Σε ισχύ το «bail in» για τις τράπεζες της Ευρωζώνης

Την έναρξη του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism, SRM) των τραπεζών της ευρωζώνης, καλωσόρισε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης, από την 1η Ιανουαρίου 2016, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποφυγή μελλοντικών κρίσεων μέσω της έγκαιρης εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών. 

“Tώρα έχουμε ένα σύστημα για την εξυγίανση των τραπεζών έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να προστατεύονται από την υποχρέωση να διασώζουν τις τράπεζες, όταν αυτές χρεοκοπούν. Τα λάθη των τραπεζών δε θα βαραίνουν τους ώμους των πολλών”, δήλωσε ο επίτροπος για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, Τζόναθαν Χιλ. 

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, το κόστος της εξυγίανσης των τραπεζών θα κατανέμεται σε πρώτη φάση μεταξύ μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών άνω των 100.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια, προβλέπεται η συνεισφορά του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης, το οποίο μέχρι το 2024 θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 55 δισ. από εισφορές των ίδιων των τραπεζών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *