Σκάνε και οι πορτογαλικές τράπεζες!

Μπορεί να έχει πετύχει τους στόχους της η Πορτογαλία, ελπίζει να πετύχει και τη μείωση του ελλείμματος, σήμερα όμως παλεύει για τη διάσωση των τραπεζών της.

Οι αγορές σήμερα ανησυχούν όχι για τις Ισπανικές τράπεζες και την Ελλάδα, αλλα για τις τρεις πορτογαλικές τράπεζες που ζήτησαν οικονομική ενίσχυση πάνω από 6 δις ευρω.

Πρόκειται για δυο ιδιωτικές και μια κρατική τράπεζα…

Μετά το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας να σκάει, το μόνο που δεν θέλει η Ευρώπη είναι να γίνει το ίδιο και με την Πορτογαλία…

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Σκάνε και οι πορτογαλικές τράπεζες!”

  1. Οι αριθμοί όμως λένε άλλα…
    Άρχισε έτσι η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της «χρεοκοπημένης» αγροτικής τράπεζας! Το δημόσιο προσέλαβε εταιρία συμβούλων, την Alvarez & Marshal, για να προτείνει την πιο συμφέρουσα λύση για την τύχη της. Τα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν τα εξής: α) να εκποιηθεί ή να τεθεί σε εκκαθάριση β) να ανακεφαλαιοποιηθεί όπως είναι και να συνεχίσει την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης ή γ) να χωρισθεί σε “good bank” και “bad bank” , να ανακεφαλαιοποιηθεί μόνο το «καλό» μέρος της τράπεζας και στη συνέχεια να πουληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίθηκε ως βιώσιμο το τρίτο.
    Η ΑΤΕ πριν την εφαρμογή του PSI είχε 12% κεφαλαιακή επάρκεια, το λειτουργικό της κόστος είχε ήδη μειωθεί, η ελεγκτική εταιρεία Black Rock δεν «έβγαλε επιπλέον ζημιές» και στη χρήση του 2011 είχε κέρδη. Αποτελεί «μέγα» μυστήριο λοιπόν πώς μπορεί κάποιος να καταλήξει ότι η τράπεζα δεν είναι βιώσιμη. Σε αυτό κατέληξε και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία, από την άλλη πλευρά, έσπευσε να υπογράψει για τη βιωσιμότητα των 4 ιδιωτικών τραπεζών που έλαβαν τα 18 δίς. για την ανακεφαλαιοποίησή τους στις 29-05-2012.
    Ο έλεγχος των δανείων των τραπεζών από την BlackRock, τα αποτελέσματα παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό (αρνήθηκαν να απαντήσουν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε ενημέρωση για το περιεχόμενο) την ίδια ώρα που μεθοδεύουν την κεφαλαιακή ενίσχυση τους για να καλύψουν τη κακοδιαχείριση τους είχε μια έκπληξη που τα καθεστωτικά ΜΜΕ επιμελώς αποκρύβουν: Το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ βρίσκεται στη καλύτερη θέση από όλες τις άλλες τράπεζες, έχουν ληφθεί προβλέψεις για τις επισφάλειες με το παραπάνω και δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση εξ αυτού του λόγου. Η κυβέρνηση αντί να πανηγυρίζει που η αποκλειστικά κρατική τράπεζα είναι σε καλύτερη θέση από τις ιδιωτικές προσπαθεί να το αποσιωπήσει, να ξεχαστεί. Τέτοιος εξευτελισμός…

    http://www.sysp.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *