Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά

Δραματικές ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του iatronet.gr, πρόκειται για τουλάχιστον 163 σκευάσματα, στα οποία περιλαμβάνονται αντικαρκινικά, φάρμακα για την υπέρταση, καρδιολογικά και λοιπά φάρμακα.

Αυτό αναφέρει το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) με επιστολή του προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος τόνισε τη Δευτέρα ότι το θέμα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, μαζί με τις οφειλές των Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς (74 εκατομμύρια ευρώ μόνο στους φαρμακοποιούς της Αττικής για το πρώτο δίμηνο του έτους).

Επέδειξε, δε, μία στολή κρατουμένου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι – λόγω χρεών – αυτή θα είναι η νέα στολή των φαρμακοποιών!

Στην επιστολή του ΦΣΑ επισημαίνεται ότι ‘τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται πολλές ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες καθημερινά αυξάνονται, αποτελώντας έτσι ένα επιπλέον πρόβλημα στην ήδη βεβαρημένη καθημερινότητα του φαρμακείου.

Ο ΕΟΦ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον ομαλό εφοδιασμό των φαρμακείων με τα φάρμακα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των πολιτών.

Ο έλεγχος της αγοράς, προϋποθέτει βεβαίως καταγγελίες, όμως δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση οι συνεχώς αυξανόμενες ελλείψεις φαρμάκων από οποιαδήποτε πλευρά και αν το δει κανείς.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, έχει πολλές φορές διαμαρτυρηθεί για το γεγονός αυτό, καταγγέλλοντας το και ζητώντας την άμεση παρέμβαση του ΕΟΦ.

Σήμερα, που η οικονομική δυσπραγία των φαρμακείων είναι δεδομένη, χωρίς δική τους ευθύνη αλλά με υπαιτιότητα των ασφαλιστικών ταμείων, που στην πλειοψηφία τους δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους, η λύση που βρίσκουν οι φαρμακαποθήκες είναι η παράλληλη εξαγωγή φαρμάκων, αφού αυτή συνοδεύεται από πληρωμή τοις μετρητοίς.

Αποτελεί επίσης, μεγάλο πρόβλημα και ο ελλιπής εφοδιασμός της αγοράς από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αφού όπως φαίνεται, εκτός του ότι η χώρα μας αποτελεί ‘επισφαλή τόπο διάθεσης των προϊόντων τους’, οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που σε κάποιες περιπτώσεις δεν συμφέρει η διοχέτευσή τους.

Επιπλέον, ο εκβιασμός των τελευταίων, να ζητούν για τον εφοδιασμό των φαρμακείων μας, φωτοτυπίες συνταγών, με άμεση καταβολή του αντιτίμου, εκτός του ότι είναι αντιδεοντολογικό, είναι και παράνομο.

Το ιατρικό απόρρητο δεν αφορά μόνο τη διάγνωση, αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή. Είναι στη διάθεσή μας στοιχεία, τα οποία μπορούμε να σας παρέχουμε’.

ΦΣΑ: Κινητοποιήσεις και διακοπή χορήγησης φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ

Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη αλλά και σε διακοπή της χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προχωρούν οι φαρμακοποιοί της Αττικής, αντιδρώντας στη νέα καθυστέρηση πληρωμών, καθώς έχουν συσσωρεύσει χρέη 74 εκατ.ευρώ έως το Φεβρουάριο του 2012.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ, κ.Κων.Λουράντο, ο διευρυμένος ΕΟΠΥΥ (συμμετέχουν πλέον πλήθος ταμείων πέραν του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ) έχει αθετήσει τις δεσμεύσεις αποπληρωμής οφειλών προς τους φαρμακοποιούς ( οι οποίες αφορούν πληρωμές από το 2011) και επιπλέον, διαθέτει έναν περιορισμένο ονομαστικό προυπολογισμό (περίπου 785 εκατ.ευρώ) ο οποίος δεν επαρκεί να καλύψει τις οφειλές πέραν του Μαίου για το 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΦΣΑ, η εξάμηνη και πλέον καθυστέρηση πληρωμών έχει δημιουργήσει οικονομική ασφυξία στα φαρμακεία, δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος πληρωμής των υποχρεώσεων τους είναι οι 20 μέρες.

Ο κ.Λουράντος αναφέρθηκε σε πρόταση συμψηφισμού χρεών (φορολογία και ΦΠΑ) που απηύθυνε στον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι απαιτήσεις των φαρμακοποιών, προσθέτοντας ότι αυτή δεν έγινε δεκτή.

[sc:Πηγή id=”http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/700809/Article.aspx” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *