Στα 47 δισ. ευρώ τα καθυστερούμενα δάνεια – «Πρωτιά» για τα καταναλωτικά

Σοκ και δέος προκαλούν στα τραπεζικά επιτελεία τα στοιχεία για τα δάνεια σε καθυστέρηση, ο ρυθμός των οποίων «τρέχει» με ποσοστό 19-20% επί του συνόλου των 247 δισ. ευρώ, ήτοι 47 δισ. ευρώ δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) τελούν υπό καθεστώς καθυστέρησης των δόσεων για 3 μήνες.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, που βρίσκονται στο «κόκκινο» και δεν προβλέπεται στην πλειοψηφία τους δυνατότητα αποπληρωμής, ανέρχονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε 6,3% επί του συνόλου, δηλαδή στα 15,561 δισ. ευρώ! Δυσοίωνες είναι όμως, παρά την πολιτική σταθερότητα που απέκτησε η χώρα και οι εκτιμήσεις για την πορεία των επισφαλειών για το σύνολο του έτους.

Τραπεζικές πηγές προβλέπουν ότι ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση θα κινηθεί στα επίπεδα του 22-23% στο τέλος Δεκεμβρίου στο καλό σενάριο που θέλει την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

Στον αντίποδα, εάν επικρατήσει αστάθεια και αβεβαιότητα τότε εκτιμούν ότι οι επισφάλειες των δανείων θα φθάσουν και ενδεχομένως να ξεπεράσουν το 25%.Υπενθυμίζεται ότι οι επισφάλειες στο τέλος του 2011 διαμορφώθηκαν στο 16-17%.

Το χρονικό διάστημα που η αδυναμία αποπληρωμής των μηνιαίων δόσεων πήρε δραματικές διαστάσεις ήταν, σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη οι τέσσερις πρώτοι μήνες του 2012.

Η ακτινογραφία των χρεών

Την πρωτιά στην αδυναμία αποπληρωμής κρατούν τα καταναλωτικά δάνεια. Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση στην εν λόγω κατηγορία ανέρχεται σε 32%, ίσως και λίγο υψηλότερα, επί του συνόλου των 32,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 10,4 δισ. ευρώ δεν αποπληρώνονται για 3 μήνες.

Μολονότι τα καταναλωτικά δάνεια αποτελούν την πλέον επίφοβη κατηγορία σε περιόδους κρίσης, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα στεγαστικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση των επισφαλειών στη στεγαστική πίστη λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, εξέλιξη που καταδεικνύει τις τραγικές συνέπειες της ανεργίας στην ελληνική κοινωνία.

Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση για 3 μήνες στα στεγαστικά διαμορφώνεται στο 15% επί του συνόλου των 78 δισ. ευρώ, δηλαδή 11,7 δισ. ευρώ τελούν υπό καθεστώς επισφάλειας.

«Οροφή» έχουν κτυπήσει και τα προβληματικά δάνεια στις επιχειρήσεις. Στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση 3 μηνών αντιστοιχούν στο 17% επί του συνόλου των 119 δισ. ευρώ, δηλαδή 20 δισ. ευρώ παρουσιάζει αδυναμία αποπληρωμής.

[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/mainnews/35496–47——-lr—” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *