Σε βαθιά ύφεση η ελληνική οικονομία

Συρρίκνωση 5,2% σημείωσε σε ετήσια βάση η ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Αναλυτικότερα, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε σταθερές τιμές 2005, κατά το γ΄τρίμηνο του 2011 παρουσίασε μείωση κατά 5,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2010. Σε απόλυτα μεγέθη, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 47,987 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο φετινό τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 7,4% και στο πρώτο κατά 8,3%.

Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις του ΑΕΠ της περιόδου 1ο τρίμηνο 2005 – 2ο τρίμηνο 2011 είναι αναθεωρημένες, λόγω κυρίως της αναθεώρησης των ετησίων εθνικών λογαριασμών για την περίοδο 2005‐2010, της εφαρμογής βελτιωμένης μεθόδου (Denton method) για την προσαρμογή των τριμηνιαίων εκτιμήσεων του ΑΕΠ στα αντίστοιχα ετήσια αποτελέσματα του ΑΕΠ, της εφαρμογής της νέας ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων της ΕΕ (NACE αναθεώρηση 2), της αξιοποίησης νέων δεικτών (τριμηνιαίοι δείκτες κύκλου εργασιών και τιμών παραγωγού στις υπηρεσίες) και της εφαρμογής βελτιωμένης μεθοδολογίας με την επεξεργασία των στοιχείων με μεγαλύτερη ανάλυση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. Όπως έχει επισημανθεί στις προηγούμενες ανακοινώσεις της Στατιστικής Αρχής, λόγω της διακοπής της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης και τη διαθεσιμότητα στοιχείων για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο (1ο τρίμηνο 2009 ‐ 3ο τρίμηνο 2011) όπου πρέπει να εφαρμοστεί η εποχική διόρθωση, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μεταβολές που σημειώνονται στους οικονομικούς δείκτες βάσει των οποίων εκτιμάται το τριμηνιαίο ΑΕΠ, η εφαρμογή της εποχικής διόρθωσης δεν παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι μόνο τα μη εποχικά διορθωμένα.

www.topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *