Στον «πάγο» η αγορά της Κύπρου

Στον «πάγο» η αγορά της Κύπρου

Στην κατάψυξη μπήκε η αγορά, λόγω της έλλειψης ρευστότητας ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των τραπεζών από το περασμένο Σάββατο. Ήδη άρχισε να διογκώνεται το φαινόμενο «μόνο τοις μετρητοίς», αίτημα που προβάλουν αρκετοί έμποροι προκειμένου να διαθέσουν υλικά πρώτης ανάγκης στα κέντρα πώλησης.

O Πρόεδρος τη ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, απευθύνει έκκληση προς την αλυσίδα εμπορικών συναλλαγών όπως επιδεικνύουν κατανόηση λόγω των δύσκολων στιγμών που έχει περιέλθει ο τόπος. «Η αγορά μπήκε στην κατάψυξη. Μόνο οι εμπορικοί τομείς που διαθέτουν προϊόντα πρώτης ανάγκης διενεργούν αγοραπωλησίες ενώ διογκώνεται το φαινόμενο να θέλουν οι έμποροι να πληρώνονται μόνο τοις μετρητοίς για τα προϊόντα που προμηθεύουν», εξήγησε.

Οι εμπορικές συναλλαγές που γίνονται είναι στο πλαίσιο του ρευστού που διαθέτουν οι επιχειρηματίες και αυτές στα περιθώρια των έκτακτων αναγκών σε βασικά προϊόντα κατανάλωσης, εξήγησε ο κ. Κουρσάσης.

Σύμφωνα με τον Στέφανο Κουρσάρη, υπάρχει η πρόθεση αρκετών επιχειρήσεων να κλείσουν για ορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να γλυτώσουν λειτουργικά έξοδα αφού δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και τα έξοδά τους σε σχέση με τα έσοδα, είναι ασύμφορα.

Αδειάζουν τα ράφια των υπεραγορών

Άδεια κινδυνεύουν να μείνουν τα ράφια των υπεραγορών σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Υπεραγορών, Αντρέα Χατζηαδάμου. «Οι προμηθευτές των βασικών ειδών ανάγκης, άρχισαν να πιέζουν ασφυκτικά τις υπεραγορές για πληρωμές μόνο τοις μετρητοίς», επεσήμανε προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα καθώς τα ταμεία των υπεραγορών πληρώνονται μόνο με πιστωτικές κάρτες ή επιταγές, έστω κι αν το ποσό είναι πολύ μικρό. «Είναι ορατός ο κίνδυνος να αδειάσουν τα ράφια των υπεραγορών αν οι προμηθευτές συνεχίσου να απαιτούν μετρητά για να αναπληρώνουν τα προϊόντα στα ράφια».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πρατηριούχοι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται οι πρατηριούχοι οι οποίοι προχωρούν σε διευκολύνσεις, όπως είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου προσθέτοντας ότι υπάρχουν καύσιμα στην αγορά και τα 280 πρατήρια καυσίμων λειτουργούν κανονικά.

Σημείωσε ότι και οι εταιρείες για να προμηθεύσουν τα πρατήρια θα πρέπει να προπληρωθούν και με τη σειρά τους δεν δέχονται επιταγές. Συνεπώς, συνέχισε, και οι πρατηριούχοι για να συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα χρήματα θα πρέπει να εργαστούν με μετρητά. Η προσπάθεια είπε «είναι να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιστώσεις, για να μπορούν και οι πρατηριούχοι να διασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας των πρατηρίων». Όλοι, κατέληξε, θα πρέπει την περίοδο αυτή να είναι συγκαταβατικοί και προσεκτικοί μέχρι να επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις φαρμάκων. Το ίδιο ισχύει και στα ιδιωτικά φαρμακεία, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοποιών, Άριστος Πετρίδης. «Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις φαρμάκων αλλά αν συνεχιστεί η κατάσταση ίσως ανά πάσα στιγμή να μείνουμε εκτεθειμένοι», είπε. Ο κ. Πετρίδης, επανέλαβε το πρόβλημα που προκύπτει από το φαινόμενο οι προμηθευτές να ζητούν μετρητά για να παραδώσουν φάρμακα .

Πηγή: sigmalive.com

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Στον «πάγο» η αγορά της Κύπρου”

  1. Αυτή είναι η ζωντανή απόδειξη ότι πρέπει να κρατάμε ζωντανό χρήμα στις τσέπες μας και να μη βασιζόμαστε σε πιστωτικές κάρτες και ΑΤΜ.

    Στην Κύπρο αποδείχθηκε περίτρανα, ότι κερδισμένοι είναι πάντα αυτοί που έχουν στα χέρια τους χρήματα και όχι οποιοδήποτε άλλο τραπεζικό υποκατάστατο. Ούτε από κουρέματα κινδυνεύουν, ούτε έχουν μείνει άφραγκοι, τώρα που οι τράπεζες έκλεισαν.

    Αυτό να το βλέπουν, όσοι επιμένουν να κρατάνε λεφτά στις τράπεζες, δεδομένου ότι και οι δικές μας τράπεζες «ζόμπι» είναι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *