Στις 40.000 ευρώ κατεβάζουν οι τράπεζες το όριο προστασίας από τη διενέργεια πλειστηριασμών

Σε σημαντική μείωση του ορίου για τη διενέργεια πλειστηριασμών, προσανατολίζονται οι τράπεζες, διαμορφώνοντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν ενόψει της εφαρμογής του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι τράπεζες έχουν λάβει την απόφαση να προχωρήσουν εφεξής σε πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας έως και 40.000 ευρώ σε σχέση με το άτυπο όριο προστασίας των 80.000 – 100.000 ευρώ που είχαν εφαρμόσει μέχρι σήμερα.

Το σκεπτικό γύρω από την απόφαση να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς με μειωμένη κατά το ήμισυ προστατευόμενη αξία στηρίζεται στο γεγονός ότι ο νέος νόμος 4605/2019 θα καλύπτει όσους πραγματικά χρειάζονται προστασία και οι τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν εφεξής για την ανάκτηση ενεχύρων, χωρίς επιπλέον προστατευτικό “δίχτυ”.

Πρόκειται για τη γραμμή που έχει δώσει ο SSM, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ισπανίας όπου οι τράπεζες προχώρησαν σε πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας ακόμη και 20.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, για την ελληνική πραγματικότητα αναμένεται να ισχύσει άμεσα η μείωση του ορίου των πλειστηριασμών ακινήτων αξίας έως τις 40.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το όριο αυτό δεν γίνεται αποδεκτό ελαφρά τη καρδία από τις τράπεζες, καθώς αντιτείνουν στον SSM ότι θα πρέπει να διατηρήσουν ένα “κοινωνικό πρόσωπο”, αποφεύγοντας τις ακρότητες στη διενέργεια των πλειστηριασμών.

Επί του παρόντος, πάντως, οι πλειστηριασμοί έχουν χάσει τον βηματισμό τους και εν όψει εκλογών η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί. Σημειώνεται ότι κανένας πλειστηριασμός δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί το διάστημα από 22 Μαΐου μέχρι και 5 Ιουνίου, λόγω της διενέργειας των ευρωεκλογών, ενώ και μετά, μέχρι τις εθνικές εκλογές, η δραστηριότητα στο μέτωπο των πλειστηριασμών δεν αναμένεται αυξημένη.

Και ασχέτως προεκλογικής περιόδου, πάντως, τραπεζίτες αναφέρουν στο Capital.gr ότι σχεδόν το 90% των πλειστηριασμών που διενεργούνται καταλήγουν άγονοι, με το 70% – 75% αυτών να οφείλεται στο γεγονός ότι οι οφειλέτες αρνούνται στην αποτίμηση του ακινήτου για την εκκίνηση του πλειστηριασμού.

Ειδικότερα, παρουσιάζουν εκτίμηση του ακινήτου η οποία παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση σε σχέση με αυτήν της τράπεζας και ο δικαστής ζητά νέες εκτιμήσεις για τη διενέργεια του πλειστηριασμού.

Το υπόλοιπο ποσοστό των άγονων πλειστηριασμών οφείλεται στην, τελευταίας στιγμής, κατάθεση μικροποσού προκειμένου να φανεί ότι το δάνειο εξυπηρετείται και να σταματήσει ο πλειστηριασμός.

Σημειώνεται ότι για να “τρέξουν” πιο αποτελεσματικά τους πλειστηριασμούς, διευρύνοντας τη συμμετοχή τρίτων έτσι ώστε να μικρύνει το ποσοστό των ακινήτων που καταλήγει στις τράπεζες, οι τελευταίες δημιούργησαν την πλατφόρμα www.landea.gr.

Η πλατφόρμα που βγήκε στον αέρα στις αρχές Απριλίου θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην πλατφόρμα eauction.gr των συμβολαιογράφων και παρέχει στον ενδιαφερόμενο πλήρη στοιχεία και εικόνα των πλειστηριαζόμενων ακινήτων, τα οποία έχουν αναγγελθεί στην πλατφόρμα eauction, δίνοντάς του τη δυνατότητα επιλογής ανά είδος ακινήτου (κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, γη, πάρκινγκ) και περιοχή.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *