Πώς τα 18 δισ. «έδεσαν χειροπόδαρα» τις ελληνικές τράπεζες

Ο λόγος αφορά στη μορφή με την οποία δόθηκαν στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές εμπορικές τράπεζεςτα 18 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 25 δισ. της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Στην πραγματικότητα, οι διοικήσεις τους «δέθηκαν χειροπόδαρα», για να πάρουν αυτά τα λεφτά, αφού αποδέχθηκαν όρους που υπό άλλες προϋποθέσεις και συνθήκες δεν θα συζητούσαν καν.

Για παράδειγμα, για να φτάσουν τα λεφτά στα ταμεία τους, υιοθέτησαν εκ των προτέρων τους όρους της συμφωνίας για την ανακεφαλοποίηση που θα αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση, αν όλα πάνε καλά, βεβαίως. Συγκεκριμένα, τράπεζες και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αποδέχθηκαν εκ των προτέρων μια ντιρεκτίβα η οποία ακόμα δεν έχει συζητηθεί.

Κάτι σαν εν λευκώ υπογραφή «ακούγεται» αυτή η διαδικασία και δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το γεγονός είναι αρκετό από μόνο του για να αποδείξει πόσο απεγνωσμένα είχαν ανάγκη αυτά τα 18 δισ. ευρώ τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Την ίδια ώρα, το ΤΧΣ απέκτησε δικαιώματα που αντιστοιχούν στο 33% των μετοχών των εν λόγω τραπεζών, το οποίο ως κίνηση ερμηνεύεται ως επιπλέον διασφάλιση.

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί ότι αυτή η βοήθεια έχει τη μορφή δανεικών και άρα δεν δίνεται …δωρεάν, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι το συνολικό πακέτο κάθε άλλο παρά ελκυστικό ήταν ως προς τους όρους του. Από την άλλη, όμως, ήταν και 100% αναγκαίο, γι αυτό και τελικώς έγινε αποδεκτό.

Το θέμα τώρα είναι αν κάποια και πόσα από τα λεφτά αυτά, των 18 δις, θα «πέσουν» και στην αγορά που έχει ξεμείνει παντελώς από ρευστότητα…

[sc:Πηγή id=”http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/138002/pos-ta-18-dis-edesan-heiropodara-tis-ellinikes-trapezes” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *