Στο τραπέζι μπαίνει το νέο ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο

Tη δημιουργία του νέου ενιαίου πλαισίου αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων, ξεκινά να επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με την πρώτη διευρυμένη σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων να πραγματοποιείται σήμερα.

Η δημιουργία του ενιαίου πλαισίου αφερεγγυότητας αποτελεί κομβικό σημείο για την επόμενη αξιολόγηση των Θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, καθώς και κρίσιμο παράγοντα για την επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων. Ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο τον νέο νόμο εξαντλείται στο πρώτο τετράμηνο του 2020, και συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου οπότε εκπνέει η παράταση που δόθηκε στον νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στόχος είναι, το ιδιωτικό χρέος που σήμερα ρυθμίζεται μέσω διάσπαρτων ρυθμίσεων που “τρέχουν” παράλληλα (π.χ. πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για χρέη προς την εφορία, ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, εξωδικαστικός μηχανισμός, νόμος Κατσέλη, κρατική επιδότηση της δόσης κόκκινων στεγαστικών δανείων κ.λπ.), να ρυθμίζεται από έναν και μόνο νόμο που θα δίνει άμεση λύση στην υπερχρέωση (με δεύτερη ευκαιρία για εξυγίανση ή με πτώχευση) και θα αποκλείει την είσοδο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας θα πιάνει στην “τσιμπίδα” του, αλλά και θα βάζει, υπό προϋποθέσεις, κάτω από την “ομπρέλα” του όλους τους έχοντες χρέος. Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με οφειλές σε τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όλοι οι οφειλέτες με χρέος προς πάσα κατεύθυνση θα είναι υποχρεωμένοι να ρυθμίζουν και να αποπληρώνουν τις οφειλές τους, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Η διευθέτηση των οφειλών τους θα γίνεται αντικειμενικά και με διαφάνεια μέσω μίας ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η προστασία προς τους οικονομικά αδύναμους θα παρέχεται με αυστηρά κριτήρια, ενώ τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης θα ασκούνται χωρίς χρονοτριβές. Στόχος του νέου πλαισίου θα είναι η προώθηση της διαμεσολάβησης και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

[button url=”https://www.capital.gr/oikonomia/3400287/sto-trapezi-mpainei-to-neo-eniaio-ptoxeutiko-plaisio” target=”blank” wide=”yes” radius=”round” icon=”icon: arrow-right”]Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ[/button]

12 σχόλια σχετικά με το “Στο τραπέζι μπαίνει το νέο ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο”

  1. Begar niko123 ή και οποίος άλλος ξέρει,τα φώτα σας παρακαλώ γιατί αγχώθηκα πολύ από την ώρα που διάβασα το άρθρο αυτό.Προσπαθω να καταλάβω…διαβαζω σωστά ή κατάλαβα λάθος;;;;;;; Αυτό το πλαίσιο αφερεγγυοτητας προσώπων, ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΟΛΟΥΣ τους έχοντες χρέος ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ,να ρυθμίζουν με ένα νόμο τα χρέη τους, αλλιώς θα παίρνονται μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης χωρίς προστριβές όπως λέει . Δηλαδή τι θα γίνεται;;;; ποια θα είναι αυτά τα μέτρα;;;; Πες ότι εγώ δεν θέλω να μπω σε αυτό τον νόμο και δεν θέλω να πληρώνω,τι θα κάνουν;Θα βάζουν χέρι στον μισθό μου;;; Θα μπουκαρουν στο σπίτι;;; (Εγώ είμαι φυσικό πρόσωπο και έχω χρέη σε τράπεζες και δεν πληρώνω εδώ και χρόνια και παίρνω μισθό κάθε μήνα). Διαφωτίσετε με παρακαλώ μπας και συνελθω,είμαι ήδη χάλια και ελπίζω να μην έχω καταλάβει σωστά ,αλλιώς κάηκα.

    1. Περίμενε πρώτα να ψηφιστεί ο νόμος, να δούμε τι γράφει και αγχωνόμαστε μετά.

      Άσε, που έτσι, όπως το διαβάζω, δεν φαίνεται κακό.

      Αν σου βάζει ΟΛΕΣ τις οφειλές σε ένα τσουκάλι και υπολογίζει μια λογική δόση, σύμφωνα με τα εισοδήματά σου, δεν είναι καθόλου κακό.

      Αλλά ξαναλέω:
      Περίμενε πρώτα να ψηφιστεί ο νόμος, να δούμε τι γράφει και αγχωνόμαστε μετά.

      1. Βegar δεν είναι για όλους έτσι όπως τα λές (ότι θα σου βάζει όλα τα χρέη σε ένα τσουβαλι και θα χεις μια δόση). Υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις στην … ζωη.Ακου την δικιά μου …από την στιγμή που θα βλέπουν το οικογενειακό εισόδημά για να υπολογίσουν την δόση ….εγώ θα πρέπει να ΑΝΑΓΚΑΣΤΩ να κάνω αυτό που έχουν κάνει ήδη και άλλες οικογένειες , δηλαδή να ΝΑ ΧΟΡΙΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ,γιατί αυτά είναι χρέη δικά μου προς τις τράπεζες ,στα οποια εγώ φταίω….και θα πρέπει να ΑΝΑΓΚΑΣΤΩ να μπω στις διαδικασίες διαζυγίων και εξόδων… αλλά και προπάντων της τόσο σημαντικής αυτής απόφασης του διαζυγίου,έτσι ώστε όταν θα έρθει η ώρα που θα με …υποχρεώνει να μπω όπως λέει το άρθρο σε αυτή την ρύθμιση,να αναγκαστω να χωρίσω για να φαίνεται το εισόδημα μου και μόνο και όχι και του συζύγου (οικογενειακό δηλαδή). Ελπίζω να κατάλαβες τι θέλω να πω begar…..και να κατάλαβες γιατί αγχώνομαι…

    2. Κανεις δεν μπορει να βαλει χερι στο μισθό σου. Δεν προκειται να αλλάξει αυτο. Αλλα αν δεν πληρώσεις θα σου κατάσχουν οτι κινητα η ακινητα εχεις χωρις καμμια προστασία και θα σε εξαναγκάσουν σε κήρυξή πτώχευσης, αφου διαπιστώσουν οτι δεν μπορουν να σου πάρουν τιποτα αλλο και οτι εισαι καμμενο χαρτι απο πλευρας ικανοτητας πληρωμής. Προσωπικα για μενα δεν ειναι κακη αυτη η επιλογη της πτωχευσης αλλα αποτελεί λυτρωση. Αν όμως εχεις καποια οικονομικη δυνατοτητα θα σου κανουν καποιο πλανο για να πληρωσεις και κατι αλλα σιγουρα με ενα σαφες χρονοδιαγραμμα οπου μετα θα απαλασσεσαι απο το υπολοιπο των χρεων που δεν ειναι ρεαλιστικό να πληρωθουν. Γι αυτο το λενε “Δευτερη Ευκαιρία”.

      1. Καλημέρα.τωρα όμως ολα τα δάνεια ,κάρτες κλπ.ακομα και τα ρυθμισμένα θα πουληθούν σε funds,τι γίνεται τότε ? Αυτοί θα ειναι άγριοι ,δεν θα υπόκεινται ουτε κάν σε νόμους .

  2. Ωχ,τώρα άγχωσε όλους μας ,γιορτινές μέρες .Για καλο δεν θα το σκέφτηκαν .μπορει να ορίσουν ενα ποσο γύρω στα 600€ για να ζήσεις και τα αλλα να τα παίρνουν .ουτε δωρα ουτε τιποτα .κακο φαίνεται

    1. Αυτό ακριβώς φαίνεται κακό Μάκη,ενώ μέχρι τώρα είχα πάρει απόφαση ότι δεν βγαίνω για να ζήσω και ότι δεν θα δίνω μια στις τράπεζες αφού δεν υπάρχει περιουσιακό στοιχείο στο όνομα μου …..τώρα θα επιστρέψει το άγχος ,κρίμα.

  3. Νομίζω και ότι παλιότερα είχε γίνει συζήτηση για το συγκεκριμένο…

    Γνώμη μου είναι ότι χρέη προς ιδιώτες δεν έχουν καμιά σχέση με χρέη προς δημόσιο και κανένας δεν μπορεί να αναγκάσει κάποιον να κάτσει σε ένα τραπέζι να συζητήσει…

    Εδώ απαγορεύεται να συγχωνεύσουν χρέη ασφαλιστικών με χρέη προς εφορία… άλλο το ένα – άλλο το άλλο…

    Ειδικότερα χρέη ιδιωτών δεν μπορούν να ρυθμιστούν από το δημόσιο – γιατί ο Χ ιδιώτης θα λέει ότι ο τάδε χρωστάει τόσο και ο τάδε θα έχει άρνηση σε ότι αφορά το ποσό και για το αν πραγματικά χρωστάει…για π.χ. Μπορεί κάποιος να μην χρωστά και η Τράπεζα να λέει ότι χρωστά… πως μπορεί να αποδείξει το αντίθετο ο ένας ή ο άλλος ;

  4. Xreokopimeme..όλα αυτά …ελέω Κούλη…με νόμο που θα φέρει ,θα τα “φτιάξει”…έτσι όπως τα θέλουν εναντιον του απλού κοσμακη.Εχεις δίκιο είχε ακουστεί και παλιότερα,τώρα τα παπαγαλάκια ξεκίνησαν να διαδίδουν….αυτό που έρχεται….και θα είναι το μέγα θέμα συζήτησης από εδώ και πέρα.Δες εφημερίδα Κεφάλαιο σήμερα με πρωτοσέλιδο…. “Σαρωτικές αλλαγές φέρνει ο νέος πτωχευτικός νόμος”…και αν μπορεί ο begar να το δημοσιεύσει μπας και μάθουμε τίποτα περισσότερο.

  5. το θεωρώ αδύνατο… αν γίνει (που δεν γίνεται) – πιστεύω ότι μόνο στο χέρι αυτού που χρωστάει θα είναι (αν θέλει να καθίσει σε τραπέζι) και αν γίνει θα βρουν πάτημα και όλες οι επιχειρήσεις για τα χρωστούμενα προς τις ίδιες (είτε από δημόσιο – είτε από ιδιώτες – με λίγα λόγια θα γίνει μεγαλύτερο μπάχαλο)

  6. Τα τελευταία νέα για το θέμα που μιλάμε στο capital.gr , Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου ώρα 20:00…. “Σαρωτικές αλλαγες φέρνει ο νέος νόμος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *