Στερεύει η «αγορά» των επιταγών

Συνηθίζει να λέει ο λαός μας πως «έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου». Και να που τα στοιχεία που σήμερα παρουσίασε η Τειρεσίας Α.Ε. αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Πιο συγκεκριμένα, πτωτικά κινήθηκαν και τον Ιούνιο τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τειρεσίας ΑΕ. Το πρώτο εξάμηνο του έτους τα συνολικά «φέσια» έφτασαν στο ποσό των 930,76 εκατ. ευρώ από 1,1δισ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο σφραγίστηκαν 11.538 επιταγές ύψους 99,08εκ ευρώ, ποσό που είναι μειωμένο κατά 41,12% σε ετήσια βάση (και κατά 16% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα). Επίσης απλήρωτες έμειναν 9.118 συναλλαγματικές, συνολικής αξίας 13,94εκ ευρώ, και αυτό το ποσό είναι μειωμένο κατά 12,58% σε ετήσια βάση και κατά 19,9% σε σχέση με τον Μάιο του 2012.

Από την αρχή του χρόνου έχουν σφραγιστεί 77.508 επιταγές συνολικής αξίας 827,26εκ ευρώ και δεν έχουν πληρωθεί 65.589 συναλλαγματικές ύψους 103,5εκ ευρώ.

Βέβαια αν δούμε όλα αυτά δεν θα πρέπει να μιλάμε για ένα ξαφνικό «θαύμα» στην ελληνική οικονομία και αγορά. Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε ακριβώς λόγω των συνθηκών μεγάλης πτώσης των τζίρων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά κι επειδή η παράλληλη, εικονική  αγορά διακίνησης επιταγών τα γνωστά «αεροπλανάκια» – οι επιταγές ποτέ μεν δεν πληρώνονταν όμως γύριζαν από χέρι σε χέρι δημιουργώντας μια πλαστή εικόνα ευημερίας- αποτελούν πλέον παρελθόν. Επρόκειτο για μια κυρίαρχη τάση της αγοράς ιδιαίτερα στον κλάδο της οικοδομής όμως η καθίζηση των εργασιών οδήγησε και σε μείωση του φαινομένου.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *