Σφίγγουν τα λουριά οι τράπεζες για τις πιστωτικές κάρτες

Οι τράπεζες πλέον ζητούν να πληρωθούν το σύνολο της οφειλής στην περίπτωση που η πιστωτική κάρτα βρεθεί σε τρίμηνη καθυστέρηση.

Όσοι,  λοιπόν οι πελάτες λόγω  της οικονομικής δυσχέρειας που… αντιμετωπίζουν, καθυστερήσουν την πληρωμή για 90 μέρες, τότε παίρνουν το «ραβασάκι» από την τράπεζα που ζητά την άμεση εξόφληση του συνόλου της οφειλής.

Και αν στο παρελθόν, αυτά τα ειδοποιητήρια αποτελούσαν μέσο πίεσης για να ρυθμίσει ο πελάτης την οφειλή του, τώρα τα πράγματα έχουν σκληρύνει.

Οι τράπεζες βρίσκονται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης και θέλουν να συμμαζέψουν, ότι μπορούν και όσο μπορούν. Επιδιώκουν, δηλαδή, να εισπράξουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις οφειλές. Και οι πιστωτικές κάρτες είναι το πρώτο μέτωπο.

Τι λένε οι επιστολές

Οι τράπεζες πλέον ζητούν να πληρωθούν το σύνολο της οφειλής στην περίπτωση που η πιστωτική κάρτα βρεθεί σε τρίμηνη καθυστέρηση.

Έτσι χιλιάδες επιστολές αποστέλλονται καθημερινά από όλες τις τράπεζες σε μη συνεπείς οφειλέτες και το μήνυμα που μεταφέρουν είναι σαφές και συνάμα αυστηρό:

«Σε περίπτωση που δεν τακτοποιήσετε την οφειλή σας εντός δέκα ημερών, θα αναγκαστούμε να προβούμε σε καταγγελία της σύμβασης της κάρτας, γεγονός που σας υποχρεώνει στην άμεση εξόφληση του οφειλόμενου ποσού ληξιπρόθεσμου και μη».

Και ακόμα προειδοποιεί πως: “Ταυτόχρονα με την καταγγελία της σύμβασης θα κινηθεί νομική διαδικασία τα έξοδα της οποίας βαρύνουν αποκλειστικά εσάς, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης που έχετε υπογράψει».

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η οφειλή «αυτομάτως» προσαυξάνεται με τα έξοδα επίδοσης από τον δικαστικό κλητήρα, την αμοιβή του δικηγόρου κ.λπ. που μπορεί να κυμανθεί γύρω στα 1.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.

Αυτό είναι το νόημα των συγκεκριμένων επιστολών, με μικρές διαφοροποιήσεις στη διατύπωση.

Τμήμα ειδήσεων defenecenet.gr

15 σχόλια σχετικά με το “Σφίγγουν τα λουριά οι τράπεζες για τις πιστωτικές κάρτες”

  1. Ναι, αυτό κάνει η τράπεζα και αποτελεί έναν ωραίο λόγο ανακοπής της ΔΠ, αφού τα έξοδα δικηγόρου και δικαστικού επιμελητή δεν μπορεί να τα βάλει στην οφειλή.

  2. Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος στο forum γνωρίζει να μου πει τα δικαστικά έξοδα όταν σου τα χρεώνει ναβατζιλίδα η τράπεζα μπαίνουν στο χρέος που έχει κάποιος προς αυτές ή περνάνε στην εφορία ?

    1. Η τράπεζα δεν μπορεί να σου βάλει δικαστικά έξοδα στο χρέος.

      Αν τώρα εννοείς τα έξοδα της δίκης, όπου εσύ χάνεις, αυτά στα βάζει το δικαστήριο και τα χρωστάς στο κράτος.

    1. όχι

      Τα έξοδα για έκδοση ΔΠ τα επιβαρύνεται η τράπεζα, η οποία όμως θέλει, παρανόμως, να τα χρεώσει σε σένα.

      Αν εσύ κάνεις ανακοπή και την κερδίσεις, τα δικαστικά έξοδα της δίκης, τα πληρώνει η τράπεζα. Αν όμως χάσεις, τα πληρώνεις εσύ, δηλ στην εφορία.

  3. Προβληματίζομαι σε περίπτωση που σκάσει ΔΠ  και δεν κάνω ανακοπή θα μου έρθουν μέσω εφορίας τα δικαστικά έξοδα ?

  4. Βegar  συγνώμη που σε κουράζω αλλά έχω μπλοκάρει .Δηλαδή εαν δεν κάνω ανακοπή τα δικαστικά έξοδα τα λούζεται η τράπεζα,καλά το κατάλαβα ?

    1. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

      Ποσό Α, το οποίο είναι το κόστος έκδοσης ΔΠ. Αμοιβή δικηγόρου, παράβολα κλπ

      Ποσό Β, το οποίο το πληρώνει ο ηττημένος σε μια δίκη, ως έξοδα του κράτους για τη δίκη (μισθοί δικαστών, κτίριο κλπ). Αυτό καθορίζεται από τον δικαστή.

      Το ποσό Α το πληρώνει πάντα η τράπεζα. Μπορεί να προσπαθήσει να το προσθέσει στο χρέος σου, αλλά είναι παράνομο αν το κάνει. Αυτό πληρώνεται στην εφορία.

      Το ποσό Β υπάρχει μόνο αν πάμε σε δίκη. Π.χ. σου έρχεται ΔΠ και κάνεις ανακοπή. Αν κερδίσεις εσύ, τότε το ποσό Β το πληρώνει η τράπεζα. Αν χάσεις το πληρώνεις εσύ.

      Αν δεν κάνεις καθόλου ανακοπή, δεν υπάρχει καθόλου ποσό Β.

  5. Kαλησπέρα σ’ όλους.Σήμερα κατέθεσε ο Παναγιώτης την αίτηση μου για υπαγωγή στον Ν.3869/2010.Όλες οι οφειλές από πιστωτικές και ένα καταναλωτικό.Ελπίζω να πάνε όλα καλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *