Σκάει…«βόμβα» στο ασφαλιστικό

Βαρύνουσα θέση στους προγραμματισμούς της νέας κυβέρνησης, κατέχουν τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Δικαιώματα που υπέστησαν την πιο βάρβαρη επίθεση στη σύγχρονη ιστορία.

Τα ποσοστά της ανεργίας έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ιδίως στις παραγωγικές ηλικίες και τους νέους που ξαναπήραν τον δρόμο της ξενιτιάς. Τα «λουκέτα» στην αγορά έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο και ο ΟΑΕΕ αδυνατεί να εισπράξει ασφαλιστικές εισφορές. Το ΙΚΑ δανείζεται με υψηλά επιτόκια για να πληρώσει συντάξεις και παροχές. Το «κούρεμα» των ομολόγων που είχε προηγηθεί, ήταν η «ταφόπλακα» του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι ρυθμίσεις των οφειλών που επακολούθησαν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Οι κοινωνικές παροχές που κρατούν όσο μπορούν την κοινωνική συνοχή, έχουν πλέον αποδειχθεί ότι είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας. Η «μαύρη τρύπα» του 1,2 δισ. δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση εξαγγέλει μια σειρά από παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά και εργασιακά όπως:

• Απόρριψη οποιασδήποτε υπόδειξης (πίεσης) των δανειστών για μείωση των συντάξεων, με την θέσπιση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος («ρήτρα θανάτου» την βάφτισε ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Στρατούλης).

• Απρόσκοπτη συνέχιση της τριμερούς χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης (εργαζόμενοι- εργοδότες- κράτος).

• Καταβολή 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους με εισόδημα μέχρι 700 ευρώ τον μήνα.

• Επαναφορά της σύνταξης των 360 ευρώ στους υπερήλικες

• Συνέχιση χορήγησης του ΕΚΑΣ και μετά το 2015.

• Πραγματοποίηση 50 ημερών εργασίας ή ανεργίας για ιατροφαρμακευτική και περίθαλψη.

• Πρόθεση κατάργησης των απαιτούμενων 100 ημερών εργασίας ή αυτασφάλισης κατ’ έτος κατά την τελευταία 5ετία πριν την συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ με μειωμένη σύνταξη.

• Επανεξέταση του μαθηματικού τύπου υπολογισμού του εφάπαξ, ταμείων πρόνοιας των εργαζόμενων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο νέος υπολογισμός οδηγεί σε δραστικές περικοπές, και δεν εξασφαλίζει την ανταποδοτικότητα των εισφορών.

• Αύξηση του ορίου οφειλής από 20.000, σε 30.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου οι οφειλέτες να μπορούν να πάρουν σύνταξη.

• Δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΟΑΕΕ 2+2 κατηγορίες.

• Άρση της προσωποκράτησης για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.

• Επανεξέταση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

• Σταδιακή κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το «κούρεμα» των ομολόγων.

• Πρόθεση συγχώνευσης των ασφαλιστικών ταμείων (προφανώς γιατί κάποια βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής).

 

ΠΟΡΟΙ. Η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και να υλοποιήσει τους στόχους, προσδοκά να αντλήσει έσοδα από: την αναπροσαρμογή της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και των εκτάσεων του δημοσίου, τα ποσοστά από τις δαπάνες συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια (ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΟ κλπ), το φόρο σε επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών, το ποσοστό από πρόστιμα που επιβάλλονται λόγω φοροδιαφυγής, το ποσοστό από πρόστιμα του υπουργείου Εμπορίου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το ποσοστό από πρόστιμα ανεξάρτητων αρχών, τη θεσμοθέτηση ειδικών πόρων και, τέλος, την πρόθεση δημιουργίας «Ταμείου Εθνικού Πλούτου & Κοινωνικής Ασφάλισης» σύμφωνα με το Νορβηγικό μοντέλο με έσοδα από τον ορυκτό πλούτο (μεταλλεία, ορυχεία, χρυσός, υδρογονάνθρακες κλπ).

ΑΡΙΘΜΟΙ. Απολύτως ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ». Σύμφωνα με αυτά τον Φεβρουάριο του 2015 ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχονται σε 2.567.649, αυξημένος κατά 3.451 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2015. Τον ίδιο μήνα πληρώθηκαν 4.535.689 συντάξεις (κύριες και επικουρικές) με συνολικό ποσό 2.345.167.827,84 ευρώ και οι συνταξιούχοι ηλικίας 56-65 ετών λαμβάνουν τα υψηλότερα ποσά σύνταξης. Τέλος, ο αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, ανέρχεται σε 170.689 και η δαπάνη σε 57.371.767 ευρώ. Για να καλυφθεί το ύψος των παροχών που προαναφέρθηκαν, προϋπόθεση είναι να εξοικονομηθούν οι αναγκαίοι πόροι, που σήμερα δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον δεν έχουν ανακαλυφθεί… Εν τω μεταξύ, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για «βραδυφλεγή φλόγα» έτοιμη να εκραγεί. Ο ερχόμενος Μάρτιος, θα είναι δύσκολος για τις συντάξεις, γιατί τα ταμεία έχουν στεγνώσει, όπως υποστήριξε προ ημερών ο γενικός γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς!

Οι δανειστές από την πλευρά τους, απαιτούν: το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέρχεται σε 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016. Να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης άμεσα! Να μειωθούν οι συντάξεις και να ισχύσει η «ρήτρα θανάτου». Επιπλέον ζητούν: να μην αντλούνται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις συντάξεις, δηλαδή να εκλείψει ο τρίτος εταίρος της κοινωνικής ασφάλισης, να καταργηθεί το ΕΚΑΣ, να παραμείνει ο βασικός μισθός στα 586 ευρώ και η σύνταξη στα 360 ευρώ, να απελευθερωθούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και να συρρικνωθεί δραστικά ο δημόσιος τομέας. Όλοι αυτοί οι όροι αποτελούν συνέχεια της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, μόνο με την προϋπόθεση της παράτασης του μνημονίου και όχι της κατάργησής του.

Η ρύθμιση για τις οφειλές

Ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Στρατούλης ανακοίνωσε την Τετάρτη τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία. Τα κυριότερα σημεία της είναι τα εξής:

• Υπαγωγή όλων των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων

• Για οφειλές έως 5.000 ευρώ, θα υπάρξει επιτόκιο 0% και για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ επιτόκιο 0,25%.

• Όποιος οφειλέτης εξοφλήσει εφάπαξ τις οφειλές του θα γίνεται μηδενισμός των προσαυξήσεων. Όποιος εξοφλήσει με 50 δόσεις, θα έχει μείωση προσαυξήσεων κατά 70% και όποιος επιλέξει 100 δόσεις θα έχει μείωση 50%

• Προβλέπεται απώλεια της ρύθμισης για όποιον οφειλέτη δεν καταβάλει τη μία δόση την οποία έχει συμφωνήσει σε διάστημα 12 μηνών

• Η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα γίνει εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Φεβρουαρίου και μετά

• Εάν κάποιος οφειλέτης αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση λόγω μηδενικού εισοδήματος το 2014, απαλλάσσεται για 12 μήνες και έπειτα, εφόσον έχει αποκτήσει εισόδημα, μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *