Στη μέγγενη 6 στα 10 νοικοκυριά

Συνέχιση της αβεβαιότητας και μετά τον Αύγουστο οπότε και θα έχει κλείσει ο κύκλος των οκτώ ετών προγραμμάτων προσαρμογής και συνεχούς χρηματοδοτικής στήριξης, προβλέπει ο ΙΟΒΕ στην πρόσφατη μελέτη του στην οποία αποτυπώνεται νέα επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις -52,4 μονάδες τον Ιούνιο από -51 μονάδες τον Μάιο.

Το 60% (από 58%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 8% (από 5%) προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις +1,8 και +0,0 μονάδες αντίστοιχα.

Νέα επιδείνωση κατεγράφη στον δείκτη των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12-μηνο. Συγκεκριμένα το 66% (από 61%) των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, ενώ μόλις 8% αναμένει ελαφρά βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη είναι -5,3 και -1,3 μονάδες.

Την ίδια στιγμή 9 στα 10 νοικοκυριά (ποσοστό 89%) δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ μόλις το 10% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +0,3 και -2,6 μονάδες αντίστοιχα.

Η απαισιοδοξία πάντως των ελληνικών νοικοκυριών αποτυπώνεται στον δείκτη πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διαμορφώνεται στο 55% (από 53%), με το 15% (από 17%) των ερωτηθέντων να αναμένει μικρή ή αισθητή μείωσή της. Στην ΕΕ και Ευρωζώνη οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις +2,2 και -1,8 μονάδες αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά τις τιμές κοντά 1 στα 2 νοικοκυριά (ποσοστό 46%) προβλέπει άνοδο τους με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 33% σταθερότητα. Σε ΕΕ και Ευρωζώνη οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις +21,2 και +17,5 μονάδες. Την ίδια στιγμή το 60% των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ μόλις το 3-4% αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώνονται στις -13,2 μονάδες στην ΕΕ και στις -15,3 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Τέλος στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι “μόλις τα βγάζει πέρα” παραμένει στο 66%, ενώ διατηρείται σταθερό στο 11-12%, το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ παραμένουν στο 10% του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι “έχουν χρεωθεί” στο 11%.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *