Σε επίπεδα ρεκόρ 135,5 δις ευρώ η ρευστότητα που έχουν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και το ELA

Το πρόβλημα της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι παρουσιάζεται.
Οι ελληνικές τράπεζες ενώ στα τέλη Ιουνίου μετά τις εκλογές είδαν τις καταθέσεις να αυξάνονται έως 5 δις ευρώ ταυτόχρονα άντλησαν περισσότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ και το ELA της TτΕ.

Τον Απρίλιο οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει συνολικά 121 δις ευρώ.
Τον Μάιο σημειώθηκε για δεύτερη φορά μια φαιδρή εξέλιξη η ΕΚΤ μείωσε δραστικά από 60-70 δις ευρώ στα 3,44 δις ευρώ την ρευστότητα που παρείχε στις τράπεζες με το αιτιολογικό ότι ήταν κεφαλαιακά ανεπαρκής ενώ την ίδια ρευστότητα που αφαίρεσε από τις ελληνικές τράπεζες την διοχέτευσε μέσω του ευρωσυστήματος εκ νέου στις ελληνικές τράπεζες.

Το ELA εκτινάχθηκε από τα 60 δις στα 124 δις ευρώ.
Τον Ιούνιο η στρέβλωση αποκαταστάθηκε και επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα οι ισορροπίες μεταξύ ΕΚΤ και ΤτΕ αλλά αυξήθηκε η αντληθείσα ρευστότητα.

Τον Ιούνιο οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει 73,66 δις από την ΕΚΤ συνολικά 11 δις περισσότερα από τον Απρίλιο και 61,9 δις από την ΤτΕ και το ELA. Η αύξηση του ELA μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου ήταν 3 δις ευρώ περίπου.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 135,5 δις ευρώ λοιπόν από την ΕΚΤ και την ΤτΕ.

Όμως αν λάβουμε υπόψη ότι
1)Τα δάνεια διαμορφώνονται στα 242 δις ευρώ
2)Οι καταθέσεις στα 167 δις ευρώ μετά την πρόσφατη αύξηση
3)Τα ομόλογα σε τρέχουσα αξία 4 δις και σε ονομαστική αξία 17 δις

Προκύπτει ότι οι ελληνικές τράπεζες ενώ έχουν καλύψει τα μεγάλα ανοίγματα μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων έχουν καλύψει και το funding των ομολόγων διαθέτουν επιπλέον ρευστότητα 40 δις ευρώ περίπου.

Αυτό συνεπάγεται είτε ότι διαθέτουν αποθέματα δανεικής ρευστότητας αλλά εδώ εγείρεται ένα θέμα καθώς πληρώνουν για το ELA σε μηνιαία βάση 155 εκατ σε τόκους ή σε τριμηνιαία βάση 465 εκατ ή σε ετησιοποιημένη βάση 1,86 δις ευρώ.

Την ρευστότητα από την ΕΚΤ την πληρώνουν με επιτόκιο 0,75% που συνεπάγεται σε μηνιαία βάση 46 εκατ ευρώ.
Σε μηνιαία βάση οι τράπεζες πληρώνουν 200 εκατ ευρώ τόκους για την ρευστότητα που λαμβάνουν από την ΕΚΤ και την ΤτΕ που είναι πολύ ακριβότερη.

Άρα δεν μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να πληρώσουν τόσους τόκους μόνο και μόνο για να διαθέτουν αποθέματα αλλά γιατί είτε ανησυχούν για επιδείνωση είτε γιατί καλύπτουν και άλλα funding που δεν είναι ευρέος γνωστά.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *