Στο δυσθεώρητο νούμερο των 117 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια

Στο δυσθεώρητο νούμερο των 117 δισ. ευρώ ανήλθαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2015, καταγράφοντας αύξηση κατά 9% ή περίπου 10 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Το πρόβλημα εξακολουθεί να διογκώνεται καθώς κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Καθημερινή, η γιγάντωση του προβλήματος οφείλεται και στην παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, που εκτινάσσει τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια στα ύψη, αλλά και στο γεγονός ότι σημαντική μερίδα δανειοληπτών εμφανίζεται απρόθυμη να συνεργαστεί με τις τράπεζες για τη ρύθμιση της οφειλής τους, υιοθετώντας τη νοοτροπία του «δεν πληρώνω».

Είναι ενδεικτικό ότι στις επιστολές που στέλνουν οι τράπεζες, καλώντας τους να ρυθμίσουν την οφειλή τους, ανταποκρίνεται μόλις ένα στους δέκα δανειολήπτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τράπεζες κάνουν λόγο για πέμπτη και έκτη γενιά ρυθμίσεων, που έχουν συρρικνώσει το ύψος της απαιτούμενης δόσης, ακόμη και στα 100 – 200 ευρώ, αλλά περίπου οι μισοί από όσους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση δεν την τηρούν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, ένας στους τέσσερις ληξιπρόθεσμους οφειλέτες μπορεί να πληρώσει αλλά δεν το κάνει λόγω του υπερπροστατευτικού θεσμικού πλαισίου…

Αντίστοιχα, μόλις ένας στους δέκα δανειολήπτες, κατά μέσον όρο, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των τραπεζών για ρύθμιση της οφειλής τους στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *