Στο 25% θα εκτιναχθούν τα κόκκινα δάνεια λόγω ύφεσης

Στα 172,89 δισ. ευρώ από 176,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα κατρακύλησαν οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τον Νοέμβριο, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 2% σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδας από την αρχή του 2011, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 36,71 δισ. ευρώ ή 17,5%. Το κύμα φυγής στις τράπεζες του εξωτερικού λόγω του φόβου για χρεωκοπία, ακολούθησε η απόσυρση αποταμιεύσεων για να καλυφθούν βασικές ανάγκες βιοπορισμού για τα νοικοκυριά και να πληρωθούν επιταγές και εμπορεύματα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό επειδή οι τράπεζες έχουν κλείσει τους κρουνούς των δανείων.

Η υποχώρηση των καταθέσεων επιβαρύνει, βέβαια, τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαρτώνται από την ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή τους, καθώς παραμένουν στην ουσία αποκλεισμένες από τη διατραπεζική αγορά. Συνολικά, ο δανεισμός των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποχώρησε κατά μόλις 900 εκατ. ευρώ, στα 73,4 δισ. ευρώ από 74,3 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου. Επίσης, από την ΤτΕ, μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών τον Νοέμβριο ανήλθε στα 6 δισ. περίπου.

Το σύνολο του δανεισμού των εγχώριων ιδρυμάτων στα τέλη Νοεμβρίου διαμορφωνόταν στα 42,85 δισ. ευρώ από 36,25 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά το μεγάλο πρόβλημα για τη βιωσιμότητά τους αφορά τις επισφάλειες που αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό και που αποτελεί το βασικό πεδίο της έρευνας που διεξάγει η αμερικανική BlackRock.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με την έκθεση που αναμένεται να παραδοθεί την επόμενη εβδομάδα, στους επόμενους μήνες, τα κόκκινα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται αναμένεται να εκτιναχθούν, λόγω της ύφεσης και της ανεργίας, στο 25% από 12% που είναι σήμερα.

Δ. ΤΣΙΠ.

www.avgi.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Στο 25% θα εκτιναχθούν τα κόκκινα δάνεια λόγω ύφεσης”

  1. ΖΗΤΩ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ! ΝΑΙ !!!
    ΖΗΤΩ ΤΑ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΑ ΣΤΟ 100% , ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ 25% !
    ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ !
    ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΖΩΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ,ΓΑΜΩ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ!!!
      

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *