Στα 2,7 δισ. τα απλήρωτα χρέη στην εφορία μέσα σε δύο μήνες

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα έφτασαν τα 87 δισ. – Σε ασφυξία τα νοικοκυριά ενώ έρχονται νέοι φόροι 

Σε αδυναμία πληρωμής έχουν φτάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2016 (και ενώ απέμενε η «ουρά» μόνον του ΕΝΦΙΑ να πληρωθεί) δημιουργήθηκε ένα νέο «βουνό» από απλήρωτους φόρους. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί οι φόροι του 2016 δεν έχουν αρχίσει καν ακόμα να πληρώνονται. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών βλέπουν την ανάγκη να επανέλθουν επειγόντως οι ρυθμίσεις με τις 100 δόσεις, γιατί τις χάνουν πλέον και αυτοί ακόμα που τις έχουν ήδη κάνει, αφού δεν μπορούν να πληρώνουν ταυτόχρονα με τους παλιούς και τους τρέχοντες νέους φόρους, οπότε και το δημόσιο θα σταματήσει να εισπράττει οτιδήποτε σε ελάχιστους μήνες. 
 
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το λεγόμενο «νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που δημιουργήθηκε μέσα στις 60 μόλις πρώτες μέρες του 2016 (στο δίμηνο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο) παρουσίασε αύξηση κατά 2,755 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,4 αφορούν αποκλειστικά χρέη στην εφορία (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) που έμειναν απλήρωτα.
 
Όσον αφορά στο «παλιό» ληξιπρόθεσμο χρέος, αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου στα 84,15 δισεκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο στα 86,9 δισ. ευρώ!
 
Να σημειωθεί ότι από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος του 2016, ο προϋπολογισμός  προβλέπει ότι θα εισπράττεται το 23% μέσα στην ίδια χρονιά.  Ως τώρα πάντως η εισπραξιμότητα είναι μόλις …10,4%, δηλαδή ούτε στα μισά.

Όσον αφορά στο «παλιό» ληξιπρόθεσμο χρέος, αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου στα 84,15 δισεκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο στα 86,9 δισ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *