Ρύθμιση δανείων με καταβολή μόνο των τόκων

Πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση δανείων και τις ελαφρύνσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γράφει σήμερα ο “Ελεύθερος Τύπος”. Οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών ξεκίνησαν επισήμως χθες, στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Κορμός της ρύθμισης είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για μείωση των δόσεων στο 30% του εισοδήματος με επιμήκυνση διάρκειας, κατά τα πρότυπα των διευκολύνσεων που υιοθετήθηκαν για τους δανειολήπτες δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν προτάσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα λειτουργικότερο πλαίσιο, με βάση και τις πραγματικές ανάγκες των δανειοληπτών, όπως διαμορφώνονται από την παρατεταμένη ύφεση.

Τα… κόκκινα

Οι τράπεζες έχουν προβεί σε ρυθμίσεις πάνω από 1,2 εκατ. συμβάσεων τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο τουλάχιστον τα μισά από τα ρυθμισμένα δάνεια μέσα σε λίγους μήνες παρουσιάζουν πάλι πρόβλημα. Παράλληλα, τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και εκτιμάται ότι σχεδόν το 20%-25% των χορηγήσεων βρίσκεται σε καθυστέρηση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε δάνεια άνω των 50 δισ. ευρώ. Για το θέμα, πάντως, λόγο έχει και η Τρόικα, εν όψει και των διαπραγματεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για τη ρύθμιση των δανείων και τα θέματα του Τειρεσία, από το υπουργείο ανακοινώθηκε ότι θα ακολουθήσουν συναντήσεις του γενικού γραμματέα Καταναλωτή, Γιώργου Στεργίου, με την ΕΕΤ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο ως το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας.

Υπό συζήτηση, όπως φαίνεται, είναι η τροποποίηση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, εκδίδονται τον τελευταίο χρόνο αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων δανειοληπτών που αποδεικνύουν την αδυναμία τους να αποπληρώσουν παλιά τραπεζικά δάνεια. Για αυτό το θέμα, πάντως, στις διαβουλεύσεις θα μετέχουν και καταναλωτικοί φορείς και νομικοί.

 Προτάσεις

Ένα από τα σχέδια που έχουν στο συρτάρι τους οι τράπεζες είναι το «πάγωμα» της πληρωμής κεφαλαίου για χρονικό διάστημα έως πέντε χρόνια, με καταβολή μόνο τόκων. Ετσι, για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης που έχει πάρει στεγαστικό ύψους 200.000 ευρώ, με επιτόκιο 4% και διάρκεια αποπληρωμής 25 χρόνια, πληρώνει σήμερα δόση 1.060 ευρώ το μήνα. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η δόση μπορεί να πέσει και κάτω από 600 ευρώ το μήνα.

Μια πιο ρηξικέλευθη πρόταση είναι για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται στο Μνημόνιο, η συνολική μηνιαία δόση να μειωθεί στο 30% και το υπόλοιπο ποσό (τόκοι και κεφάλαιο) να κεφαλαιοποιείται άτοκα.

Μια ακόμη σκέψη είναι η λογική του leasing, μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι το δάνειο μετατρέπεται απευθείας σε μακροχρόνια μίσθωση, το ακίνητο περνάει στην κατοχή της τράπεζας και ο πελάτης δεν βαρύνεται πλέον με την υποθήκη του στεγαστικού. Ομως, η τράπεζα παραχωρεί το ακίνητο στο δανειολήπτη-ιδιοκτήτη με μακροχρόνια μίσθωση, όπως ισχύει στις συμβάσεις leasing. Και μπορεί να μείνει στο «σπίτι» του για 25 ή 30 χρόνια, πληρώνοντας τίμημα αντίστοιχο ή κατώτερο του ενοικίου.

Επίσης, μία άλλη λύση είναι η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων πέρα από τα 40-45 έτη που ισχύει σήμερα, με συμβάσεις… 100 ετών. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το ποσό που πληρώνει ως δόση ο δανειολήπτης, ενώ μπορεί να αποκτήσει το ακίνητο στη λήξη της σύμβασης, καταβάλλοντας στην τράπεζα επιπλέον ποσό, που αντιστοιχεί στην αξία του σπιτιού.

 «Ξεπάγωμα» κονδυλίων

 

Στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τους τραπεζίτες, έγινε γενικότερη συζήτηση για το «ξεπάγωμα» χρηματοδοτικών εργαλείων και κονδυλίων που αφορούν επενδυτικά προγράμματα.

Για το ΕΣΠΑ προτάθηκε η απλοποίηση των διαδικασιών, ενώ για τον επενδυτικό νόμο το υπουργείο προσανατολίζεται να ενεργοποιήσει τις τράπεζες στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.

Τέλος, για το ΕΤΕΑΝ αναμένονται νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να διοχετευθούν κεφάλαια στην αγορά ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

 Οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

Μείωση των δόσεων στο 30% του εισοδήματος, με επιμήκυνση διάρκειας

«Πάγωμα» της πληρωμής κεφαλαίου έως και πέντε χρόνια, με καταβολή μόνο τόκων

«Κούρεμα» της συνολικής μηνιαίας δόσης στο 30% και το υπόλοιπο ποσό να κεφαλαιοποιείται άτοκα, για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται στο Μνημόνιο

Υιοθέτηση του ισπανικού μοντέλου της λογική του leasing. Το δάνειο μετατρέπεται σε μακροχρόνια μίσθωση και το ακίνητο περνάει στην κατοχή της τράπεζας

Επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, πέρα από τα 40-45 έτη που ισχύει σήμερα, με συμβάσεις… 100 ετών

Από τον Ελεύθερο Τύπο

30 σχόλια σχετικά με το “Ρύθμιση δανείων με καταβολή μόνο των τόκων”

  1. Κααααλα αυτα τα ξέρουμε! Αυτα λίγο πολύ ήδη γίνονται! Και βεβαια αφορα τα στεγαστικα, όσα τουλαχιστον θεωρούνται “βιώσιμα”. Το θεμα είναι να κανουν πιο ευελικτο το Νόμο Κατσελη, να γίνονται πιό γρήγορα οι διαδικασίες και το σημαντικό…να θεσπιστει και εκει μια διαβαθμιση ποσών πληρωμής ανάλογα με το εισόδημα! Δεν γίνεται ανθρωποι να μένουν να ζήσουν με 400 και 500 ευρω!!!Πρεπει να οριστουν και εκει πλαφόν εισοδηματος που δεν θα ξεπερνουν το 30% εκτος και αν υπάρχουν σχετικα μεγαλα εισοδηματα που επιτρεπουν την εξυπηρετηση μεγαλυτερου ποσου! Πρεπει επισης να θεσπιστει το ακατασχετο λογαριασμου μεχρι 1500-2000 για αρχη, αλλιως πως θα δουλεψουμε με τις χρεωστικες καρτες και ηλεκτρονικες συναλλαγες που θελει το κωλοκρατος και η εφορία? Πως θα εχουμε τραπεζικο λογαριασμο και καρτα αν οι μισοι ειμαστε στον Τειρεσια και αποκλεισμενοι απο το τραπεζικο συστημα? Εδω οσοι δουλευουν κοιτανε να “εξαφανισουν” το μισθό τους τη μερα που θα μπει μην τυχει και αφησουνε μεσα κανενα ποσο και το σουφρωσει η τραπεζα καθως ακομα και το ακατασχετο μισθου η συνταξης απο λογαριασμο τραπεζης ισχυει μονο για τη μερα καταθεσης και την επομενη. Αν τον αφησεις μεσα πας γυρευοντας!

    1. GEORGE M, είσαι καταπληκτικός! Είχα άγχος μην πάω και βρω ήδη κουτσουρεμένο από καμμία κατασχεσούλα το μισθό μου, μόλις μου το έλυσες κι αυτό 🙂

      1. Πληρωνεσαι απο τράπεζα που χρωστάς? Αν μπορείς να την αλλάξεις καλού κακού κι αν δέν μπορείς να φροντίσεις να κάνεις ανάληψη το μισθό σου τη μέρα που μπαίνει. Αν τώρα πληρώνεσαι απο άλλη τράπεζα δέν εχεις φόβο. Αν όμως εν τω μεταξυ κάποια τραπεζα εκδωσει εναντίον σου διαταγή πληρωμής καλο είναι να μήν αφήνεις λεφτα ούτε εκει μεσα. Φροντιζε να τα παιρνεις τη μερα που μπάινουν η το πολύ την επόμενη. Δυσκολο να στα πειραξουν αν ειναι σε αλλη τραπεζα αλλα ποτε δεν ξερεις…..Με διαταγη πληρωμης εχουν δικαιωμα να κανουν κατασχεση αλλα σε καθε περιπτωση ΠΟΤΕ τη μερα καταθεσης και την επόμενη. Αν τωρα το πραξουν μπορεις κι εσυ να τους τρεξεις με μια ώραια αγωγή!!!

  2. ολοι γραφουν οτι οι ρυθμισεις θα γινουν για δανεια που ειναι ενημερα,το θεμα ειναι για τα δανεια που εχουν καθυστερημενες δοσεις τι θα κανουν

    1. Θα γίνουν και για δάνεια σε καθυστερηση αλλα που να κρίνονται βιώσιμα και διαχειρίσιμα. Ολες οι αλλες περιπτώσεις θα πάνε στο νόμο Κατσέλη που ελπίζω να τον βελτιώσουν και να τον κάνουν λίγο πιό ευέλικτο!

    1. Απλό είναι….απο το εισόδημα του δανειολήπτη και απο το κόστος του δανειου. Αν για τη δόση του στεγαστικού πχ εδινες το 60% του εισοδήματός του και δυσκολευοσουν είναι ευκολο να κατεβει στο 30% και να εξυπηρετειται. Αν τωρα το εισόδημά σου εχει πέσει τοσο χαμηλα που δεν φτάνει ουτε το 30% ή εκτος του στεγαστικού εχεις και καμποσες πιστωτικές και καταναλωτικα και κανενα επισκευαστικό και δεν σε φτάνουν ούτε τρεις μισθοι το μήνα, τότε ειναι προφανες ότι η κατασταση σου δεν είναι βιώσιμη και πρεπει να πας στο ειρηνοδικείο.

  3. επισης ηθελα να ρωτησω μηπως καποιος γνωριζει ή ακουσε κατι για τα στεγαστικα που μεινανε στην κακη ατε τι θα γινει

    1. Δεν αλλάζει τίποτα για εμας. Ειτε στεγαστικα, ειτε καρτες και καταναλωτικα τα χρωστάμε κανονικότατα με οτι αυτο συνεπαγεται σε εξωδικα, Δ.Π. κλπ……

  4. Κατανοητό, George.
    Ομως αν η δόση κατέβει στο 30% του εισοδήματος, λογικά αυτό μεταφράζεται σε επιμήκυνση του δανείου και πρόσθετοι τόκοι.
    Ετσι δεν είναι….. κατά πόσο συμφέρει αυτό?? 
     

    1. Το αν συμφέρει η όχι είναι στην υποκειμενική κρίση του καθενός. Αλλοι πχ μπορει να “κόλλησαν” στα πρωτα χρονια του δανείου και να οφείλουν μεγάλο ποσο που να θέλει και μεγάλη επμήκυνση και πολλούς τόκους, αλλοι όμως να δυσκολευτηκαν στα τελευταια χρονια του δανειου και να μην χρωστούν πολύ μεγαλο ποσό οπότε να τους φανεί βολική μια τέτοια ρυθμιση με μικρή επιμήκυνση. Ολα αυτα πανε κατα περίπτωση. Εννοειται πως όποιος δεν θα το αποδεχεται (εξωδικαστικός συμβιβασμός θα είναι ουσιαστικά, θα μπορεί να απευθυνθει στο ειρηνοδικείο…. Ακουσα σημερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ πως το πλαφόν του 30% θα ισχύει και στις αποφάσεις του ειρηνοδικείου.

  5. Από το παράρτημα της σχετικής ανακοίνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος διαβάζουμε ότι μία σειρά δανείων  που βρίσκονται σε υπερημερία δεν θα μεταβιβασθούν στην Τράπεζα Πειραιώς. Τα δάνεια αυτά περιγράφονται παρακάτω:
    ιδ) Οι έννομες σχέσεις της «Αγροτική» έναντι πελατών της από δανειακές ή άλλου είδους πιστοδοτικές συμβάσεις της «Αγροτική», συμπεριλαμβανομένων και αναγωγικών δικαιωμάτων της από την έκδοση εγγυητικών επιστολών ή από άλλου είδους εγγυοδοτικές συμβάσεις της «Αγροτική» με τρίτους, οι οποίες αφορούν:
    i) οφειλές που αφορούν την αγορά ή την επισκευή ακινήτου που χρησιμοποιείται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία, οι οποίες ασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια επί του εν λόγω ακινήτου, εφόσον ο πιστούχος βρίσκεται σε υπερημερία άνω των εκατόν ογδόντα (180) ημερών όσον αφορά την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού?
    ii) οφειλές για τις οποίες οι πιστούχοι έχουν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους, είτε δικαστικά είτε εξωδικαστικά, εφόσον ο πιστούχος βρίσκεται σε υπερημερία άνω των τριάντα (30) ημερών όσον αφορά την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού?
    iii) οφειλές οι οποίες πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    – θεμελιώνονται σε δανειακή ή άλλου είδους πιστοδοτική σύμβαση η οποία αποσκοπεί στη χρηματοδότηση της δραστηριότητας του πιστούχου στους κλάδους της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, των δασών ή του λοιπού αγροτικού τομέα,
    – ο πιστούχος δεν έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων κατηγορίας Γ΄,
    – ο πιστούχος βρίσκεται σε υπερημερία άνω των τριακοσίων εξήντα πέντε (360) ημερών όσον αφορά την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού?
    iv) οφειλές που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες, εφόσον ο πιστούχος βρίσκεται σε υπερημερία άνω των ενενήντα (90) ημερών όσον αφορά την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού.
    Στη συνέχεια ακολουθεί ολόκληρη η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με το ποια  περιουσιακά στοιχεία της Αγροτικής Τράπεζας μεταβιβάζονται στην Τράπεζα Πειραιώς και ποια παραμένουν στην «κακή» ΑΤΕ Bank.
    1. Στο πιστωτικό ίδρυμα με την επωνυμία «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» (εφεξής: «η Πειραιώς») μεταβιβάζονται όλες οι συμβατικές σχέσεις του υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.» (εφεξής: «η Αγροτική») με τρίτους, στις οποίες υποκαθίσταται πλέον πλήρως «Πειραιώς», καθώς και το σύνολο του ενεργητικού και παθητικού της «Αγροτική» (δικαιώματα, αξιώσεις, υποχρεώσεις και βάρη κάθε είδους), εκτός από τις συμβατικές σχέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία που περιγράφονται στη συνέχεια στον αριθμό 2 υπό στοιχεία α’ έως και
    ιστ), που αναφέρονται εφεξής συνολικά ως «μη μεταβιβαζόμενα στοιχεία».
    Στα περιουσιακά στοιχεία (συμβατικές σχέσεις, ενεργητικό και παθητικό) που θα μεταβιβασθούν στη «Πειραιώς» συγκαταλέγονται, εκτός αν περιλαμβάνονται στα μη μεταβιβαζόμενα στοιχεία, ιδίως τα ακόλουθα:
    α) Τα ταμειακά διαθέσιμα της «Αγροτική».
    β) Οι έννομες σχέσεις της «Αγροτική» που πηγάζουν ή σχετίζονται με καταθέσεις της στην Τράπεζα της Ελλάδος, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα ελάχιστα υποχρεωτικά αποθεματικά.
    γ) Οι έννομες σχέσεις της «Αγροτική» που πηγάζουν ή σχετίζονται με καταθέσεις και τραπεζικούς λογαριασμούς που η «Αγροτική» τηρεί σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή του Εξωτερικού.
    δ) Οι έννομες σχέσεις της «Αγροτική» που πηγάζουν ή σχετίζονται με δανειακές ή άλλου είδους πιστοδοτικές συμβάσεις που έχει καταρτίσει με πιστωτικά ιδρύματα.
    ε) Τα παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα και όλες οι συμβατικές σχέσεις από συμβάσεις με αντικείμενο παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα πλην εκείνων που περιλαμβάνονται στα μη μεταβιβαζόμενα στοιχεία.
    στ) Οι έννομες σχέσεις της «Αγροτική» έναντι πελατών της που πηγάζουν ή σχετίζονται με δανειακές ή άλλου είδους πιστοδοτικές συμβάσεις με αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και αναγωγικών δικαιωμάτων της «Αγροτική» κατά πελατών της από την έκδοση εγγυητικών επιστολών ή από άλλου είδους εγγυοδοτικές συμβάσεις της «Αγροτική» με τρίτους. Από τη μεταβίβαση εξαιρούνται έννομες σχέσεις οι οποίες πηγάζουν ή σχετίζονται με δανειακές ή άλλου είδους πιστοδοτικές συμβάσεις με πελάτες της «Αγροτική» που περιλαμβάνονται στα μη μεταβιβαζόμενα στοιχεία.
    ζ) Οι έννομες σχέσεις της «Αγροτική» που πηγάζουν ή σχετίζονται με συμβάσεις πώλησης με σύμφωνα επαναγοράς (REPOS και REVERSE REPOS) που έχει καταρτίσει η «Αγροτική».
    η) Οι έννομες σχέσεις της «Αγροτική» που πηγάζουν ή σχετίζονται με συμβάσεις μίσθωσης ή πώλησης κινητής ή ακίνητης περιουσίας, τόσο στις περιπτώσεις που η «Αγροτική» έχει συμβληθεί ως μισθωτής ή αγοραστής  όσο και στις περιπτώσεις που η «Αγροτική» έχει συμβληθεί ως εκμισθωτής ή πωλητής.
    θ) Δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, της «Αγροτική» επί αξιογράφων, έγχαρτων ή άυλων, και επί χρηματοπιστωτικών μέσων, εγχάρτων ή άυλων, συμπεριλαμβανομένων μετοχών, ομολόγων, επιταγών και άλλων χρεογράφων, εκτός από αυτά που περιλαμβάνονται στα μη μεταβιβαζόμενα στοιχεία.
    ι) Οι τίτλοι που ανήκουν στην «Αγροτική» λόγω της υπαγωγής της στις διατάξεις του ν. 3723/2008, όπως ισχύει, και συγκεκριμένα το ειδικό ομόλογο (που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 3 ν. 3723/2008) με ISIN GR0514017145 ονομαστικής αξίας 675 εκατομμυρίων ευρώ.
    ια) Εμπράγματα δικαιώματα της «Αγροτική» επί κινητών και ακινήτων.
    ιβ) Όλες οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις της «Αγροτική» κατά του
    Ελληνικού Δημοσίου και Νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου, εκτός από αυτές που περιλαμβάνονται στα μη μεταβιβαζόμενα στοιχεία.
    ιγ) Οι έννομες σχέσεις που πηγάζουν ή σχετίζονται με συμβάσεις ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και οι υποχρεώσεις της «Αγροτική» από κάθε είδους καταθέσεις πελατών της σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων στην «Αγροτική», ανεξαρτήτως του ορίου και των εξαιρέσεων του ν. 3746/2009. Εντολές πληρωμής, πιστωτικές ή χρεωστικές, με αναφορά σε κάποιον από τους παραπάνω λογαριασμούς, που είχαν δοθεί αλλά δεν είχαν εκτελεστεί έως την ανάκληση της άδειας εκτελούνται πλέον από την «Πειραιώς». Επιταγές που αναφέρουν ως πληρώτρια τράπεζα την «Αγροτική» θεωρούνται ότι αναγράφουν ως πληρώτρια τράπεζα την «Πειραιώς», με όλες τις σχετικές συνέπειες, και σύρονται επί των παραπάνω λογαριασμών.
    ιδ) Οι έννομες σχέσεις από δανειακές ή άλλου είδους πιστοδοτικές συμβάσεις της «Αγροτική» με την Τράπεζα της Ελλάδος ή άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των πιστοδοτικών συμβάσεων για την παροχή έκτακτης ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος.
    ιε) Οι έννομες σχέσεις και κάθε είδους υποχρεώσεις και δικαιώματα της «Αγροτική» που απορρέουν από την καθ’ οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή της σε οργανωμένες αγορές, χρηματιστήρια, συστήματα συμψηφισμού, συστήματα πληρωμών, καθώς και συστήματα εκκαθάρισης και/ή διακανονισμού χρηματοπιστωτικών μέσων, περιλαμβανομένων και των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων που σχετίζονται με εντολές οι οποίες έχουν εισαχθεί στα ως άνω συστήματα πριν από τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της «Αγροτική» σύμφωνα με την παρούσα απόφαση και οι οποίες δεν έχουν εκκαθαριστεί, συμψηφιστεί ή διακανονιστεί έως τον χρόνο αυτόν.
    ιστ) Ο διακριτικός τίτλος και τα σήματα της «Αγροτική».
    ιζ) Έννομες σχέσεις της «Αγροτική» από συμβάσεις οι οποίες εξυπηρετούν τη λειτουργία της.
    ιη) Δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας της «Αγροτική», συμπεριλαμβανομένων ιδίως των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, δικαιωμάτων επί λογισμικού, αποκλειστικές ή μη άδειες χρήσης επί προϊόντων διανοητικής ιδιοκτησίας, κλπ.
    ιθ) Δικαιώματα και συμβατικές σχέσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία ή την εξασφάλιση μεταβιβαζόμενων στοιχείων του ενεργητικού, όπως ιδίως απαιτήσεις και εμπράγματα δικαιώματα επί κινητών ή ακινήτων που έχουν μεταβιβαστεί καταπιστευτικά στην «Αγροτική», έγχαρτα ή άυλα αξιόγραφα (όπως ιδίως επιταγές), έγχαρτα ή άυλα χρηματοπιστωτικά μέσα που έχουν μεταβιβαστεί στην «Αγροτική» προς εξασφάλιση απαιτήσεών της, δικαιώματα επίσχεσης ή συμψηφισμού.
    κ) Έννομες σχέσεις από συμβάσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών της «Αγροτική».
    κα) Οι αξιώσεις της «Αγροτική» για αποζημίωση, ανεξαρτήτως αιτίας και θεμελίωσης (ενδοσυμβατική ή άλλη), συμπεριλαμβανομένων και αξιώσεών της για καταβολή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης ανεξαρτήτως αιτίας, καθώς και αξιώσεις αδικαιολόγητου πλουτισμού. Από τη μεταβίβαση εξαιρούνται αξιώσεις που συνδέονται με μη μεταβιβαζόμενα στοιχεία.
    κβ) Τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της «Αγροτική» έναντι του ΤΕΚΕ, ως είχαν προ της ανάκλησης της αδείας της «Αγροτική».
    2. Δεν μεταβιβάζονται στην «Πειραιώς» τα περιουσιακά στοιχεία (ενεργητικό, παθητικό και έννομες σχέσεις από συμβάσεις) που περιγράφονται αμέσως παρακάτω υπό τα στοιχεία α’ έως και ιστ΄ (μη μεταβιβαζόμενα στοιχεία). Τα μη μεταβιβαζόμενα στοιχεία διατηρούνται υπό τη δικαιοκτησία (ενεργητικό) της «Αγροτική» ή συνεχίζουν να βαρύνουν (παθητικό) την «Αγροτική». Εφόσον στα μη μεταβιβαζόμενα στοιχεία περιλαμβάνονται συμβατικές σχέσεις, σ’ αυτές συμβαλλόμενη παραμένει η «Αγροτική». Τα μη μεταβιβαζόμενα στοιχεία είναι τα ακόλουθα:
    α) Οι έννομες σχέσεις της «Αγροτική» με τρίτους που πηγάζουν ή σχετίζονται με συμβάσεις εργασίας που έχει καταρτίσει η «Αγροτική».
    β) Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της «Αγροτική» έναντι των μετόχων της, που απορρέουν από τη μετοχική σχέση, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων της «Αγροτική» για καταβολή μερισμάτων που έχουν εγκριθεί για προηγούμενες χρήσεις, τα οποία δεν έχουν αναληφθεί από τους δικαιούχους, και, σε περίπτωση παραγραφής, η υποχρέωση της «Αγροτική» για καταβολή τους στο Ελληνικό Δημόσιο.
    γ) Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της «Αγροτική» από το ομολογιακό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης εκδόσεως της “A.B.G. Finance International plc” (Lower Tier II) για κεφάλαιο ύψους ευρώ 250 εκατ. με ISIN ΧS0373532489, το οποίο εκδόθηκε στις 21.7.2008 και είναι δεκαετούς διάρκειας.
    δ) Όλες οι απαιτήσεις και τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, της «Αγροτική» που σχετίζονται με την εταιρεία ειδικού σκοπού “A.B.G. Finance International plc” που έχει εκδώσει το υπό στοιχείο  β) ομολογιακό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων κάθε είδους δικαιωμάτων της «Αγροτική» επί μετοχών της προαναφερόμενης εταιρείας ειδικού σκοπού.
    ε) Όλα τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, της «Αγροτική» επί μετοχών των εταιρειών «ΑΤΕ ΛΗΖΙΝΓΚ Ανώνυμη Εταιρεία Χρηματοδοτικής Μίσθωσης», «ΑΤΕ Τεχνική – Πληροφορική Α.Ε.», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε.», «Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου – ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», «ΑΤΕxcelixi Α.Ε.», «ΑΤΕ Διαφημιστική Α.Ε.» και «Συνεταιριστική Ελληνική Καπνοβιομηχανία Α.Ε.».
    στ) Οι έννομες σχέσεις από δανειακές ή άλλου είδους πιστοδοτικές συμβάσεις της «Αγροτική» με τις εταιρείες «ΑΤΕ Τεχνική –Πληροφορική Α.Ε.» και «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ Α.Ε.», συμπεριλαμβανομένων και αναγωγικών δικαιωμάτων της «Αγροτική» από την έκδοση εγγυητικών επιστολών ή από άλλου είδους εγγυοδοτικές συμβάσεις της «Αγροτική» με τις εν λόγω εταιρείες,
    ζ) Όλες οι αξιώσεις και υποχρεώσεις της «Αγροτική» έναντι τρίτων, περιλαμβανομένων και των υπαλλήλων της «Αγροτική», για καταβολή αποζημίωσης από οποιαδήποτε (συμβατική ή εξωσυμβατική) αιτία, για καταβολή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης, καθώς και για απόδοση αδικαιολόγητου πλουτισμού, εφόσον συνδέονται με τα μη μεταβιβαζόμενα στοιχεία.
    η) Οι υποχρεώσεις της «Αγροτική» προς την Αγροτική Συνεταιριστική Εταιρεία Ανάπτυξης Ρεθύμνου Α.Ε, με την εξαίρεση υποχρεώσεων που καταλαμβάνονται από κάποιο από τα στοιχεία δ’ έως κ’ του αριθμού 1 του παρόντος παραρτήματος.
    θ) Οι αξιώσεις της «Αγροτική» έναντι της «Συνεταιριστική Ελληνική Καπνοβιομηχανία Α.Ε.», της «Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μουδανιών» και έναντι της «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λευκάδας – ΤΑΟΛ», με την εξαίρεση αξιώσεων που καταλαμβάνονται από κάποιο από τα στοιχεία δ’ έως κα’ του αριθμού 1 του παρόντος παραρτήματος.
    ι) Οι υποχρεώσεις που κατά το νόμο ικανοποιούνται από το προϊόν της εκκαθάρισης της «Αγροτική».
    ια) Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της «Αγροτική» κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
    ιβ) Οι φορολογικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις της «Αγροτική», βάρη και τέλη κάθε είδους, ανεξάρτητα από το εάν έχουν γεννηθεί και αν έχουν βεβαιωθεί κατά το χρόνο μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων της «Αγροτική» σύμφωνα με την παρούσα απόφαση. Ιδίως δεν μεταβιβάζονται υποχρεώσεις για καταβολή ή προκαταβολή φόρων κάθε είδους που παρακρατήθηκαν στο χρονικό διάστημα έως τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της «Αγροτική» σύμφωνα με την παρούσα απόφαση? για καταβολή τελών ή εισφορών που αφορούν παροχές για το παραπάνω χρονικό διάστημα? για πληρωμή προστίμων (ανεξάρτητα από τον χρόνο επιβολής) για πράξεις ή παραλείψεις της «Αγροτική» που συντελέστηκαν στο παραπάνω χρονικό διάστημα? για καταβολή συμπληρωματικού ή επιπρόσθετου φόρου αναφορικά με το παραπάνω χρονικό διάστημα.
    ιγ) οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις της «Αγροτική» κάθε είδους έναντι ασφαλιστικών φορέων, οι οποίες αφορούν το χρονικό διάστημα έως τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της «Αγροτική» σύμφωνα με την παρούσα απόφαση.
    ιδ) Οι έννομες σχέσεις της «Αγροτική» έναντι πελατών της από δανειακές ή άλλου είδους πιστοδοτικές συμβάσεις της «Αγροτική», συμπεριλαμβανομένων και αναγωγικών δικαιωμάτων της από την έκδοση εγγυητικών επιστολών ή από άλλου είδους εγγυοδοτικές συμβάσεις της «Αγροτική» με τρίτους, οι οποίες αφορούν:
    i) οφειλές που αφορούν την αγορά ή την επισκευή ακινήτου που χρησιμοποιείται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία, οι οποίες ασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια επί του εν λόγω ακινήτου, εφόσον ο πιστούχος βρίσκεται σε υπερημερία άνω των εκατόν ογδόντα (180) ημερών όσον αφορά την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού?
    ii) οφειλές για τις οποίες οι πιστούχοι έχουν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους, είτε δικαστικά είτε εξωδικαστικά, εφόσον ο πιστούχος βρίσκεται σε υπερημερία άνω των τριάντα (30) ημερών όσον αφορά την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού?
    iii) οφειλές οι οποίες πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    – θεμελιώνονται σε δανειακή ή άλλου είδους πιστοδοτική σύμβαση η οποία αποσκοπεί στη χρηματοδότηση της δραστηριότητας του πιστούχου στους κλάδους της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, των δασών ή του λοιπού αγροτικού τομέα,
    – ο πιστούχος δεν έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων κατηγορίας Γ΄,
    – ο πιστούχος βρίσκεται σε υπερημερία άνω των τριακοσίων εξήντα πέντε (360) ημερών όσον αφορά την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού?
    iv) οφειλές που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες, εφόσον ο πιστούχος βρίσκεται σε υπερημερία άνω των ενενήντα (90) ημερών όσον αφορά την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού.
    ιε) Οι έννομες σχέσεις από τις ακόλουθες συναλλαγές με αντικείμενο παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα:
    – Τη συναλλαγή περί ανταλλαγής επιτοκίων (Rate Swap) η οποία καταρτίστηκε (trade date) την 3.7.2009 με αντισυμβαλλόμενο την «Barclays Bank plc» και χαρακτηρίζεται με τον κωδικό αναφοράς (Reference) 3284316Β.
    – Τη συναλλαγή περί ανταλλαγής επιτοκίων (Rate Swap) η οποία καταρτίστηκε (trade date) την 9.7.2009 με αντισυμβαλλόμενο την «Barclays Bank plc» και χαρακτηρίζεται με τον κωδικό αναφοράς (Reference) 3295243Β.
    – Τη συναλλαγή περί ανταλλαγής επιτοκίων (structured swap: Modsnowball strangle on 10year EURCMS swap), η οποία καταρτίστηκε (trade date) την 26.6.2009 με αντισυμβαλλόμενο τη «Nomura International plc» και χαρακτηρίζεται με τον κωδικό συναλλαγής (Trade ID) 387534.
    – Τη συναλλαγή (Floor spread) η οποία καταρτίστηκε (trade date) την 15.11.2011 για ονομαστικό ποσό 200.000.000 €, με αντισυμβαλλόμενο την «Citibank N.A.».
    ιστ) Τα δικαιώματα και έννομες σχέσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία ή την εξασφάλιση μη μεταβιβαζόμενων στοιχείων του ενεργητικού, όπως ιδίως απαιτήσεις και εμπράγματα δικαιώματα επί κινητών ή ακινήτων που έχουν μεταβιβαστεί καταπιστευτικά στην «Αγροτική», έγχαρτα ή άυλα αξιόγραφα (όπως ιδίως επιταγές), έγχαρτα ή άυλα χρηματοπιστωτικά μέσα που έχουν μεταβιβαστεί στην «Αγροτική» προς εξασφάλιση μη μεταβιβαζόμενων απαιτήσεών της, δικαιώματα επίσχεσης ή συμψηφισμού.
    3. Στα περιουσιακά στοιχεία της «Πειραιώς» θα προστεθεί το ποσό που θα της καταβάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με το άρθρο 63Ε παρ. 7 ν. 3601/2007 σε συνδυασμό με το άρθρο 9 παρ. 15 εδ. α’ ν. 4051/2012 (μετά την αναρίθμηση των παραγράφων του άρθρου 15 αναριθμήθηκαν από την παράγραφο 6 υποπαρ. β’ του άρθρου πρώτου της από 30.4.2012 ΠΝΠ – ΦΕΚ Α’ 103/30.4.2012), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 6 υποπαρ. γ’ του άρθρου πρώτου της από 30.4.2012 ΠΝΠ.__

  6. Η Πώληση της ΑΤΕ φέρνει χρεοκοπίες συνεταιρισμών & Αγροτών
     

     
    H πώληση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς έναντι πινακίου φακής έχει ξεσηκώσει σάλο σε πανελλαδικό επίπεδο. Στη Λέσβο μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει αποτίμηση των επιπτώσεων, οι οποίες σίγουρα θα είναι μεγάλες και καταστροφικές κυρίως για τις συνεταιριστικές οργανώσεις του νησιού.
     

    Οι δανειακές υποχρεώσεις της Ένωσης και των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών στην ΑΤΕ είναι μεγάλες. Ορισμένες από αυτές είναι ληξιπρόθεσμες και είναι πιθανόν να γίνουν άμεσα απαιτητές. Μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και οι αγρότες, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια προς την Τράπεζα και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, τα αγροκτήματά τους και τα αγροτικά μηχανήματα που κατέχουν.
    Ποια δάνεια θα κριθούν ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και θα πάνε στο «κακό» κομμάτι της Τράπεζας και ποια στο «καλό», κανείς δεν το γνωρίζει αυτή τη στιγμή. Άλλωστε, μόλις χθες επρόκειτο να αναλάβει καθήκοντα ο εκκαθαριστής κ. Μαράντος.
    Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι χθες, στην «καλή» ΑΤΕ πέρασαν τα ενήμερα δάνεια και στην «κακή» ΑΤΕ τα μη ενήμερα δάνεια, για τα οποία θα υπάρξει σύντομα νομοθετική ρύθμιση.
    Τι θα γίνει όμως με τις περιπτώσεις επιχειρήσεων, συνεταιρισμών και φυσικών προσώπων που έχουν ενήμερα και μη ενήμερα δάνεια, ή έχουν δάνεια τα οποία ήταν υπό διαπραγμάτευση με την Τράπεζα για αναπροσαρμογή;
    Μια τέτοια περίπτωση είναι και η ΕΑΣ Λέσβου, η οποία είχε λάβει ένα μεγάλο δάνειο για την ανακατασκευή του Υφαντηρίου. Η εξόφληση του δανείου είχε υπολογιστεί με βάση το ενοίκιο που είχε αρχικά συμφωνηθεί με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Στη συνέχεια, όμως, το Δημόσιο μείωσε το ενοίκιο κατά 30%. Το φυσιολογικό θα ήταν να γίνει αναπροσαρμογή του δανείου με επιμήκυνση της διάρκειάς του. Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Πέραν αυτού του δανείου, η ΕΑΣ Λέσβου έχει κι άλλα δάνεια προς την ΑΤΕ.
    Ένας σημαντικός αριθμός δραστήριων συνεταιρισμών της Λέσβου έχει δανειακές υποχρεώσεις προς την ΑΤΕ. Άλλα δάνεια είναι ενήμερα και άλλα όχι. Κάποια από αυτά, είναι σε οριστική καθυστέρηση και σε άλλα καθυστερεί η πληρωμή μίας ή δύο δόσεων.
    Υψηλόβαθμο συνεταιριστικό στέλεχος μας έλεγε χθες: «Ένας συνεταιρισμός έχει λάβει δάνειο 60.000 ευρώ και βάλει υποθήκη ακίνητα αξίας 300.000 ευρώ τα οποία σε τρέχουσες τιμές αξίζουν 200.000 ευρώ και χρωστάει μια δόση από το δάνειό του. Αυτό θα μπει στα “κόκκινα” δάνεια;»
    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την ΑΤΕ, συμπεριλαμβάνονται και ιδιωτικά ελαιοτριβεία της Λέσβου.

    Αρχίζουν οι εκκαθαρίσεις

    Ο εκκαθαριστής της «κακής» ΑΤΕ θα προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες στη ρευστοποίηση ακινήτων και των άλλων περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα δάνειά τους, είτε είναι ιδιώτες, είτε συνεταιρισμοί, είτε επιχειρήσεις επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
    Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα αλλάξει η εικόνα του πρωτογενή τομέα της Λέσβου. Το πιθανότερο είναι ότι η αγροτική γη θα συγκεντρωθεί σε λιγότερα χέρια, ορισμένοι συνεταιρισμοί θα κλείσουν και το ίδιο θα γίνει με ορισμένα ελαιοτριβεία και ίσως και με κάποιες μεταποιητικές επιχειρήσεις.

    1. Εγω που χω δυο καρτες τις ΑΤΕ απληρωτες τρια χρονια οπου και εχουν καταγελθει οι συμβασεις σε ποιόν θα τις πληρώσω? Λέμε τώρα……. 😛

  7. Αδελφοι χαιρετώ. Μόλις έλαβα 2 ΔΠ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΉ ύψους 15000.
    Το μοναδικό περουσιακό μου ενα αυτ/το του 1992.
    Τι κάνω τώρα .
    ΠΕΤΡΟ βοήθα με. Πρέπει να κινηθώ για διακοπή???
    Εκτός απο μένα που τις παρέλαβα ανακοινώνονται αλλού???
    Ευχαριστώ

    1. Καλά είναι να κάνεις ανακοπή. Αν όμως δεν βγαίνεις οικονομικά μην κάνεις τίποτα. Η τράπεζα δεν θα ασχοληθεί με αυτοκίνητο 20 ετών, εκτός και αν είναι συλλεκτική Πόρσε.

    2. Aχ θα το πω και ας μου κοπανάνε μετά μερικοί μερικοί οτι σας έχω πρήξει : leonida μου, προφανώς το από 20ετίας αυτοκίνητό σου θα το αγοράσει σε πλειστηριασμό αυτός που θα αγοράσει και τα δικά μου 700 μ σταροχώραφου 😀 Μη φοβού, με τα ρέστα κερνάω καφέ στις Σευχέλλες, εκεί θα πάμε να φάμε όσα περισσεύσουν από τις πωλήσεις τους  και την αποπληρωμή της τράπεζας.
      Ώρε γλέντια!!!

  8. begar Ευχαριστώ.ευτυχώς που το forum μας δίνει λίγο …ανάταση.Κι εσύ να είσαι καλα.
    Φράγκα για ανακοπές κλπ δεν υπάρχουν.Τι Θα Πάθω αν τις αφήσω.Δεν ισχύει το ουκ αν λάβεις παρα του μη έχοντος….
    Ειμαι ηδη στον τειρεσία και αναμένω κι άλλες. Τωρα εϊμαι 75 θα με προλάβουν???….
    Και πάλι ευχαριστώ.

  9. οχι λαθος εκανα στις 28/7 τα εβαλα μια μερα μετα την πωληση δηλ. ειδα τωρα τις αποδειξεις μου,τι ελπιδες εχω?λετε να μας ζητησει κανεναν διακανονισμο ο εκκαθαριστης
    ή θα μας τα παρει ολα με τη μια 

    1. lili, δεν ξέρω τα της Αγροτικής αλλά γενικά μιλώντας, μία εκκαθάριση μπορεί να κρατήσει 5, 10 αλλά και 50 χρόνια και μάλιστα σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και κερδοσκοπικού χαρακτήρα ( επιχειρήσεις).
      Δεν νομίζω οτι υπάρχει κάποιο προηγούμενο όπου μία τέτοια εκκαθάριση σαν της Αγροτικής θα τελειώσει σε 1 μήνα. Αυτό είναι ένα γενικό σχόλιο , δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει στο συγκεκριμένο θέμα βέβαια , και όπως παρατηρώ δεν ακούγεται “κιχ” ειδησειογραφικά.

  10. και στην τραπεζα κρητης δεν ειχε γινει τοτε εκκαθαριση?τι εγινε με τα δανεια του κοσμου?συγγνωμη ρε παιδια για τις απανωτες ερωτησεις,σας ζαλισα αλλα ειμαι σε πανκο απο την μερα πωλησης της ατε.εντωμεταξυ τους ζηουσα να μου κανουν ρυθμιση απο τον οκτωβριο του 2011,φτασανε να μου κανουν αιτηση τον ιανουαριο του 2012 και να μου απαντησουν τελη ιουνιου οτι μου κανουν επιμυκηνση αλλα ανεβαινει η δοση μου λογο επιτοκιου.γελοιοτητες δηλαδη,μετα τηνπουλησανε και καληνυχτα…..

  11. Δεν μας ζαλίζεις, εγώ προσωπικά στεναχωριέμαι επειδή δεν μπορώ να σου απαντήσω. Δεν ξέρω τι έγινε με την τράπεζα Κρήτης – ούτε καν πότε έγινε η εκκαθάρισή της.
    Η κάθε εκκαθάριση όμως είναι διαφορετική, οι εκκαθαριστές θα θέλουν  εισπράξουν όσα τους οφείλουν αλλά ο τρόπος δεν είναι κάτι πάγιο.
     

  12. Τωρα με αυτά που διαβάζω περι Αγροτικής δεν μπορω να καταλάβω.
    Τι μήπως να σταματήσω να πληρώνω τις κάρτες? (λέμε τώρα…)  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *