Σε εφάπαξ, ΦΠΑ και φαρμακευτικές τα πρώτα λεφτά

Ως το τέλος Δεκεμβρίου θα διοχετευθούν τα πρώτα χρήματα στη χειμαζόμενη από την ύφεση αγορά, ενώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 9,3 δισ. ευρώ θα εξοφληθούν σε 13 μήνες από σήμερα ως το τέλος του 2013.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η παλαιότητα των χρεών και η ετοιμότητα των φορέων όσον αφορά στο γραφειοκρατικό κομμάτι, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες επιστροφής των οφειλών.

Το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου ανέρχονται σε 9,31 δισ. ευρώ από τα οποία 4,49 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, 1,6 δισ. ευρώ των Νοσοκομείων, 921 εκατ. ευρώ των Υπουργείων, 971 εκατ. ευρώ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 385 εκατ. ευρώ λοιπών Νομικών Προσώπων, ενώ 738 εκατ. ευρώ επιστροφές ΦΠΑ.

Προτεραιότητα θα δοθεί:

– Στις επιστροφές ΦΠΑ ύψους 738 εκατ. ευρώ

– Πληρωμή εφάπαξ δικαιούχων Δημοσίων υπαλλήλων συνολικού ύψους 1,384 δισ. ευρώ. Οι αιτήσεις που εκκρεμούν φθάνουν τις 40.229 (17 από το 2009, 5.981 από το 2010, 20.168 από το 2011 και 14.063 από το 2012.

– Αποπληρωμή των οφειλών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις οι οποίες υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής. υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης των οφειλών το ΥΠΟΙΚ θα υπογράψει μνημόνια συνεργασίας που έχουν σκοπό τον έλεγχο των δαπανών με 12 υπουργεία, ενώ από την πλευρά τους οι φορείς που χρωστούν σε ιδιώτες, θα πρέπει να εκπληρώσουν σειρά δεσμεύσεων, όπως:

– Η τήρηση του μητρώου δεσμεύσεων
– Η δέσμευση πιστώσεων πριν την ανάληψη της υποχρέωσης
– Η ενημέρωση για την ωρίμανση των υποχρεώσεων
– Ο ορισμός προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών
– Η άμεση μετατροπή των υστερήσεων σε έσοδα των φορέων σε αντίστοιχες μειώσεις στια δαπάνες τους
– Η δέσμευση για μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ολοι οι φορείς που οφείλουν σε ιδιώτες θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το σύνολο των οφειλών που έχουν συσσωρεύσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 και να αποστείλουν τις σχετικές καταστάσεις κατά χρονολογική σειρά στο αρμόδιο υπουργείο το οποίο αφού αξιολογήσει τα αιτήματα θα διαμορφώσει αναλυτική πρόταση χρηματοδότησής τους και θα την αποστείλει το ΓΛΚ.

Στην αξιολόγηση των αιτημάτων από την πλευρά του ΓΛΚ θα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως η ανταπόκριση των φορέων στην αποστολή των στοιχείων, η πληρότητα, ακρίβεια και εγκυρότητα των στοιχείων κ.α..

Τα ποσά που θα αποδεσμεύονται από το υπουργείο Οικονομικών θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό-κωδικό που έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο λογαριασμός θα χρησιμοποιείται προκειμένου εάν προκύψει υπόλοιπο να μην διατίθεται για άλλο σκοπό από το φορέα αλλά να επιστρέψει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *