Σε «στάση πληρωμών» προχωρούν 4 στις 10 επιχειρήσεις

Ρεπορτάζ: Χριστούλιας Δημήτρης

Αποκαλυπτικά είναι τα πρώτα ευρήματα, έρευνας που διενεργεί αυτές τις ημέρες η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

Στην έρευνα αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η οικονομική δυσπραγία που βιώνουν χιλιάδες επιχειρήσεις, με τους επιχειρηματίες να είναι στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που θα δοθεί στην δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ενώ η πτώση του τζίρου στην αγορά ξερνάει το 35%.

Έκδηλη είναι επίσης η απαισιοδοξία στους περισσότερους επιχειρηματίες, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τον σκόπελο της ύφεσης και θα πτωχεύσει. Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του πρόεδρου της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι «οι επιχειρηματίες έχουν φτάσει στα όρια στάσης πληρωμών με μόνο το 15% με 20% των επιχειρήσεων να παρουσιάζόυν πλέον κέρδη».

Με τα λουκέτα στις εμπορικές επιχειρήσεις να έχουν πάρει την μορφή χιονοστιβάδας, εκατοντάδες καταστηματάρχες αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμη και τις πάγιες υποχρεώσεις τους, όπως η πληρωμή λογαριασμών Κοινής Ωφέλειας και ενοίκια.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση καλώντας τον πρωθυπουργό της χώρας να πάρει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίσουν. Την ίδια στιγμή πολλοί έμποροι ζητούν από την διοίκηση της Συνομοσπονδίας να κηρύξουν και επίσημα στάση πληρωμών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ «είναι πάρα πολλοί, οι έμποροι, που καλούν την ΕΣΕΕ να κηρύξει πανελλαδική «στάση πληρωμών», αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στον διωγμό που υφίσταται ο εμπορικός κόσμος». Από την πλευρά της όμως η διοίκηση της ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι δεν προτρέπει για «στάση πληρωμών», αυτή όμως είναι προ των πυλών, εάν δεν σταματήσει ο παραλογισμός της επιβολής εξωπραγματικών εισπρακτικών μέτρων. Σύμφωνα τον Βασίλη Κορκίδη «η αναντιστοιχία μείωσης των εισοδημάτων και αύξησης των φόρων θα προκαλέσει εσωτερική στάση πληρωμών».

www.real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *