Στο τραπέζι η παράταση αναστολής πλειστηριασμών

Φρένο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για όλο το 2012 προσανατολίζεται να βάλει από τις 31 Δεκεμβρίου το υπουργείο Εργασίας ώστε να μη βγουν στο σφυρί χιλιάδες σπίτια από τις τράπεζες, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται πρόταση για ρύθμιση οφειλών σε άνεργους και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Τις πρωτοβουλίες αυτές ανακοίνωσαν χθες στους εκπροσώπους των καταναλωτικών οργανώσεων της χώρας ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, σε μια περίοδο που η κρίση οξύνεται και οι πολίτες σπεύδουν κατά χιλιάδες να κηρύξουν «πτώχευση» στα Ειρηνοδικεία.

7.500 αιτήσεις διαγραφής χρεών

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 7.500 αιτήσεις διαγραφής χρεών περιμένουν στην ουρά να εκδικαστούν στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, ενώ ήδη έχουν εκδοθεί πάνω από 200 ευνοϊκές αποφάσεις. Τουλάχιστον 50.000 πολίτες ακόμη βρίσκονται στα αρχικά στάδια της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών τους και δεν αποκλείεται, προϊόντος του χρόνου, να καταλήξουν και αυτοί στις δικαστικές αίθουσες.

Τόσο στο θέμα της αναστολής πλειστηριασμών όσο και στη ρύθμιση οφειλών για τους ανέργους γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συναίνεση των τραπεζών. Ωστόσο, αν για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με μονομερή απόφαση του υπουργείου, στην περίπτωση της επιδιωκόμενης ρύθμισης οφειλών το ζήτημα είναι πολύ πιο σύνθετο λόγω του μεγάλου αριθμού των δανειοληπτών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, αλλά και της δυσχερούς θέσης των ελληνικών τραπεζών.

Πάγωμα ή μείωση δόσεων

Στις συζητήσεις που γίνονται με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορούν πάγωμα ή μείωση των δόσεων για κάποιο χρονικό διάστημα και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται ότι θα ληφθούν με πρότυπο τη ρύθμιση των οφειλών εργαζομένων που εντάσσονται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και εφεδρείας.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ουσιαστικά αυτή θα είναι η τρίτη απόφαση αναστολής που θα εκδοθεί, για πρώτη φορά όμως θα έχει πιθανότατα ετήσια και όχι εξάμηνη διάρκεια όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Στην αναστολή, που είναι σε ισχύ μέχρι τις 31/12/2011, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων μέχρι 200.000 ευρώ τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, αλλά και της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών ανεξαρτήτως ποσού. *

www.enet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *