλωσης.

euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *