Σε ασφυξία βρίσκονται οι επιχειρήσεις όλης της χώρας

Τo σύνολο των παλαιών και νέων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για το 2012 ανέρχεται σε 148,7 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να συνυπολογίζονται πρόστιμα, προσαυξήσεις, επιτόκια και δόσεις δανείων, όπως προκύπτει από ανάλυση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) για το σύνολο των υποχρεώσεων των επιτηδευματιών μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό σημαίνει ότι η αγορά χρειάζεται κάθε μήνα 12,4 δισ. ευρώ, όταν το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου μόλις ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ, δηλαδή 13,3 δισ. ευρώ το μήνα.

Για για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον οποίο καλούνται να πληρώσουν όλες οι νομικές μορφές επιχειρήσεων (ατομικές, προσωπικές: Ο.Ε.-Ε.Ε., κεφαλαιουχικές: Α.Ε. – Ε.Π.Ε.) θα πληρωθούν 10,7 δισ. ευρώ και για τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων τον οποίο πληρώνουν όλες οι νομικές μορφές επιχειρήσεων πλην των ατομικών 2,16 δισ. ευρώ.

Για τον φόρο ακίνητης περιουσίας 2011 θα πληρωθούν 3,6 δισ. ευρώ, για ειδικό τέλος ακινητων (είσπραξη από ΔΕΗ) 1,05 δισ. ευρώ, για ΦΠΑ 16,6 δισ. ευρώ, για εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανέργων ΟΑΕΔ 100 εκατ. ευρώ, για εισφορά αλληλεγγύης 1,3 δισ. ευρώ και για ΕΤΑΚ 2009 και ΦΑΠ 2010 και 2011 θα πληρωθούν -μόνο από τις ατομικές- 2,45 δισ. ευρώ.

Για το τέλος επιτηδεύματος 2011 θα πρέπει να πληρωθούν 100 εκατ. ευρώ, για ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ 4,3 δισ. ευρώ και άλλα 20 δισ. ευρώ για εισφορές στο ΙΚΑ και 0,4 δισ. ευρώ για εργοδοτικές εισφορές στο ΤΕΑΥΕΚ μόνο για όσες επιχειρήσεις απασχολούν μισθωτούς.

Τα δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι ΤΑΠ ΕΡΤ και ΔΕΗ φτάνουν στο 10,2 – 11,5 δισ. ευρώ, ενώ το ειδικό τέλος τραπεζικών συναλλαγών θα φτάσει στα 0,65 δισ, ευρώ και τα τέλη κυκλοφορίας (για όσους έχουν μεταφορικό όχημα) ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Το τέλος χαρτοσήμου επαγγελματικής στέγης (για όσους έχουν ιδιόκτητη στέγη είναι 0,35 δισ. ευρώ) και στα παραπάνω ποσά θα πρέπει να προστεθούν τα ενοίκια για όσους δεν έχουν ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη και ο συμπληρωματικός φόρος από ενοικίαση ακινήτων για όσες επιχειρήσεις λαμβάνουν μισθώματα από ενοικίαση ακινήτων.

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, το σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων για το 2012 ανέρχεται στα 52,2 δισ. ευρώ (αναθεώρηση στα 53,3 δισ ευρώ), ενώ οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων (σύνολο ιδιωτικού τομέα) σε τράπεζες και δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν τον Μάρτιο 133,4 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και 42 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το δημόσιο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2011, από τα παραπάνω δάνεια τα ληξιπρόθεσμα ήταν το 15%, δηλαδή περίπου 20 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΙΚΑ είναι 6 δισ. ευρώ και στον ΟΑΕΕ 4,5 δισ, ευρώ, δηλαδή σύνολο 11,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Μάρτιο το ποσοστό των οφειλετών στο σύνολο του ΟΑΕΕ έφτανε στο 46%.

fornews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *