ΣΥΝΤΟΜΑ σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Ελλάδα

Σε default event θα βρεθεί σύντομα η Ελλάδα καθώς οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε selective default. Χρονικά αυτό είναι πιθανό να συμβεί μέσα στον Δεκέμβριο όταν οριστικοποιηθεί το νέο PSI + που περιλαμβάνει haircut 50% στο χρέος.

Η διαδικασία αυτή φαίνεται ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ωστόσο το μείζον θέμα είναι ότι όλα τα ελληνικά ομόλογα θα καταπέσουν όπως και οι εγγυήσεις και προφανώς εγείρεται μείζον θέμα με την ρευστότητα των τραπεζών. Η ΕΚΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αναζητεί μια τεχνική φόρμουλα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την ρευστότητα των τραπεζών.

Είναι πιθανό να αυξηθεί δραστικά η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο ELA μέσω της ΤτΕ.
Η Ελλάδα μετά την αποδοχή του haircut 50% στο χρέος – έστω σε εθελοντική διαδικασία –  πλέον έχει χρεοκοπήσει.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα χαρακτηρίσουν την όλη διαδικασία default event αλλά λόγω του γεγονότος ότι είναι αδιανόητο να απομειωθεί το χρέος 50% και αυτό να θεωρείται εθελοντική διαδικασία.
Είναι ξεκάθαρο ότι με  εκβιασμούς απέσπασαν την συμμετοχή των τραπεζών στο haircut και αυτό παρουσιάζεται ως εθελοντική συμμετοχή.
Η  διεθνής ένωση swaps και παραγώγων η ISDA δεν μπορεί να εθελοτυφλεί και να προσποιείται ότι δεν υφίσταται πιστωτικό γεγονός με haircut 50% όταν μάλιστα επιτεύχθηκε με ωμούς εκβιασμούς τύπου Γαλλίας ή συμμετέχουν οι τράπεζες με 50% ή χρεοκοπία και χάνουν το 100% των κεφαλαίων τους.
Η ISDA πρέπει να πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός και να πληρωθούν τα CDS, οποιαδήποτε απόκλιση από αυτή την διαδικασία θα είναι κατάφορη παραβίαση των διεθνών κανόνων με βάση τους οποίους λειτουργούν οι αγορές.
Μέχρι τώρα η ISDA εθελοτυφλεί όχι γιατί σέβεται τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τις αγορές αλλά κυρίως γιατί δεν θέλει τα μέλη της να πληρώσουν τα CDS καθώς όλως τυχαίως τα μέλη της ISDA είναι και οι εκδότες των ελληνικών CDS.
Εν τω μεταξύ οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, Standard and Poor’s, Fitch, Moody’s ετοιμάζονται να βαθμολογήσουν την Ελλάδα σε selective default στην κατηγορία C ή D εξέλιξη που θα υποχρεώσει την ISDA να αξιολογήσει να υφίσταται πιστωτικό γεγονός. Ήδη η Fitch ανέφερε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε default event.
Με τον ένα ή άλλο τρόπο πλησιάζει ο καιρός που οι αμερικανικές και βρετανικές επενδυτικές τράπεζες σε συνεργασία με τα hedge funds θα κληθούν να πληρώσουν την κερδοσκοπία στην Ελλάδα.
Στο παρελθόν η J P Morgan, Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley και λιγότερο η Bank of America Merrill Lynch από τις ΗΠΑ και από την Μ Βρετανία η Barclays, η RBS είχαν εκδώσει CDS και διακινήσει με βασικό στόχο να πριμοδοτήσουν τα hedge funds τα οποία ήθελαν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.
Τα spreads από 300 μονάδες έφθασαν τις 2050 μονάδες και τα CDS από 300 μονάδες έφθασαν στις 6300 μονάδες.
Η κερδοσκοπία στην Ελλάδα κατά βάση συντελέστηκε από hedge funds αλλά υποστηρίχθηκε από τις επενδυτικές τράπεζες αμερικανικές βρετανικές και ορισμένες ευρωπαϊκές.
Οι θέσεις στα παράγωγα των ομολόγων  τα CDS τα credit default swaps δηλαδή το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας πληρώνεται όταν  η ISDA η διεθνής ένωση swaps και παραγώγων πιστοποιήσει ότι υφίσταται πιστωτικό γεγονός. Η πιστοποίηση προκύπτει μετά από συνεδρίαση της ISDA Ευρώπης.
Με βάση τις θέσεις σε ελληνικά CDS κατ΄ εκτίμηση φθάνουν τα 5,5  δις δολάρια αν πληρωθούν όλα προκύπτει ένα δυνητικό κέρδος 25 με 30 δις δολαρίων.
Τα CDS τα πληρώνουν οι εκδότες και οι προηγούμενοι κάτοχοι ο προτελευταίος αγοραστής δηλαδή.
Αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα και πληρωθούν τα CDS οι αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες θα κληθούν να πληρώσουν στους κατόχους CDS 25 με 30 δις δολάρια. 

Ποια είναι τα μέλη της ISDA Ευρώπης που θα αξιολογήσουν αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα

Voting Dealers
Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland
Voting Non-dealers
BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *