Ρευστοποιούν μαζικά τα ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής!

Την ώρα που η οικονομική κρίση εξακολουθεί να πλήττει την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, ουρές σχηματίζονται καθημερινά στις ασφαλιστικές εταιρείες από πελάτες που ζητούν να ρευστοποιήσουν τα συμβόλαια ζωής.

Ορισμένοι αδυνατούν να συνεχίσουν την χρηματοδότηση των προγραμμάτων ζωής , άλλοι αποταμιεύουν τα χρήματα αφού θεωρούν την καταβολή ασφαλίστρων πολυτέλεια εν μέσω κρίσης ενώ οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα χρήματα για να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως η πληρωμή του ενοικίου. Όπως και να έχει, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

Μέσα σε ένα χρόνο, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011, οι ρευστοποιήσεις εκτινάχθηκαν στο ποσό των 813,1 εκατ. ευρω, που αναλογεί σε αύξηση 20% σε σχέση με το 2010 και αντιπροσωπεύει πάνω από το 55% των συνολικών χρημάτων που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για αποζημιώσεις.

Η «αιμορραγία» στα ασφαλιστήρια ζωής άρχισε σταδιακά το 2008, όταν και ρευστοποιήθηκαν 82.000 συμβόλαια ενώ συνεχίστηκε το 2009 οπότε και ρευστοποιήθηκαν 100.000 συμβόλαια, δηλαδή αύξηση περίπου 23%.

Μαζικές ήταν οι ρευστοποιήσεις και το 2010, όταν οι εξαγορές συμβολαίων ζωής ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα σημειώθηκε «βουτιά» και στην παραγωγή νέων ασφαλίστρων ζωής.
Εξίσου απογοητευτικά για τον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών είναι και τα στοιχεία του 2011 που δόθηκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, από τα 813,1 εκατ. ευρώ που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες το 2011 για να ικανοποιήσουν αιτήματα πρόωρων εξαγορών, τα 438,4 εκατ. ευρώ ήταν πληρωμές για προγράμματα επιβίωσης, θανάτου, μεικτές ασφαλίσεις ή συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Οι εξαγορές αυτού του τύπου, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη εκροή του κλάδου, εμφανίζουν αύξηση περίπου 40% σε σχέση με το 2010.

Ιδιαίτερα υψηλές ήταν οι ρευστοποιήσεις και στη δεύτερη βασικότερη κατηγορία των ασφαλίσεων ζωής, τα επενδυτικά προγράμματα, που εκτινάχθηκαν κατά 12,6% και άγγιξαν τα 277,1 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, αναφορικά με τον κλάδο των ομαδικών προγραμμάτων, η εικόνα για το 2011 είναι σαφώς βελτιωμένη, καθώς οι εξαγορές παρουσίασαν μείωση στο ποσό των 97,6 εκατ. ευρώ έναντι 121,9 εκατ. ευρώ το 2010.

Ταυτόχρονα, τα εν λόγω προγράμματα έχουν συρρικνωθεί και στη μέση διάρκεια των συμβολαίων, η οποία ανέρχεται πλέον στα πέντε χρόνια κατά μέσο όρο, την στιγμή που η διάρκεια υπό κανονικές συνθήκες, υπερβαίνει τα δέκα χρόνια.

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις έχουν άλλωστε συρρικνώσει τη μέση διάρκεια των συμβολαίων ζωής στα πέντε χρόνια κατά μέσο όρο, τη στιγμή που η διάρκεια αυτών των προγραμμάτων υπερβαίνει κανονικά τα δέκα χρόνια.
Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που οι κάτοχοι των προγραμμάτων ζώης ρευστοποίησαν τα συμβόλαια, αδυνατώντας να καταβάλλουν τα ετήσια ασφάλιστρα, τα οποία κατά μέσο διαμορφώνονται στα 1.300 ευρώ κάθε χρόνο με τη βασική κάλυψη ζωής και εγγύηση κεφαλαίου 20.000 ευρώ σε 15 χρόνια.

Το πρόβλημα των εξαγορών σε συνδυασμό με τις υψηλές αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν το 2011 δημιουργούν, αναμφίβολα, μια δυσοίωνη εικόνα για τον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει μεγάλες απώλειες και στις θέσεις εργασίας.  Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, σύμφωνα με τα οποία, οι αποζημιώσεις για κάθε αιτία ανήλθαν το 2011 στα 813,1 εκατ. ευρώ, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι συμπληρωματικές καλύψεις, οι αποζημιώσεις αγγίζουν το 1,9 δισ. ευρώ.

[sc:Πηγή id=”http://dimotikosafari.blogspot.gr/2012/06/blog-post_8303.html” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *