Στρώνουν «χαλί» για ένα Ταμείο και σύνταξη 360 ευρώ

Κυβερνητικό σχέδιο που θα προκαλέσει σοκ, καθώς αλλάζει άρδην το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα με περαιτέρω μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να παραμείνουν μόνο δύο κύρια ταμεία ασφάλισης, βρίσκεται στα σκαριά, σε μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των δαπανών τα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο προβληματίζονται έντονα, μετά τη διαπίστωση ότι και φέτος, μετά τις δραματικές περικοπές σε συντάξεις, δώρα κ.ά., το έλλειμμα των Ταμείων αναμένεται να κλείσει στα 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, αυξημένο κατά 600 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2012. Αλλά εκφράζονται επιπλέον φόβοι ότι οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις τα επόμενα δύο χρόνια θα επιβαρύνουν επιπλέον το σύστημα, ιδιαίτερα από τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, που θα κάνουν χρήση της πρόωρης συνταξιοδότησης προκειμένου να αποφύγουν την εφεδρεία ή την απόλυση.

Το σχέδιο του διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, βρίσκεται σε συζήτηση τόσο από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όσο και στο υπουργείο Εργασίας, ενώ αποδέκτης της πρότασης του διοικητή του Ιδρύματος έχει γίνει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σκέφτεται να αναθέσει το όλο θέμα σε ειδική επιτροπή «σοφών». Αναλυτικά η πρόταση περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

1. Τη δημιουργία και λειτουργία ενός μόνο Ταμείου που θα καταβάλλει την ενιαία Εθνική Σύνταξη ύψους 360 ευρώ και την ανταποδοτική με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, για τους μισθωτούς.

2. Το ΙΚΑ να αποτελέσει τον ασφαλιστικό «κορμό» της μισθωτής εργασίας και σε αυτό να ενταχθούν το ΕΤΑΑ (Ταμείο που ασφαλίζει τους μηχανικούς, τους γιατρούς και τους δικηγόρους) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (στο οποίο έχουν συγχωνευτεί τα Ταμεία Τύπου).

3. Ο ΟΑΕΕ, που ασφαλίζει τους αυτοαπασχολούμενους, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες, να παραμείνει ως ανεξάρτητος λογαριασμός έξω από το σύστημα και σε αυτόν να υπαχθούν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί που είναι εκτός μισθωτής εργασίας και διατηρούν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και βιβλία. Η άλλη πρόταση στελεχών της γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιλαμβάνει την ένταξη του ΟΑΕΕ μέσα στο ΙΚΑ ως ανεξάρτητου λογαριασμού, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκαλεί ετήσια «τρύπα» ύψους 400 εκατ. ευρώ, καθώς οι μισοί κυρίως έμποροι-βιοτέχνες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

4. Εθνική Σύνταξη: Το Ταμείο να αποδίδει σε όλους τους πολίτες την Εθνική Σύνταξη από την 1/1/2015 που έχει προβλεφθεί με το νόμο Λοβέρδου και ανέρχεται στα 360 ευρώ και την επιπρόσθετη ανταποδοτική Σύνταξη με βάση τις εισφορές (όπως προβλέπει και ο νόμος).

5. Ο ΟΓΑ να διατηρηθεί ως Ταμείο ασφάλισης των αγροτών λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει, αλλά και ως προνοιακό Ταμείο.

6. Επικουρικά ταμεία: Συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και καθιέρωση μιας ενιαίας επικουρικής παροχής.

7. Εναλλακτική ασφάλιση: Προτείνεται πρόσθετη ασφάλιση μέσω της δημιουργίας εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων τα οποία θα προέρχονται: α) από επαγγελματικά ταμεία, β) από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις που θα παρέχουν πρόσθετες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, είτε υπηρεσίες υγείας κ.ά., μέσω συγκεκριμένων φορολογικών κινήτρων. Ηδη, με τις πρόσφατες ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων τέσσερα ταμεία (ασφαλιστικών εταιρειών, πετρελαίου, εργαζομένων στο φάρμακο και τροφίμων) παρέμειναν έξω από το σύστημα και λειτουργούν πλέον ως Επαγγελματικά Ταμεία, και συνολικά τα επαγγελματικά ταμεία της χώρας μας γίνονται 13.

Η εκτίμηση του διοικητή του ΙΚΑ είναι ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο θα αυξηθούν τα έσοδα του ΙΚΑ, θα απλοποιηθεί η γραφειοκρατία, ενώ η διοικητική ενσωμάτωση θα βοηθήσει σε περαιτέρω μείωση της κρατικής δαπάνης (κόστος προσωπικού).

www.enet.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Στρώνουν «χαλί» για ένα Ταμείο και σύνταξη 360 ευρώ”

  1. Η κυβέρνηση προωθεί σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και συγχωνεύσεις ταμείων ώστε να μείνουν μόνο δύο κύρια ταμεία.
      Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας”,  πρόκειται για σχέδιο του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, το οποίο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέθεσε σε επιτροπή “σοφών”.
      Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός μόνο Ταμείου που θα καταβάλλει την ενιαία Εθνική Σύνταξη ύψους 360 ευρώ και την ανταποδοτική με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, για τους μισθωτούς.
      Το ΙΚΑ, θα αποτελέσει τον ασφαλιστικό “κορμό” της μισθωτής εργασίας και σε αυτό θα ενταχθούν το ΕΤΑΑ (Ταμείο που ασφαλίζει τους μηχανικούς, τους γιατρούς και τους δικηγόρους) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (στο οποίο έχουν συγχωνευτεί τα Ταμεία Τύπου).
      Ο ΟΓΑ θα διατηρηθεί ως Ταμείο ασφάλισης των αγροτών λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει, αλλά και ως προνοιακό Ταμείο.
      Προβλέπεται ακόμα συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και καθιέρωση μιας ενιαίας επικουρικής παροχής.
      Ο ΟΑΕΕ, που ασφαλίζει τους αυτοαπασχολούμενους, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες, θα παραμείνει ως ανεξάρτητος λογαριασμός έξω από το σύστημα και σε αυτόν να υπαχθούν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί που είναι εκτός μισθωτής εργασίας και διατηρούν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και βιβλία.
      Η άλλη πρόταση στελεχών της γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιλαμβάνει την ένταξη του ΟΑΕΕ μέσα στο ΙΚΑ ως ανεξάρτητου λογαριασμού, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει “τρύπα” 400 εκατ. ευρώ, καθώς οι μισοί κυρίως έμποροι-βιοτέχνες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
      Όπως αναφέρει η “Ελευθεροτυπία”, το σχέδιο προβλέπει ακόμα την καταβολή Εθνικής Σύνταξης ύψους 360 ευρώ από 1/1/2015 (νόμος Λοβέρδου) και επιπρόσθετη ανταποδοτική Σύνταξη με βάση τις εισφορές (όπως προβλέπει και ο νόμος).
      Όσον αφορά την εναλλακτική ασφάλιση, προτείνεται πρόσθετη ασφάλιση μέσω της δημιουργίας εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων τα οποία θα προέρχονται:
    α) από επαγγελματικά ταμεία
    β) από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις που θα παρέχουν πρόσθετες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, είτε υπηρεσίες υγείας κ.ά., μέσω συγκεκριμένων φορολογικών κινήτρων. Ηδη, με τις πρόσφατες ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων τέσσερα ταμεία (ασφαλιστικών εταιρειών, πετρελαίου, εργαζομένων στο φάρμακο και τροφίμων) παρέμειναν έξω από το σύστημα και λειτουργούν πλέον ως Επαγγελματικά Ταμεία, και συνολικά τα επαγγελματικά ταμεία της χώρας μας γίνονται 13.

  2. Μια διαρκή και μόνιμη ρήτρα «ανταγωνιστικότητας» των μισθών με τις χώρες της Κεντρικής και Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης καθώς και μια δεύτερη, κρυφή που περιλαμβάνεται στο τελευταίο Μνημόνιο, η ρήτρα «ευθυγράμμισης» των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καταδικάζουν σε συνεχή μείωση τους μισθούς στην Ελλάδα. Το θέμα παραμένει στο προσκήνιο, παρ’ ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, ακόμη και δια στόματος πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα πέσει κάτω από τα 586 ευρώ μεικτά.
    Είτε με μείωση των επιδομάτων, αρχής γενομένης με το επίδομα γάμου, είτε μέσω ατομικών συμβάσεων που αναμένεται να κατακλύσουν την αγορά, είτε τέλος, με επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπογραφούν υπό το φόβο των μαζικών απολύσεων, οι μισθοί αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω.
    Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να ενταχθεί η λήξη των 42 κλαδικών συμβάσεων εργασίας που άνοιξε το δρόμο της μισθολογικής μείωσης για τουλάχιστον 600.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα δεχθούν πιέσεις το επόμενο τρίμηνο ώστε να αποδεχθούν ατομικές συμβάσεις με απολαβές που θα φθάνουν ως τα έσχατα όρια των 586 ευρώ που ορίζει ακόμα η Εθνική Σύμβαση Εργασίας.
    Η καθοδική πορεία των μισθών που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, αναμένεται κορυφωθεί εντός τριετίας. Στην περιβόητη «ρήτρα ανταγωνιστικότητας», ήρθε να προστεθεί, με το Μνημόνιο 3 μια νέα ρήτρα, αυτή της ευθυγράμμισης μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η αρχή έγινε με τη μείωση των μισθών στα ειδικά μισθολόγια, και έπεται συνέχεια, μέσω της εναρμόνισης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
    Τη ρήτρα της συγκρίσιμης ευθυγράμμισης (ή ανταγωνιστικής υποτίμησης σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο) με τις χώρες της Κεντρικής και Ν.Α. Ευρώπης την προβλέπει το Μνημόνιο 2. Πρόκειται για μια διαρκή και μόνιμη ρήτρα ανεξάρτητα από την πορεία της οικονομίας και της βιωσιμότητας του χρέους. Θα λειτουργεί μέσω του νέου μηχανισμού που αναμένεται να ενεργοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, εντός του Απριλίου.
    Η δεύτερη ρήτρα προβλέπεται στην τρίτη επικαιροποίηση του Μνημονίου, και προβλέπει ότι οι μισθοί του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
    Η σταδιακή ολοκλήρωση αυτής της ρήτρας, θα γίνει μέσα σε τρία χρόνια.
    …Και στο βάθος ατομικές συμβάσεις
    Μετά και τη λήξη συνολικά 45 συμβάσεων, στις 14 Φεβρουαρίου, πλέον, μόλις 22 κλαδικές και ομοιεπαγγελματικές συμβάσεις παραμένουν σε πλήρη ισχύ.
    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας μετά την αλλαγή του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από το Φεβρουάριο του 2012 έως και σήμερα:
    – 106 συμβάσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και της παροχής υπηρεσιών έχουν λήξει ή καταγγελθεί χωρίς να υπογραφούν νέες. Οι συμβάσεις αυτές, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αντικαταστάθηκαν με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών.
    – Από τις 48 συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 μόνο 7 νέες υπογράφηκαν προβλέποντας μειώσεις μισθών με «αντάλλαγμα» τη διατήρηση επιδομάτων τα οποία, σε αντίθετη περίπτωση, θα χάνονταν. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι συμβάσεις των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στο εμπόριο.
    – Υπογράφηκαν 975 επιχειρησιακές συμβάσεις από τις οποίες οι 757 (ποσοστό 77,6%) καθόρισαν χαμηλότερους μισθούς. Οι 706 συμβάσεις υπογράφηκαν από Ενώσεις Προσώπων (λόγω έλλειψης σωματείου ή επειδή ο αριθμός των απασχολουμένων ήταν κάτω των 29 ατόμων) και από αυτές οι 701 προέβλεψαν μειώσεις μισθών έως και 30% (στα όρια της ΕΓΣΣΕ). Με συμφωνία επιχειρησιακού σωματείου υπογράφηκαν 56 συμβάσεις με μείωση μισθών αλλά με διατήρηση επιδομάτων και 213 χωρίς μείωση.
    Διορία έως τις 15 Μαΐου έχουν 45 συνδικαλιστικές οργανώσεις που είδαν τις Συμβάσεις που είχαν υπογράψει να λύνονται και πλέον ισχύει η νέα μειωμένη μετενέργεια των τριών μηνών, ώστε να διαπραγματευτούν και να επιδιώξουν νέα Σύμβαση.
    Πρόκειται για κλάδους όπως οι τράπεζες, η χημική βιομηχανία, τα τυποποιημένα τρόφιμα, η ποτοποιία – εταιρείες αναψυκτικών, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες παστερίωσης γάλακτος, απορρυπαντικών, ζυμών αρτοποιίας, καπνοβιομηχανίας κ.α.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις Τράπεζες έναν κλάδο που βρίσκεται στον κυκλώνα της κρίσης ελέω ανακεφαλαιοποίησης, η ΟΤΟΕ επιδιώκει την υπογραφή νέας Σύμβασης, υπό το βάρος απολύσεων, κατάργησης επιδομάτων και νέα μείωση μισθών. Η πρόταση των τραπεζών για σειρά θεσμικών και οικονομικών θεμάτων, με μείωση έως και 20% στους μισθούς, κατάργηση επιδομάτων και αύξηση των ωρών εργασίας, ήδη έχει απορριφθεί από τους τραπεζοϋπάλληλους. 
    [Πηγή capital.gr]

  3. Η ωμή και ξεκάθαρη ομολογία του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, στον ΣΕΒ, «…αν με άφηναν θα απέλυα από το Δημόσιο τουλάχιστον 10.000 αρχίζοντας από τους επίορκους…» καταδεικνύει απερίφραστα ότι ακόμη και με ποσοστό φτώχειας στο 30% οι κομματικές αγκυλώσεις προστατεύουν το κρατικοδίαιτο σύστημα σε βάρος όσων δεν εισχώρησαν στο κράτος.
    Είναι άσκοπο να ασχοληθώ τόσο με τις αδυναμίες του κ. Στουρνάρα να επιβάλλει την βούλησή του όσο και με τις κοινωνικές ανισότητες που έχουν επιβάλλει στην Δημοκρατία μας εδώ και 40 χρόνια οι επιλογές όλων των κομμάτων να έχουμε πρωταγωνιστή της οικονομίας το κράτος και κομπάρσους όποιους ηλίθιους πιστεύουν ακόμη στην ιδιωτική οικονομία.
    Δεν θα ασχοληθώ γιατί το σύστημα αυτό το αφομοίωσε η κοινωνία μας σε τέτοιο βάθος που αντιδρά σε όποιο στέκεται απέναντί του ακόμη και όταν μαζεύει το φαγητό του από τα σκουπίδια.
    Το κράτος το πληρώσαμε ακριβά και θα το πληρώνουμε τουλάχιστον για ακόμη δύο γενιές. Γιατί στους «κρατικοφρουρούς» εντάχθηκαν όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δηλώνουν και φιλελεύθεροι μπας και τους συμβεί καμιά διαρροή από τα δεξιά.
    Οι Καραμανλικοί «κρατικοφρουροί» και του Κωνσταντίνου και του Κωστάκη ήταν οι χειρότεροι απ όλους. Γιατί ακολούθησαν κατά βήμα το ΠΑΣΟΚ και το ξεπέρασαν σκορπίζοντας χορηγίες ακόμη και στις κρατικές συντεχνίες που δεν του άφηναν να κυβερνήσουν την συνεχή 20ετία του ΠΑΣΟΚ (έστω και με το ασήμαντο διάλειμμα Μητσοτάκη).
    Σήμερα η Νέα Δημοκρατία του κ. Α. Σαμαρά έχει κρυφτεί πίσω από τις κομματικές «πλάτες» του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και έχει μπει για τα καλά στον αγώνα δρόμου των κομμάτων-συνεταίρων για το ποιος θα κερδίσει το 1.250.000 που θα φέρουν σίγουρους ψήφους αν τους πείσουν να μην πάνε για προστασία στον ΣΥΡΙΖΑ.
    Είναι τόσοι και περισσότεροι οι κρατικοί υπάλληλοι (παρά τις αποχωρήσεις ) γιατί το καθεστώς μονιμότητας, ατιμωρησίας , ειδικών προνομίων και εξασφαλισμένου υψηλού κατώτατου μισθού το απολαμβάνουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι στα υπουργεία και σε κρατικές υπηρεσίες (700.000 περίπου) αλλά και όσοι απασχολούνται σε ΔΕΚΟ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, θυγατρικές Δήμων, σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο που ελέγχονται από το κράτος και στις Τράπεζες ακόμη που οι Διοικήσεις διορίζονται από την κυβέρνηση.
    Δεν υποστηρίζω σε καμία περίπτωση ότι αν απολυθούν οι μισοί και παραπάνω κρατικοί υπάλληλοι θα λυθούν τα προβλήματά μας και θα πάρει τα επάνω της η οικονομία. Για να δούμε άσπρη ημέρα πρέπει να γίνουν πολλά.
    Αναφέρομαι όμως και πάλι στο θέμα αυτό, με αφορμή την ομολογία και του κ. Στουρνάρα, για να στηρίξω και με πρόσθετα επιχειρήματα την χθεσινή αναφορά μου στις πολιτικές γελοιότητες σε βάρος της αγωνίας των μισθωτών και του κατώτατου μισθού. Επανέρχομαι ακόμη στο θέμα για να αναδείξω τις άριστες επισημάνσεις σχολιαστών ότι σήμερα είναι μεταξύ των άλλων σημαντικό και το θέμα των πολιτικών υποσχέσεων για το ύψος του κατώτατου μισθού.
    Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη αυτή που άριστα ανέλυσε αξιολογότατος σχολιαστής επισημαίνοντας, πολύ ορθά, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος (ούτε και για την οικονομία προσθέτω εγώ) να γίνουμε Ινδία και Κίνα. Ότι το ύψος του κατώτατου μισθού και το επίπεδο κατάταξής μας μέσα στην Ευρώπη.
    Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που καταδικάζω απόλυτα την πολιτική σπέκουλα του ΣΥΡΙΖΑ με τον κατώτατο μισθό επισημαίνοντας ότι οι υποσχέσεις του χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης είναι απλώς φαυλοκρατικά τερτίπια τύπου ΠΑΣΟΚ.
    Ποια αξία όμως έχουν οι υποσχέσεις για κατώτατο μισθό ή διορθώσεις των συντάξεων όταν δίδονται από κόμματα που πάνω απ όλα έχουν ορκιστεί στον κομματικό βωμό του να προστατέψουν πάση θυσία τους πελάτες τους κρατικούς υπαλλήλους; Εάν, ως κυβέρνηση, ο κορβανάς δεν τους βγαίνει να συντηρήσουν ακόμη και τους απατεώνες κρατικούς υπαλλήλους που σήμερα ούτε που συζητούν να τους πειράξουν θα ψάξουν να βρουν τα λεφτά από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
    Όταν λοιπόν σου βάλουν χαράτσι , γιατί αυτό θα κάνουν, από τα εισοδήματα των 20.000 ευρώ και πληρώνεις χρυσό το σπίτι που μένεις τρέχα-γύρευε κατώτατος μισθό. Όταν χαρατσώσουν περισσότερο τις επιχειρήσεις γιατί πρέπει να πληρώσει το ντόπιο κεφάλαιο… και ας πρόκειται για τυροπιτάδες και ψιλικατζήδες άντε να τους ζητάς την υπόσχεσή τους για κατώτατο μισθό.
    Το θέμα λοιπόν δεν είναι ποιο κόμμα πλειοδοτεί σε υποσχέσεις για να έλθει ή να παραμείνει στην εξουσία. Το θέμα δεν είναι αν θα μαζέψουμε υποσχέσεις και θα τις ζυγίσουμε για να δούμε ποιες βαραίνουν περισσότερο για ρίξουμε τον ψήφο μας. Το μέγα ζητούμενο είναι τι οικονομία θα μας παραδώσει η σημερινή κυβέρνηση και τις οικονομία θέλει να μας σερβίρει η αξιωματική αντιπολίτευση ως κυβέρνηση.
    Γιατί αν το μίγμα της οικονομίας και κατ επέκταση της οικονομικής πολιτικής παραμείνει ως έχει με πρωταγωνιστή και διαχειριστή των πάντων το σημερινό κράτος-απατεώνα τότε εμείς είτε με κινέζικο κατώτατο μισθό είτε με κατώτατο τα επίπεδα του 2009 θα είμαστε κομπάρσοι.
    [Του Γιώργου Κράλογλου από capital.gr]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *