Στα όρια του κραχ τα ασφαλιστικά ταμεία

Στα όρια του κραχ βρίσκονται τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, προκαλώντας πονοκέφαλο στον Γιάννη Στουρνάρα που έχει δύο επιλογές: είτε να τους δώσει επιπλέον χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό είτε να τα αφήσει να βουλιάξουν υπό το βάρος των υποχρεώσεων τους καθιστώντας μονόδρομο τη ρευστοποίηση όσων περιουσιακών στοιχείων τους έχουν απομείνει.

Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού προκαλούν πραγματικό σοκ, καθώς οι ρυθμοί απορρόφησης της επιχορήγησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Με τη συμπλήρωση του 7μήνου συνολικά τα Ταμεία είχαν απορροφήσει σχεδόν το 75% της αρχικής πίστωσης, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο ΙΚΑ που έχει εισπράξει το 74,9% του αρχικού του προϋπολογισμού, στον ΟΓΑ όπου η απορρόφηση αγγίζει το 80% αλλά και στον ΕΟΠΥΥ όπου η απορρόφηση άγγιξε το 69%.

Μόνο το ΙΚΑ υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση έως το τέλος του έτους για να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ ανάλογη είναι η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς ότι από τα περίπου 6,6 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έναντι ιδιωτών προμηθευτών, τα περίπου 2,9 δισ. ευρώ είναι οφειλές των Ταμείων, έχει τη πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Αυτό που επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του οικονομικού επιτελείου είναι ότι πέρα από τις προφανείς πιέσεις στον Προϋπολογισμό, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω της «τρύπας» στα έσοδα, καθίσταται σχεδόν απαγορευτική ακόμα και η συζήτηση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών ως «εργαλείο» για τη προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης, επιτείνοντας έτσι το οξύ πρόβλημα ανεργίας ειδικά στους νέους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *