Σαράντα χιλιάδες στεγαστικά δάνεια τιτλοποιήθηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Σαράντα χιλιάδες στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια τιτλοποιήθηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εν αγνοία των δανειοληπτών, οι οποίοι το έμαθαν όταν πήγαν να ρυθμίσουν τα συγκεκριμένα δάνεια.

Πρόκειται για δάνεια που έχουν λάβει δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι άρχισαν να ανακαλύπτουν το τελευταίο διάστημα ότι είναι με τη θηλιά στον λαιμό. Και όταν ζήτησαν να πληροφορηθούν από το ΤΠΔ γιατί δεν ενημερώθηκαν για την τύχη του δανείου τους, η απάντηση ήταν η εξής:

«Οι απαιτήσεις από το στεγαστικό δάνειο που χορήγησε το ΤΠΔ έχουν τιτλοποιηθεί, βάσει των διατάξεων του Ν.3453/2006 και των υπ΄ αριθμ. 2/38581/9004/20-7-2006 και 2/48545/0094/28-8-2006 αποφάσεων του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (Γ. Αλογοσκούφης).

…Με βάση τις παραπάνω ειδικές αυτές ρυθμίσεις δεν είναι απαραίτητη η συναίνεση του δανειολήπτη για να εκχωρηθούν, μεταβιβαστούν ή πωληθούν οι οφειλές του προς το ΤΠΔ».

Η παραπάνω απάντηση δόθηκε στον Συνήγορο του Καταναλωτή (Αρ. Πρωτοκόλλου 24206, Φεβρουάριος 2013), ύστερα από αίτημα δανειολήπτριας η οποία θέλησε να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος 3869/2010).

Σύμφωνα με την απάντηση του ΤΠΔ η δανειολήπτρια μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και το ΤΠΔ θα συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί.

Ας σημειωθεί ότι όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις δανείων -που τις χρησιμοποιούσαν ως εγγύηση για άντληση ρευστότητας- με τη διαφορά ότι οι εμπορικές τράπεζες ενημέρωναν εγγράφως τους πελάτες τους ότι το δάνειό τους τιτλοποιήθηκε.

www.fpress.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Σαράντα χιλιάδες στεγαστικά δάνεια τιτλοποιήθηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων”

  1. Προκειται περι καινουριου φρουτου πανω στο τραπεζι και μαλλον η δουλεια για τον δανειοληπτη παει για ευρωπαικο δικαστηριο.
    Σ’ αυτη την περιπτωση η αγωγη ειναι προς το ελληνικο κρατος και ζητουνται αποζημιωσεις οι οποιες αν επικυρωθουν δεν θα τις πληρωσει βεβαια ο Αλογοσκουφης αλλα οι φορολογουμενοι.
    Ανοιγω παρενθεση … ως ποτε ολοι αυτοι που καταδικαζουν το ελληνικο κρατος με τις πραξεις τους στα διεθνη δικαστηρια θα δινουν το λογαριασμο προς εξοφληση στον Ελληνα φορολογουμενο … κλεινω παρενθεση.
    Προχωραμε …
    Θελει καποια λεφτα για δικηγορους βεβαια αλλα αν ειναι να μιλαμε για μεγαλα ποσα οφειλων αξιζει ερευνας.

  2. To 2010 προχωρησε η Αγροτικη Τραπεζα σε εγγραφη  υποθηκης για ενα καταναλωτικο δανειο 6.000 Ε (ληξιπροθεσμο, οχι καταγγελμενο), χωρις ποτε να ενημερωθω. Το διαπιστωσα οταν πηγα να παρω βεβαιωση οφειλων για την ενταξη μου στο ν. 3869. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *