Σε αναμμένα κάρβουνα οι τραπεζίτες μετά τις εκλογές

Αυξημένη ανησυχία επικράτησε χθες το βράδυ στους κόλπους των Ελλήνων τραπεζιτών όταν και διαφανεί η μεγάλη δυσκολία σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Τραπεζικά στελέχη από όλο το φάσμα του πιστωτικού συστήματος δεν έκρυβαν το έντονο προβληματισμό τους για το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας ότι δυστυχώς το μήνυμα που στέλνεται στις αγορές δεν είναι αυτό που περίμεναν να λάβουν καθώς δεν κατέστη εφικτός ο σχηματισμός μιας ισχυρής κυβέρνησης ικανής να διαχειριστεί τα κρίσιμα ζητήματα που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία.

Η καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης έχει προκαλέσει ήδη σημαντικά ζητήματα στην ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών όσο και στην φθίνουσα κεφαλαιοποίησή τους, ενώ μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα το κλίμα αβεβαιότητας στο ΧΑ και στις τραπεζικές μετοχές προφανώς και διατηρείται, τονίζει έμπειρος τραπεζίτης στο axiaplus.gr.

Υπ αυτές τις συνθήκες η οριστικοποίηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης όχι μόνο παραμένει σε εκκρεμότητα αλλά δεν αποκλείεται να παρουσιάσει και νέα επώδυνη παράταση. Οι επιτελείς των τραπεζών φοβούνται πλέον ότι τα αποτελέσματα της κάλπης και η αδυναμία σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης, θα προκαλέσει νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η χώρα καθώς και τις άλλες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή τα ερωτήματα που απευθύνουν το τελευταίο διάστημα οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού στους έλληνες τραπεζίτες αναφορικά με τις λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης, θα παραμείνουν αναπάντητα. Και μάλιστα σε μια συγκυρία όταν σύμφωνα με την διαδικασία τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να προχωρήσουν σύντομα σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να ζητήσουν την αρωγή των ξένων οίκων που προς το παρόν δεν έχουν την ενημέρωση που επιθυμούσαν.

Σημειώνεται ότι η ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος έχει «παγώσει» εδώ και εβδομάδες και υπό τις παρούσες πολιτικές εξελίξεις η σχετική διαδικασία δεν φαίνεται ότι η θα ξεκινήσει άμεσα, επιτείνοντας τις συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην πραγματική οικονομία. Η Τρόικα πάγωσε την διαδικασία φοβούμενη το θολό πολιτικό σκηνικό που είχε αρχίσει να διαφαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες και προφανώς το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών δεν αλλάζει κάτι στο σχεδιασμό της.

www.exipno.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Σε αναμμένα κάρβουνα οι τραπεζίτες μετά τις εκλογές”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *