Σε ύφεση βυθίζεται η Ισπανία

Αυτό «βλέπει» τουλάχιστον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η ανεργία στη χώρα βρίσκεται σταθερά στο 25%, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο.

Ο πληθωρισμός ανεβαίνει κατά 2,2% τον μήνα Ιούλιο, το υψηλότερο ποσοστό του από τον περασμένο Δεκέμβριο του 2011, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Υπό το πρίσμα όλων αυτών των στοιχείων λοιπόν το ΔΝΤ, «βλέπει» ανάκαμψη για την ισπανική οικονομία από το 2014 και μετά.

Η εξήγηση βρίσκεται κυρίως στην εφαρμογή από 1ης Ιουλίου του συστήματος της από κοινού πληρωμής των φαρμάκων μεταξύ κράτους και πολιτών. Η κατάσταση δε, αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες λόγω της προβλεπόμενης αύξησης του ΦΠΑ από 1ης Σεπτεμβρίου, που θα έχει ως αποτέλεσμα τα ακριβότερα τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, ρυθμίσεις οι οποίες ενδέχεται να εκτοξεύσουν τον πληθωρισμό.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μαδρίτη να ζητήσει την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης (EFSF – ESM) προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού της.

«Θέλω να ξέρω τι είναι αυτά τα μέτρα, τι σημαίνουν, αν είναι τα κατάλληλα και ανάλογα με τις συνθήκες, θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, όμως ακόμη δεν έχω πάρει κάποια απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ραχόι. Πρόσθεσε πάντως πως είναι έτοιμος να κάνει ό,τι είναι καλύτερο για τη χώρα του.

Η Ισπανία σχεδιάζει να εξοικονομήσει 102 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014. Σε αυτά τα 102 δισ. συμπεριλαμβάνεται και το σχέδιο λιτότητας των 65 δισεκατομμυρίων που ήδη ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από την κυβέρνηση κι είχε υποσχεθεί η Μαδρίτη στους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ.

2 σχόλια σχετικά με το “Σε ύφεση βυθίζεται η Ισπανία”

  1. Απορώ πως ζει εκεί ο κόσμος. Μάλλον ίδια χάλια. Αλλά εμάς μας κράζουν κυριολεκτικά, για τους Ισπανούς τίποτα. Μας έχουν κάνει δακτυλοδεικτούμενους, εξιλαστήρια, πρόφαση και πολλά άλλα. Εμείς τι κάνουμε πότε θα κάνουμε κάτι?

    1. Το χρεος της Ιταλιας εχει αγγιξει το 124% επι του ΑΕΠ και δεν μιλαει κανενας.
      Μονο για εμας ξερανε να τσιριζουνε οτι ειμαστε στα κοκκινα οταν ειχαμε χρεος 115% επι του ΑΕΠ.
      Αν ειναι να κανουμε κατι εδω και τωρα τι πιο απλο απο το να ζητησουμε εξηγησεις απο Μερκελ, Σοιμπλε, Λαγκαρντ, Γιουνκερ … αναφορικα με το ποια ειναι η κοκκινη γραμμη ενος κρατικου χρεους.
      Στο 115% η παραπανω απο το 115% τελικα.
       

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *