ΣΟΚ! Σχέδια αποχώρησης απο την Ελλάδα ετοιμάζουν οι πολυεθνικές

«Ασπίδα» προστασίας απέναντι στο ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας -η οποία δεν είναι πλέον μια μακρινή και αόριστη απειλή- χτίζουν και οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζουν τη ρευστότητά τους στη χώρα μας και μεταφέρουν μέρος των κεφαλαίων τους σε περιοχές με μικρότερο ρίσκο.

Επιπλέον, εάν έχουν μόνο Έλληνες προμηθευτές πρώτων υλών αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές στο εξωτερικό, ώστε να έχουν πρώτη ύλη και να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, ενώ φροντίζουν να έχουν ρευστότητα για να μπορούν να πληρώνουν τους μισθούς και να εξασφαλίσουν τρόφιμα και καύσιμα για τις ανάγκες των εργαζομένων τους.

Σχέδια

Ανάμεσα στις πολυεθνικές που επεξεργάζονται τέτοια σχέδια είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αλκοολούχων ποτών στον κόσμο, Diageo. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής μάρκετινγκ του ομίλου, Andy Fennell ότι η εταιρεία του «όπως κάθε μεγάλη και συνεπής εταιρεία με δραστηριότητα σε χώρες της Ευρωζώνης», έχει καταρτίσει σχέδια εκτάκτου ανάγκης.

Ο κ. Fennell σημείωσε ακόμη ότι πιθανή επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα, ενώ πρόσθεσε πως η Diageo έχει περιορίσει δραστικά τα έξοδα για διαφημίσεις και προωθητικές ενέργειες στην ελληνική αγορά, σε αντίθεση με ό,τι κάνει στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Τουρκία, όπου αυξάνει διαρκώς τις επενδύσεις της.

Προληπτικά μέτρα

Ανάλογα σχέδια έχει και η βρετανικών συμφερόντων Dixons, η οποία ελέγχει την αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών «Κωτσόβολος». Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της «Κωτσόβολος» Chris Mathews, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του επίτιμου προέδρου του ομίλου Sebastian James στους Financial Times για αποχώρηση του βρετανικού ομίλου από την Ελλάδα, διευκρίνισε πως «όπως κάθε μεγάλη και υπεύθυνη εταιρεία έτσι και εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πιθανό ενδεχόμενο σε αυτό το προκλητικό οικονομικό περιβάλλον, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης».

Τόνισε ακόμη ότι η «Κωτσόβολος» και ο όμιλος Dixons δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά και δεσμεύονται πλήρως ότι σε κάθε περίπτωση θα μείνουν και θα επενδύσουν. Τέλος, και η FrieslandCampina Hellas έχει προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γρηγόρης Σκλήκας, «η FrieslandCampina παραμένει δεσμευμένη στην ελληνική αγορά, συνεχίζοντας τη στρατηγική ανάπτυξης των εργασιών της και στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή, παρά τις αντιξοότητες και την ύφεση».

Υπενθυμίζεται πως προληπτικά μέτρα λαμβάνουν και άλλες εταιρείες όπως ο ΟΤΕ (ανήκει στην Deutsche Telekom) και η Vodane, η οποία μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμά της στην έδρα της στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τη Vodafone αποτελεί πρακτική του ομίλου εδώ και μία δεκαετία, τα ταμειακά διαθέσιμα από τις θυγατρικές στην Ευρώπη να μεταφέρονται στα κεντρικά στη Βρετανία.

Την ίδια στιγμή, ο προβληματισμός για την επιδείνωση του κλίματος οδηγεί και άλλες πολυεθνικές στην έξοδο. Τελευταίο «κρούσμα» ήταν αυτό της αεροπορικής εταιρείας Singa-pore Airlines, η οποία ύστερα από 40 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα ανακοίνωσε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στους 14 εργαζόμενους που απασχολεί στη χώρα, ότι αποσύρεται από την ελληνική αγορά, και το τελευταίο δρομολόγιο θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου, καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα. Είχαν προηγηθεί η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, οι γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ Plus και Aldi και η γαλλική αλυσίδα ειδών πολιτισμού και τεχνολογίας FNAC.

[sc:Πηγή id=”http://www.bankwars.gr/2012/05/20/%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B5/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+BankWars+%28Bank+Wars%29″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *