Στην ουρά 20.000 αιτήσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

«Βουλιάζουν» τα ειρηνοδικεία της χώρας

Εκατοντάδες αιτήσεις είναι οι αιτήσεις για υπαγωγή δανείων στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο στόχος είναι η μείωση του ανεξόφλητου ποσού και, ήδη, οι αιτήσεις για υπαγωγή στις ρυθμίσεις του προσδιορίζονται δικαστικά για το 2015 ή και το 2016. Από τα ανεπίσημα στοιχεία που διαθέτουν οι δικαστικές αρχές, μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί περίπου 1.500 τέτοιες δικαστικές αποφάσεις, ικανός αριθμός από τις οποίες είναι θετικός για τους δανειολήπτες, μειώνοντας τα ποσά των δανείων και ρυθμίζοντας την αποπληρωμή τους σε βάθος τετραετίας, για οφειλές που προέρχονται από στεγαστικά, καταναλωτικά και χρέη από πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», συνολικά, σε όλη την επικράτεια εκκρεμούν προς εκδίκαση περί τις 20.000 αιτήσεις για υπαγωγή στον νόμο, που υποβάλλονται κυρίως από ανέργους, συνταξιούχους, αλλά και εκατοντάδες υπαλλήλους, οι οποίοι επικαλούνται μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές τους και κατά συνέπεια αδυναμία να εκπληρώσουν τις δόσεις των δανείων.

Για να εκδοθεί θετική δικαστική απόφαση, θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι πραγματικής αδυναμίας των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, την ύπαρξη ακίνητης περιουσίας, αλλά και τη δυνατότητά τους να έχουν κάποιο εισόδημα που θα μπορεί να επιτρέψει τη μερική έστω αποπληρωμή των μειωμένων δόσεων.

Όμως, σε περιπτώσεις ύπαρξης ακίνητης περιουσίας, πλην της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται, τα δικαστήρια προβαίνουν –υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις– σε ρευστοποίησή της, προκειμένου να πληρωθούν δάνεια μεγάλης αξίας, τα οποία δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν μόνο με τις ρυθμίσεις και τις δικαστικές διευθετήσεις. Και βεβαίως, υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις που δεν ικανοποιούν το αίτημα των πολιτών για υπαγωγή στις θετικές διατάξεις του νόμου, κυρίως για τυπικούς λόγους, διότι οι φάκελοι της δικογραφίας δεν είναι συμπληρωμένοι με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται.

Σαφώς, όμως, υπάρχουν και απορριπτικές αποφάσεις, που βασίζονται σε ουσιαστικούς λόγους, καθώς κρίνεται ότι οι αιτούντες για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα δεν διαθέτουν τις πραγματικές προϋποθέσεις, είτε διότι διαθέτουν ικανή ακίνητη περιουσία, την οποία μπορούν να ρευστοποιήσουν, είτε επειδή τα εισοδήματά τους μπορεί να είναι μειωμένα, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για αποπληρωμή δανείων.

Πάντως, ο νόμος, που ισχύει πλέον για δεύτερη χρονιά, κρίνεται ότι έχει προσφέρει προστασία σε εκατοντάδες πολίτες και έχει δράσει θετικά για τη ρύθμιση χρεών σε περιπτώσεις πραγματικής αδυναμίας.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στατιστικά οι περισσότερες θετικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί από τα ειρηνοδικεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και των Χανίων. Ενδεικτικές είναι οι αποφάσεις για ρυθμίσεις χρεών από στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά και κυρίως πιστωτικές κάρτες για δημοσίους υπαλλήλους, υπαλλήλους σε ΔΕΚΟ, συνταξιούχους και βεβαίως ανέργους.

[sc:Πηγή id=”http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/354185/stin-oura-20000-aitiseis-gia-ta-uperhreomena-noikokuria/” ]

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Στην ουρά 20.000 αιτήσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά”

  1. Είναι βέβαιο πως ο ν. Κατσέλη κάνει δουλειά.
    Απο την άλλη όμως και αυτοί που μέχρι σήμερα είχαν την δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις δόσεις, αύριο να μην μπορούν.
    Σίγουρα οι ετήσεις μέχρι τέλος του χρόνου θα διπλασιαστούν.
    Λαμβανομένου πως και τα PSI δεν κάνανε δουλειά , αν δεν ρίξουν νερό στο κρασί οι τράπεζες θα βρεθούν σε αδιέξοδα.
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *