Στα 46 δισ. (!) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Διάχυτη ανησυχία επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών καθώς η βύθιση της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2012 οδηγεί σε ανεξέλεγκτη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σύμφωνα με στελέχη τραπεζών οι καθυστερήσεις ξεπερνούν το 18% του συνόλου των δανείων. Τα τελευταία 3,5 χρόνια οι επισφάλειες έχουν τετραπλασιαστεί και αντιστοιχούν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 46 δισ. ευρώ που αποτελεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Το πλέον ανησυχητικό, υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών, είναι η σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως εκτιμούν κατά το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου κάθε μήνα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενισχύεται κατά 100 μονάδες βάσης, δηλαδή μια ποσοστιαία μονάδα ανά μήνα εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας, της διάχυτης αβεβαιότητας για την έκβαση της κρίσης και της ανησυχίας για την τύχη της χώρας. Η δραματική αύξηση των καθυστερήσεων είναι αναπόδραστο αποτέλεσμα της αποσύνθεσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί κατά 14% την τελευταία τετραετία, ενώ για τη φετινή χρονιά αναμένεται περαιτέρω μείωση κατά τουλάχιστον 6% εξαλείφοντας περίπου μια δεκαετία αναπτυξιακής πορείας. Σημειώνεται ότι το 2011 το ΑΕΠ μειώθηκε σε ποσοστό 6,9%, ενώ μέχρι τώρα το 2012 το ΑΕΠ σημειώνει νέα βύθιση κατά 6,5%, μεγέθη που παραπέμπουν σε…συνθήκες πολέμου. Χαρακτηριστικό της κατάστασης και της ψυχολογίας που επικρατεί στην αγορά είναι ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2012 ο όγκος λιανικών πωλήσεων (εκτός καυσίμων) σημείωσε πτώση 12,6%, ενώ είχε προηγηθεί πτώση 8,7% το 2011 και πτώση 6,9% το 2010.

Οπως επισημαίνουν, η σταθεροποίηση της οικονομίας και η εκτόνωση της ανησυχίας αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο ώστε να ανακοπεί η ταχύτητα δημιουργίας νέων επισφαλειών. Αν αυτό δεν συμβεί και η αβεβαιότητα συνεχιστεί και για τους επόμενους μήνες, προειδοποιούν, τότε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο που θα αποδυναμώσουν αποφασιστικά την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, περιορίζοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα της ανακεφαλαιοποίησης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι ήδη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσεγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα τα κεφάλαια που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση. Προσθέτουν ότι με την οικονομία να διανύει το πέμπτο έτος ύφεσης, και μάλιστα την τελευταία διετία να βρίσκεται σε τροχιά ελεύθερης πτώσης, αν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί τότε η οικονομία κινδυνεύει να βρεθεί σε τέτοιο σημείο αποσύνθεσης που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Με κάθε επιχείρηση που κλείνει, εκτός από τις δραματικές επιπτώσεις της ανεργίας, χάνεται τεχνογνωσία, λειτουργικές και οργανωτικές δομές, οι οποίες δημιουργήθηκαν έπειτα από χρόνια δουλειάς και προσπάθειας.

Στο τέλος Μαρτίου ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (άνω των 90 ημερών) διαμορφώθηκε στο 14% για την Εθνική Τράπεζα, στο 17,2% για την Eurobank EFG, στο 15,7% για την Alpha Bank (συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις του PSI για τα δάνεια που είναι με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου) και στο 16% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων οι παραπάνω τράπεζες προχώρησαν στη διενέργεια προβλέψεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι την περίοδο 2007 – 2011 οι εγχώριες τράπεζες έχουν καταγράψει συνολικές προβλέψεις άνω των 20 δισ. ευρώ.

[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/periousia/trapezes/36114–46——” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *