Συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες

Σε ρυθμίσεις εκατοντάδων δανείων, ιδιωτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή τους, εξακολουθούν να προχωρούν σε καθημερινή βάση οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και προέρχονται από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, οι ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, παρουσίασαν, την 30η Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011, αύξηση του αριθμού κατά 16,4% και ξεπέρασαν τα 663.000.

Σε αξία, οι ρυθμίσεις την 30η Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011, ανήλθαν σε 18,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,2%. Οι τράπεζες υλοποιούν ρυθμίσεις δανείων ακόμα και προς νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό υπόλοιπο δανειοδότησης, αφού ο μέσος όρος ρυθμιζόμενου ποσού, ανά ρυθμιζόμενο δάνειο, έχει μειωθεί κατά 12,2% και οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δανείων εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών είναι προσαρμοσμένες στις τρέχουσες δυνατότητες της πλειονότητας των νοικοκυριών, εκτιμά η ΕΕΤ.

Ο μέσος όρος ποσού δανείου που ρυθμίζεται είναι 27.528 (30/6/2012) από 31.362 ευρώ (31/12/2011).

Τα προγράμματα ρυθμίσεων των τραπεζών ξεκίνησαν το 2010 και συνεχίστηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια των ετών 2011 και 2012, προσφέροντας σε διάφορες κατηγορίες οφειλετών, όπως τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους (λόγω της περικοπής των αποδοχών τους), καθώς και τους άνεργους, επιμήκυνση της διάρκειας με μείωση των δόσεων των δανείων τους.
Αναφορικά με το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν ανέλθει στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο 18,5%, από 4,5% το 2007, όταν δεν υπήρχε η κρίση και οι τραπεζικές εργασίες βρισκόντουσαν σε πλήρη ανάπτυξη.

Στην στεγαστική πίστη το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση ανέρχεται σε 17,2%, στην επιχειρηματική στο 16,6% και στην καταναλωτική πίστη, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, το ποσοστό φτάνει το 32%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, τα ποσοστά αυτά θα ήταν πολύ υψηλότερα στην περίπτωση που δεν είχαν γίνει οι χιλιάδες ρυθμίσεις δανείων, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα τόσο στους δανειολήπτες, όσο και στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία.

9 σχόλια σχετικά με το “Συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες”

  1. Για ποιές ρυθμίσεις μιλάνε και αναφέρετε και εσείς. Η EUROBANK για στεγαστικό που έχω σε 4μηνη καθυστέρηση μου απαιτεί εκβιαστικά να μου χορηγήσει νέο δάνειο,ώστε να εξοφληθεί το παλαιό ,με αύξηση του επιτοκίου 130%(ναι σωστά διαβάζετε) και παράταση της διάρκειας κατά 5 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο μου μειώνουν την δόση στα 1000 € αντί των 2500 για 3 χρόνια. Μετά τα τρία χρόνια θα πληρώσω μαζεμένα όλη την διαφορά-εντόκως φυσικά. Εάν αυτό λέγεται ρύθμιση τότε ζούμε κάτω από Τραπεζική δικτατορία. Αρνούμαι να υπογράψω αυτούς τους όρους και με απειλούν με κατάσχεση…
     

    1. H Eurobank αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία από μόνη της.
      Το ξέρω πως όλοι είμαστε πνιγμένοι απο τη μία ή την άλλη τράπεζα ή και απο διάφορες αλλά το θέμα της συγκεκριμένης είναι  δε ξέρω, για τη διεθνή δικαιοσύνη ίσως..

  2. Ναι η Eurobank είναι η χειρότερη τράπεζα. Είμαι πολύ περίεργος, μετά από τέτοια συμπεριφορά, αν ποτέ ανακάμψουμε, που θα βρει πελάτες. Γιατί, πέρα από το forum εδώ, όπου βρεθώ και σταθώ, όλοι βρίζουν την Eurobank, ακόμα και άτομα που εργάζονται εκεί. 

    1. Τη φήμη της Eurobank στην Κεντρική  Ευρώπη την έχει η Citibank. Γνωρίζω άτομα που παραιτήθηκαν όταν στις εποχές πριν το μπαμ τους ζητούσε να πουλάνε με το ζόρι καταναλωτικά και κάρτες σε ανθρώπους πρακτικά φτωχούς.
      Ήταν προσχεδιασμένα, τέλος πάντων.
       

    2. Πόσους έχει πια αυτή η νομική υπηρεσία της Eurobank? Κάθε μέρα μου τηλεφωνεί και ένας διαφορετικός, κάθε μέρα πρέπει να λέω τα ίδια και τα ίδια και μάλιστα ώρες που εργάζομαι..
      Τους εξηγώ οτι δεν γίνεται κάθε μέρα να αφήνω τη δουλειά μου ( άσε μετά με τι νευρικό σύστημα θα πρέπει να εργαστώ) και να λέω από την αρχή το θέμα και με έναν διαφορετικό.
      Ζήτησα να μιλάω με έναν συγκεκριμένο ή εν πάσει περιπτώσει με κάποιον προϊστάμενό τους ( εμπνεύστηκα από τον Πέτρο για το συγκεκριμένο )
      Χθες δεν υπήρχε εκεί προϊστάμενος εκείνη τη στιγμή. Προχθές είχε και αυτός δουλειά και τηλεφωνούσε.Σήμερα μου υποδείχτηκε να στείλω ενυπόγραφα το τι ζητάω.

  3. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΝΕ ΜΕ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ (ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ) ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΡΥΘΜΗΣΕΙΣ ΑΠΑΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ . ΟΤΑΝ ΜΕΙΩΝΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ  ΦΟΡΟΥΣ ΣΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ  ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΟΙΑΣ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΟΥ ΩΣΤΟΣΩ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΧΕΙ . ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΠΟΥ; ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝ ΤΑ ΒΡΟΥΝ.ΚΑΘΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΤΙΝΑΖΩ (ΜΙΛΑΩ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ). ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ. ΜΗΝ ΝΟΜΙΣΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ .ΑΥΤΟΙ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ  ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΠΙΤΙΑ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *