Σε τρελό κυνήγι εισπράξεων έχει επιδοθεί το ΥΠΟΙΚ

Ένα κρυμμένο θησαυρό από περιουσιακά στοιχεία που δεν δήλωναν στην εφορία χιλιάδες μεγαλοφειλέτες του δημοσίου, έχει ανακαλύψει το υπουργείο Οικονομικών και θα το χρησιμοποιήσει για την είσπραξη φόρων και προστίμων, αλλά και ως μοχλό πίεσης για να πληρώσουν τα χρέη τους όσοι νόμιζαν πως θα τα γλίτωναν από κατασχέσεις.

Ύστερα από διασταυρώσεις ακόμα και με άλλες υπηρεσίες, το υπουργείο Οικονομικών περνά στην αντεπίθεση για να εισπράξει 300 – 400 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα. «Αν τα καταφέρετε θα πληρωθούν οι μισθοί σας» ανέφερε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, απευθυνόμενος στους διευθυντές των μεγάλων ΔΟΥ και Τελωνείων της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, οι εφορίες θα προχωρήσουν σε:
– Κατασχέσεις ενοικίων που εισπράττουν ιδιοκτήτες ακινήτων. Ύστερα από διασταύρωση με όσα δηλώνουν οι ενοικιαστές τους μάλιστα, εντοπίστηκαν και χιλιάδες ιδιοκτήτες που ξεχνούσαν να δηλώσουν τα ενοίκια που εισέπρατταν στην εφορία.
– Κατασχέσεις πολυτελών αυτοκινήτων και ακινήτων τα οποία πολλοί ιδιοκτήτες τους δεν τα εμφάνιζαν καν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Οι εφορίες όλης της χώρας έχουν πλέον στη διάθεσή τους τα στοιχεία για την ταυτότητά τους, την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους, προκειμένου να προχωρήσουν στη λήψη των προβλεπόμενων από το νόμο μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και με τον τρόπο αυτό να διασφαλίσουν την άμεση εξόφληση των οφειλομένων ποσών, ακόμα και από εκείνους που πίστευαν πως «δεν δίνουν στόχο» για την περιουσία που έχουν αλλά την κρύβουν. Οι διασταυρώσεις μάλιστα έχουν δείξει ακόμα και πρόσωπα που μετέχουν σε δικηγορικές εταιρείες ή ασκούν ατομικά το επάγγελμα του δικηγόρου, χωρίς να το δηλώνουν.

Τις επόμενες μέρες τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ θα ετοιμάσουν και νέα ειδοποιητήρια που θα δίνουν προθεσμία έως τέλος Ιουνίου να διευθετήσουν τις οφειλές τους. Έμφαση θα δοθεί σε όσους χρωστάνε από 300 ευρώ και άνω, εφόσον αυτά αφορούν οφειλές που προέκυψαν μετά το 2010 («φρέσκα ληξιπρόθεσμα»). Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν όσοι παρέλειψαν κάποια πληρωμή ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ή άλλου παρακρατούμενου φόρου μέσα στο 2011 ή τις αρχές του 2012.

Στόχος είναι να μπουν όλοι αυτοί σε ρύθμιση για να μην αυξάνονται τα χρέη αυτά, επειδή εισπράττονται ευκολότερα μόνο όταν είναι λίγα.

Με τον τρόπο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν πως μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα ανατραπεί η κακή εικόνα που εμφάνιζαν οι εισπράξεις των εσόδων. Ήδη εισπράχθηκαν 540 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα και επόμενος στόχος είναι φτάσουν ως τα τέλη Ιουνίου οι εισπράξεις στα 800-950 εκατ. ευρώ. Αν συμβεί αυτό, θα έχει προκύψει από αιματηρές θυσίες των φορολογουμένων, αλλά θα πρόκειται για μια θεαματική αναστροφή στην πορεία των δημόσιων οικονομικών –ειδικά αν αυτή επιτευχθεί υπό συνθήκες μεγάλης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας όπως αυτή που διανύει η χώρα.

[sc:Πηγή id=”http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=43279&Itemid=160″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *