Στήνονται «δόκανα» για όσους βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό

Στο μικροσκόπιο των τραπεζών – αλλά και της Εφορίας – μπαίνουν πλέον όλα τα εμβάσματα προς το εξωτερικό, καθώς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ΣΔΟΕ στήνουν «δόκανο» σε όσους βγάζουν χρήματα. Πλέον, ο έλεγχος γίνεται σε όλα τα εμβάσματα, ανεξαρτήτως ποσού, ενώ ακόμα και για όσους στέλνουν τμηματικά λιγότερα χρήματα, οι τράπεζες αθροίζουν το σύνολο των εμβασμάτων. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται ήδη σε ισχύ από το 2010, αλλά έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των εμβασμάτων.

Ετσι, οι εμπορικές τράπεζες σε καθημερινή βάση αναφέρουν τα στοιχεία αυτά στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να δημιουργηθεί ένας κατάλογος όσων έβγαλαν χρήματα από τη χώρα το τελευταίο διάστημα, ο οποίος μπορεί να γίνει αντικείμενο διασταύρωσης με την Εφορία.

Στόχος είναι να ελεγχθεί η πηγή των χρημάτων, καθώς και αν τα ποσά αυτά δικαιολογούνται με βάση προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις.

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις ισχύουσες συνθήκες και την κείμενη νομοθεσία, η διακίνηση κεφαλαίων είναι απολύτως νόμιμη.

Εντούτοις, στην τρέχουσα συγκυρία, εκτιμάται ότι όσοι κάνουν συναλλαγές μεγάλων ποσών είναι εξαιρετικά πιθανό να κληθούν να δώσουν λογαριασμό για τις κινήσεις τους. Παράλληλα, αμέσως μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας για πιθανό έλεγχο, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις.

Ετσι, και προκειμένου να αποφύγουν τις κακοτοπιές, οι τραπεζίτες προειδοποιούν τους πελάτες τους ώστε να είναι απολύτως νομότυποι, ακόμη και εκείνους που στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Δηλαδή, στην περίπτωση των επιχειρήσεων, όσοι κάνουν συναλλαγές με το εξωτερικό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, συνοδεύοντας τη συναλλαγή τους με σχετικά δικαιολογητικά, μέσω των οποίων θα επεξηγούν τον λόγο για τον οποίο αποστέλλεται το έμβασμα, αλλά και την πηγή από την οποία προήλθαν τα χρήματα.

Αντίστοιχα, για τους ιδιώτες, τα πράγματα περιπλέκονται στην περίπτωση που οι αποστολείς του εμβάσματος δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, κυρίως επειδή δεν καλύπτονται από το ύψος των φορολογικών τους δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Εφορίας και άλλων εποπτικών φορέων. Παράλληλα, και με δεδομένο ότι πλέον οι Αρχές γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έστειλαν τα συγκεκριμένα ποσά στο εξωτερικό, αν θελήσουν να τα επιστρέψουν στο μέλλον, δεν αποκλείεται να γίνουν αντικείμενο ρυθμίσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη προκύπτει ότι οι ρυθμιστικές αρχές, έχοντας στα χέρια τους τα στοιχεία αυτά, είναι πολύ πιθανό να έρθουν σε επαφή με τράπεζες από το εξωτερικό στις οποίες έγιναν οι καταθέσεις. Και αυτό, προκειμένου στη συνέχεια να διασταυρώσουν τα στοιχεία και να αποκτήσουν πληροφορίες για άλλα εμβάσματα από τα ίδια πρόσωπα στο παρελθόν, στοιχείο που μπορεί να τις βοηθήσει στις διασταυρώσεις που γίνονται για τη φορολογική συμπεριφορά όσων μετέφεραν τα χρήματα.

Παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές διατηρούν τα στοιχεία αυτά για την περίπτωση που στο μέλλον τεθεί σε εφαρμογή κάποιο πρόγραμμα επαναπατρισμού κεφαλαίων, προκειμένου να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι έκαναν σχετικές κινήσεις, αλλά και το ύψος των κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό.

[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/news/oikonomia/34441–lr——” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *