Ρυθμίσεις αγροτικών χρεών εξετάζει η Τράπεζα Πειραιώς

«Η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να δημιουργήσει στο αμέσως προσεχές μέλλον νέα προϊόντα τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αγροτών», γίνεται γνωστό σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Κόλλια για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών. Στην απάντησή της, η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει ότι «έχει ως πάγια πολιτική της την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για τη ρύθμιση οφειλών των πελατών της, επομένως και όσα από τα αγροτικά χρέη μεταβιβάστηκαν σε αυτή θα εξετάζονται υπό το ίδιο πρίσμα».

«Σε ότι αφορά στον ρόλο που έπαιξε μέχρι πρότινος η Αγροτική Τράπεζα, δηλαδή παροχής δανείων στους αγρότες με ευνοϊκούς όρους, η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να δημιουργήσει στο αμέσως προσεχές μέλλον νέα προϊόντα τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αγροτών», αναφέρεται στο έγγραφο και επισημαίνεται ότι «ήδη, βελτιώνοντας τους όρους των δανείων που χορηγούνται σε αγρότες για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, εφαρμόζει τελικό επιτόκιο 9,75%, αντί της συνολικής επιβάρυνσης 12,10% που εφάρμοζε η Αγροτική Τράπεζα».

Σε άλλη ερώτηση, του βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Ταλιαδούρου, με θέμα την «αυθαίρετη παρακράτηση κτηνοτροφικών επιδοτήσεων από την Αγροτική Τράπεζα», διαβιβάστηκε απάντηση από την Τράπεζα Πειραιώς η οποία θυμίζει ότι δεν έχουν μεταβιβαστεί αλλά παραμένουν στην υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα τα αγροτικά δάνεια που βρίσκονται σε υπερημερία για διάστημα μεγαλύτερο των 360 ημερών. Όπως διευκρινίζεται επίσης, το μεγαλύτερο μέρος των χρεών των κτηνοτρόφων δεν βρίσκεται στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η Τράπεζα Πειραιώς διαβεβαιώνει πάντως ότι «στην περίπτωση που έχουν μεταβιβαστεί τέτοια χρέη, θα εξετάσει κάθε περίπτωση χωριστά, με την ευαισθησία που επιδεικνύει πάντα στις σχέσεις της με τους πελάτες της, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, πάντα στο πλαίσιο που διαγράφουν οι σχετικοί νόμοι».

Για το ίδιο θέμα διαβιβάστηκε στη Βουλή και έγγραφη απάντηση από την υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα, η οποία αναφέρει ότι «δεν προέβη σε καμία παράνομη παρακράτηση οφειλών κτηνοτρόφων», αλλά ότι «στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης από το νόμο και τον κανονισμό εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων, είσπραξης και ρευστοποίησης των κάθε φύσεως ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της και με βάση τις υφιστάμενες πάγιες εντολές και εκχωρήσεις και γενικά τις συμβατικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις των οφειλετών, όπου υπάρχουν, εισπράττει τα δικαιούμενα ποσά ασκώντας νόμιμο δικαίωμά της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *