Σε 5 μήνες τέλος στην ασπίδα κατά των πλειστηριασμών από κόκκινα δάνεια

Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, η οποία βασίζεται σε συνδυασμό κριτηρίων, δημιουργώντας ένα δίχτυ προστασίας για τους πραγματικά οικονομικά αδύναμους για τους επόμενους πέντε μήνες… μόνο.

Παράλληλα, η ελληνική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, ενώ δεν προβλέπεται η δημιουργία αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων σε άλλους φορείς εκτός αυτής.

Ειδικότερα, η ελληνική πρόταση προβλέπει:

Α) Προσωρινή αναστολή στους πλειστηριασμούς α’ κατοικίαςμέχρι τις 31 Δεκεμβρίους 2015. Η προστασία των δανειοληπτών θα βασίζεται σε ένα σύστημα που θα συνδυάζει μια σειρά από κριτήρια που συμπεριλαμβάνουν την αξία της πρώτης κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, τις καταθέσεις και τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Β)

  • Τη δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας (Credit Bureau) η οποία θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί (από 1 έως 10) τον δανειολήπτη, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί τις οφειλές του προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Η Αρχή αυτή θα χειρίζεται μια βάση δεδομένων στην οποία θα μπαίνουν στοιχεία από τον Τειρεσία, τις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία και στην βάση των οποίων θα προκύπτει το εάν ο οφειλέτης που ζητά υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου για ρύθμιση οφειλών δικαιούται να υπαχθεί ή όχι.

  • Την αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στόχος είναι να δημιουργηθεί γραμματεία του Συμβουλίου με διευθύνσεις και γραφεία σε όλη την Ελλάδα που θα ενημερώνει τους δανειολήπτες που θέλουν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους για το πώς θα το κάνουν. Απώτερος σκοπός είναι η δομή αυτή που θα στελεχωθεί από δημοσίους υπαλλήλους να προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες και λύσεις στους πολίτες και επιχειρήσεις. Έτσι, κάποιος με στεγαστικό, καταναλωτικό και επιχειρηματικό δάνειο θα μπορεί να προσφεύγει στη διεύθυνση της γραμματείας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού και δίδοντας τα σχετικά στοιχεία για τα δάνεια και τα εισοδήματά του να λαμβάνει ενημέρωση για το ποιες θεωρούνται «οι βασικές εύλογες δαπάνες διαβίωσης» του, και εν συνεχεία για το ποια δόση θα πρέπει να πληρώνει. Οι θεσμοί και η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν πως το σχετικό ρόλο θα ήταν καλύτερο να τον αναλάβει ο Τραπεζικός Διαμεσολαβητής και όχι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι.

  • Την αλλαγή διατάξεων του νόμου Κατσέλη και του νόμου Δένδια. Η πρόταση προβλέπει την ενίσχυση κάποιων Ειρηνοδικείων της χώρας, ώστε να επιδικάζονται πιο γρήγορα οι πρόσφυγες των οφειλετών που κάνουν χρήση του νόμου Κατσέλη. Ακόμη, προβλέπει τον περιορισμό της «κατάχρησης» των ευεργετικών διατάξεων του νόμου από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σχετικά με το νόμο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, γνωστό ως και νόμο Δένδια, επιδιώκεται η προσαρμογή του στα νέα δεδομένα και το «κούμπωμα» του με τις επικείμενες αλλαγές στο πτωχευτικό νόμο.

  • Την δημιουργία εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων (Asset Management Company -AMC) στην οποία το Δημόσιο θα έχει μειοψηφικό ποσοστό.Η πρόταση για την Asset Management Company ουσιαστικά προσβλέπει στο να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα παίρνει τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία από τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα αναλαμβάνει εκείνος τον πιστωτικό κίνδυνο, τιτλοποιώντας τα «bad assets», με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό θεωρητικά θα ενισχύσει την κεφαλαιακή δομή των τραπεζών και θα επιτρέψει στα τραπεζικά ιδρύματα να επενδύσουν περισσότερα κεφαλαία τους σε νέα δάνεια Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνισθεί το αν η Asset Management Company θα δίνει στις τράπεζες μετρητά σε αντάλλαγμα των χαρτοφυλακίων «κόκκινων» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή εγγυήσεις. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί με τί κεφάλαια θα προικοδοτηθεί η σχετική εταιρεία.

  • Την σύσταση δικτύου συμβούλων διαχείρισης δανείων, το οποίο θα περιλαμβάνει 30 κέντρα σε όλη τη χώρα, μέσω των οποίων θα παρέχονται δωρεάν συμβουλευτικές, νομικές και οικονομικές υπηρεσίες στους δανειολήπτες, ώστε να ενημερώνονται για τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις επιλογές που θα έχουν σχετικά με τη διαχείριση των χρεών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *