Στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια ο Μιχ. Σάλλας

Στρατηγικός επενδυτής με ποσοστό τουλάχιστον 15%, μπαίνει στην Παγκρήτια Τράπεζα ο Μιχάλης Σάλλας, επιβεβαιώνοντας τις κυοφορούμενες εξελίξεις στο χώρο των συνεταιριστικών τραπεζών, όπως έγραψε το Capital.gr.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης Αύξησης Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας υπογράφτηκε την Τρίτη 29/11/2016 Σύμφωνο Αμοιβαίας Κατανόησης και Εμπιστευτικότητας (MOU), με τον κ. Μιχάλη Σάλλα, στο οποίο ρητά εκφράζεται η επιθυμία της συμμετοχής του στο Συνεταιριστικό Κεφάλαιο ως Στρατηγικός Επενδυτής, με ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των Συνεταιριστικών μερίδων.

“Γνωρίζω την ΠαγκρήτιαΤράπεζα από την ίδρυσή της και έχω παρακολουθήσει στενά την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια.Θεωρώ την Παγκρήτια Τράπεζαάρρηκτα δεμένη με την οικονομία της Κρήτης, έχω εμπιστοσύνη στη Διοίκηση και στα στελέχη της και πιστεύω ότι η νέα προσπάθεια όλων μας θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της και θα διευρύνει τις προοπτικές της προς όφελος των συνεταίρων και των πελατών της”, ανακοίνωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την διοίκηση της Παγκρήτιας.

Η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή αναμένεται να ενισχύσει και να θωρακίσει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια της Παγκρήτιας.

Παράλληλα, τόσο η Διοίκηση της Τράπεζας όσο και ο κ. Σάλλας πιστεύουν ότι με την συνεργασία αυτή δημιουργούνται οι δυνατότητες για την ενδυνάμωση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας, προς όφελος των υφιστάμενων και μελλοντικών συνεταίρων της.

Η συμμετοχή θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και θα διασφαλίζει το συνεταιριστικό χαρακτήρα της Παγκρήτιας.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι το σύνολο της διαδικασίας με βάση τα προβλεπόμενα από τον Νόμο, τις Εποπτικές Αρχές και το MOU, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2017.

Νωρίτερα σε δημοσίευμα με τίτλο “Κυοφορούνται εξελίξεις στις συνεταιριστικές τράπεζες” το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Εξελίξεις που βγάζουν εκτός το σενάριο των συγχωνεύσεων και αντιθέτως προάγουν την αυτόνομη και ενισχυμένη παρουσία των συνεταιριστικών τραπεζών, δρομολογούνται αθόρυβα το τελευταίο διάστημα.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών φαίνεται ότι δεν έκλεισε τον περασμένο Δεκέμβριο, “παραπλεύρως” με την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά αντιθέτως η τότε διαδικασία αποτέλεσε την αρχή για μία εις βάθος ανάλυση των κεφαλαιακών αναγκών των συνεταιριστικών τραπεζών προκειμένου αυτές να διαδραματίσουν έναν ουσιαστικότερο ρόλο στη χρηματοδότηση της Οικονομίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι στα μέσα Δεκεμβρίου, η ΤτΕ θα κοινοποιήσει στις συνεταιριστικές τράπεζες πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Οι τελευταίες εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερες από τα υπόλοιπα κεφαλαίων που μένουν ανοιχτά προς κάλυψη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συνεταιριστικών τραπεζών αναμένεται να κλείσει οριστικά μέχρι τον Ιούνιο του 2017, με το διάστημα από τώρα μέχρι τότε να επιφυλάσσει συνεργασίες με ευρωπαϊκές συνεταιριστικές τράπεζες, ενδεχομένως και άμεσα, αλλά πιθανότατα και με funds με “όχημα” τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων.

Σημειώνεται ότι στο προ ημερών σχέδιο του μνημονίου αναφορικά με τις δράσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αναφέρεται ότι η ΤτΕ θα απαιτήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης για τις μη συστημικές τράπεζες. Όπως αναφέρεται, εάν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2016, τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν είναι διαθέσιμα για να καλυφθούν οι ελλείψεις κεφαλαίων που έχουν εντοπιστεί, η ΤτΕ θα προβεί στις δέουσες ενέργειες μέχρι τον Μάρτιο του 2017, ενώ οι συνεταιριστικές τράπεζες θα έχουν περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο του 2017 για την κάλυψη τυχόν ελλείψεων κεφαλαίου.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών “συμβαδίζει” και με αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους και εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ κεντρικός στόχος είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η μείωσή τους σε ποσοστό 35% – 40%. 

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στις απαιτήσεις του SSM, ο οποίος αν και δεν εποπτεύει τις μη συστημικές τράπεζες, εντούτοις, ήδη από τον Φεβρουάριο, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, είχε θέσει τα εξής ζητούμενα στις συνεταιριστικές τράπεζες:

α) να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν πλάνα αναδιάρθρωσης, 
β) να προχωρήσουν σε ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους για τα οποία θα τους τεθούν επίσης στόχοι από την ΤτΕ, 
γ) να προχωρήσουν σε αλλαγές στα διοικητικά τους συμβούλια στο πλαίσιο της διαδικασίας εγκρίσεων δ.σ. που ακολουθεί ο SSM, και 
δ) να φροντίζουν για τη συνεχή ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.  

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου για τις συνεταιριστικές τράπεζες στη Βουλή, ανέφερε ότι έχουν πολλά πλεονεκτήματα, “όμως πρέπει να τις σχεδιάσουμε από την αρχή ώστε να έχουν καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση”. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τα Sparkassen (τα τοπικά ταχυδρομικά ταμιευτήρια) της Γερμανίας που θεωρεί ιδιαίτερα πετυχημένο μοντέλο.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *