Ράλι για το φράγκο, «σοκ» για Έλληνες δανειολήπτες

Ράλι σημειώνει το φράγκο έναντι του ευρώ ύστερα από την αιφνιδιαστική απόφαση της Τράπεζας της Ελβετίας να σταματήσει την παροχή στήριξης στην ισοτιμία του φράγκου έναντι του ευρώ στα 1,20 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αρνητικό γεγονός για Έλληνες δανειολήπτες σε φράγκο οι οποίοι θα δουν αύξηση στο Άληκτο κεφάλαιο με την ελεύθερη διακύμανση των ισοτιμιών. Τραπεζικοί παράγοντες δηλώνουν προβληματισμένοι καθώς θεωρούν πως θα υπάρξει αύξηση των “κόκκινων δανείων”με αναφορά στο φράγκο καθώς θα φέρει επί του πρακτέου σημαντική αύξηση των δόσεων του εκάστοτε δανείου.

Τα εν λόγω δάνεια που πρόσφεραν ελκυστικά επιτόκια έγιναν ευρέως γνωστά από το 2005 και μετά καθώς οι καταναλωτές έβλεπαν πως είχαν όφελος τόσο από τα χαμηλά επιτόκια όσο και από το αδύναμο ελβετικό φράγκο εκείνης της περιόδου (ευρώ/φράγκο στο 1,60 το 2007)

Το ζήτημα έχει απασχολήσει αρκετές φορές και τα ελληνικά Δικαστήρια όπου έχουν προσφύγει δανειολήπτες. Μάλιστα τον προηγούμενο μήνα το Πολυμελές Πρωτοδικείο άνθης για δεύτερη φορά έδωσε  λύση στο πρόβλημα δυο δανειοληπτών με μία γενναία απόφαση, υποχρεώνοντας την Τράπεζα να υπολογίσει τα δάνεια  με την ισοτιμία που ίσχυε κατά το χρόνο εκταμίευσης. 

Το τελευταίο διάστημα οι αποκλίσεις μεταξύ των νομισματικών πολιτικών στις μεγαλύτερες νομισματικές περιοχές έχουν αυξηθεί σημαντικά, μια τάση η οποία αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονη. Το ευρώ έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου και αυτό, με τη σειρά του, έχει προκαλέσει το ελβετικό φράγκο να αποδυναμωθεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Σε αυτές τις συνθήκες, η SNB κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιβολή και η διατήρηση της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας για το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ δεν είναι πλέον δικαιολογημένη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *