Τσίπρας στο CNBC: Δε θα κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες

Τη δημιουργία Δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα ώστε να μπορέσει το κράτος να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενώ παράλληλα θα επιβληθεί έλεγχος σε όσες ιδιωτικές τράπεζες έχουν λάβει δημόσιο χρήμα ώστε να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης, προτίθεται να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν τελικά σχηματίσει κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στο CNBC

 

«Μέχρι στιγμής οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει μαζί με τα 50 δις ανακεφαλαιοποίησης του τελευταίου πακέτου έχουν πάρει συνολικά 200 δις από το 2009 δημόσιο χρήμα και όχι μόνο δεν έχουνε δώσει ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία για να στηρίξουνε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους μικρομεσαίους αγρότες, να στηρίξουν την οικονομία που βρίσκεται σε τόσο μεγάλη ύφεση Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά έχουν πάρει αυτά τα χρήματα συνεχίζοντας οι ιδιοκτήτες των τραπεζών και οι διοικητές των τραπεζών και οι μέτοχοι των τραπεζών που τις χρεοκόπησαν να μην βάζουν το χέρι στην τσέπη αλλά να συνεχίζουν οι ίδιοι να διοικούν τις τράπεζες τους».

«Εμείς πιστεύουμε ότι για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση πρέπει οι τράπεζες να λειτουργήσουν ως μοχλός για την ανάπτυξη. Πρέπει να υπάρξει ένας δημόσιος πυλώνα ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας και συνολικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα να βρεθεί υπό δημόσιο έλεγχο. Δεν μιλάμε για ένα σχέδιο κρατικοποίησης όπου όλες οι τράπεζες θα ανήκουν σε έναν άνθρωπο και αυτός θα αποφασίζει. Όχι. Εμείς θέλουμε έναν δημόσιο κοινωνικό έλεγχο με διαφάνεια . Λέμε ότι όταν υπάρχει δημόσιο χρήμα πρέπει να υπάρχει ένας διαφανής δημόσιος έλεγχος και πρέπει το δημόσιο χρήμα να επιστρέφει στη κοινωνία και στην αγορά, ούτως ώστε να υπάρχει ανταποδοτικότητα των επενδύσεων του δημόσιου χρήματος. Με δυο λόγια εμείς πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα πρέπει να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο και να λειτουργήσει όχι προς το συμφέρον των μετόχων και των ιδιοκτητών που παρά το γεγονός ότι χρεοκόπησαν τις τράπεζες τους θέλουν να παραμείνουν στη διοίκηση τους αλλά προς όφελος της κοινωνίας».

[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/99478.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=Goodevening%2012.05″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *