Στημένο παιχνίδι οι αυξήσεις της ΔΕΗ, τι θέλουν να πετύχουν

Συνεχίζεται το “στημένο” πίνγκ πόνγκ της κυβέρνησης ΔΕΗ στις πλάτες των καταναλωτών και με διαιτητή τη ΡΑΕ, καθώς προλειαίνουν το έδαφος για αυξήσεις στα οικειακά τιμολόγια. Η κυβέρνηση ανέθεσε το ρόλο του… “λαγού” στο διοικητή της ΔΕΗ ο οποίος κατέθεσε στη ΡΑΕ πρόταση για αύξηση των τιμολογιών, στα πλαίσια των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αδυνατώντας ακόμα και να εξετάσει το θέμα, λόγω των υπέρρογκων αυξήσεων που φτάνουν στο 48% για τα οικειακά τιμολόγια, ανέπεμψε το θέμα στο ΥΠΕΚΑ.

Στην πραγματικότητα στόχος είναι να περάσουν κάποιες αυξήσεις, όχι βέβαια της κλίμακας που προτείνει η ΔΕΗ, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος θα παίξει το ρόλο του σκληρού επόπτη και θα δόσει στη ΔΕΗ κάτι εντελώς διαφορετικό απ αυτό που αιτήθηκε με πρπονοια για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και τη… βιομηχανία. ΜΕ αυτό τον τροπο η μεσαία τάξη θα κληθεί να πληρώσει και αυξημένα τιμολόγια στη ΔΕΗ.

Σε μικρό χρονικό διάστημα θα εμφανιστούν στην αγορά νέες εταιρίες εμπορίας ενέργειας οι οποίες θα έχουν τη δυνατοττα να πουλήσουν έως και 20-25% φθηνότερα από τη ΔΕΗ. Όπως φαίνεται θα ακολουθηθεί μοντέλο ΟΤΕ για το άνοιγμα της αγοράς και εν συνεχεία θα διαμορφωθεί νέο πλαίσιο για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Εκεί το σενάριο που προκρίνεται είναι η πώληση μόνο των λιγνιτικών μονάδων και η λειτουργία με outsourcing άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Ακόμα μελετάται το μέλλων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η διαμόρφωση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *