Σε ιδιώτες η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών

Iδιωτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία -που λειτουργούν κατά τα πρότυπα εισπρακτικών εταιρειών- θα αναλάβουν και την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από εργοδότες και επιχειρήσεις που καθυστερούν την εξόφλησή τους στο ΙΚΑ.
Τα Ταμεία θα στρέψουν την προσοχή τους στο αμιγώς ασφαλιστικό κομμάτι και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, θα εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα και δεν θα έχουν πλέον σχέση με το ταμειακό σκέλος των εισφορών και τα φαινόμενα διαφθοράς. Ταυτοχρόνως, προβλέπεται ακόμη και κλείσιμο των επιχειρήσεων εφόσον το χρέος τους προς το ΙΚΑ υπερβαίνει τους 8 μήνες. Η νέα εικόνα στο πεδίο των ληξιπρόθεσμων εισφορών θα αποκλείει την πάγια τακτική των ευνοϊκών ρυθμίσεων όχι όμως και τη διαγραφή του χρέους εάν αποδειχθεί ότι παρά τα μέτρα, μετά 12 μήνες δεν μειώνεται η οφειλή προς τα Ταμεία.

Η εμπλοκή των ιδιωτών σε ένα κομμάτι αμιγώς -μέχρι σήμερα- του Δημοσίου θα καλύπτει το προκαταρκτικό στάδιο έως ότου διαμορφωθεί ενιαίος μηχανισμός είσπραξης όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Εως τότε και μέχρι να ολοκληρωθεί η σύσταση του νέου μηχανισμού, ένα τμήμα προσωπικού του ΙΚΑ θα εκπαιδευτεί έτσι ώστε να αναλάβει την είσπραξη εισφορών από άλλα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένων και των ληξιπρόθεσμων εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ). Υποβοηθητικά σε αυτόν τον σχεδιασμό του νέου μηχανισμού θα ενταχθούν και οι ιδιωτικές εταιρείες, αποδεσμεύοντας, σύμφωνα με το αιτιολογικό αυτής της απόφασης, τα Ταμεία από το κόστος προσωπικού και δομών που συντηρούν μόνο για τον εισπρακτικό μηχανισμό.

Τα σημεία αυτά αναφέρονται σε αναλυτική έκθεση – σχέδιο για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών που συνέταξε για λογαριασμό της κυβέρνησης ο Βέλγος τεχνοκράτης Πατρίκ ντε Μετς, στέλεχος του ΔΝΤ, ο οποίος κλήθηκε από την ελληνική πλευρά να συμβάλει στους τρόπους αντιμετώπισης της «μαύρης τρύπας» που προκύπτει από την εισφοροδιαφυγή των Ταμείων. Ο κ. Ντε Μετς με τον οποίο συναντήθηκαν χθες στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας βρίσκεται σε πολύ στενή συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, έχει αναλάβει ουσιαστικά την εποπτεία της διαδικασίας συγχώνευσης των εισπρακτικών μηχανισμών (εισφορών και φόρων), όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο και έχει απασχολήσει κατά προτεραιότητα και τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Ιωάν. Βρούτση με τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στην έκθεση που υπέβαλε ο Βέλγος τεχνοκράτης ήδη από τον Αύγουστο επισημαίνει ότι «θα μπορούσε να ληφθεί η στρατηγική απόφαση να ανατεθούν οι αρμοδιότητες είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στις φορολογικές αρχές όταν η εισπρακτική τους δυνατότητα θα έχει αποκατασταθεί. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα παραδώσουν τη νομική εξουσία είσπραξης εισφορών και θα επικεντρωθούν στη διαχείριση των εσόδων τους και τη χορήγηση παροχών στους ασφαλισμένους τους. Μπορεί να διαφέρει η αντίληψη που έχει ο κόσμος για τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο, εάν οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υποχρεωτικές είναι πιθανόν η γενικότερη στάση προς την καταβολή και τη μη συμμόρφωση να είναι παρόμοια».

Το σχέδιο Ντε Μετς στην ολοκλήρωσή του προβλέπει ταυτοποίηση και καταγραφή των οφειλετών και των φορολογουμένων με τη χρήση ενός και μοναδικού φορολογικού μητρώου. Ταυτοχρόνως θα υπάρχουν συστήματα συλλογής πληροφοριών με τη μορφή δηλώσεων από εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι εργοδότες θα παρακρατούν φόρους και εισφορές από το εισόδημα των εργαζομένων και θα τα αποδίδουν στους φορείς, ενώ οφειλέτες που δεν θα καταβάλλουν τις εισφορές τους θα εντοπίζονται ηλεκτρονικά.

Πηγή: Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *