Σχέδιο αυτοκτονίας της Citibank

Σε εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο συρρίκνωσης της Citibank παγκοσμίως με την τράπεζα να εγκαταλείπει το retail banking στις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες, χάνοντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα της. Στελέχη της τράπεζα που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους χαρακτηρίζουν τις κινήσεις της διοίκησης “σχέδιο αυτοκτονίας” καθώς υποστηρίζουν ότι η τράπεζα απεμπολίζει στρατηγικά της πλεονοκτήματα τα οποία δεν επιβάρυναν ουσιαστικά το κόστος ενώ παρείχαν σημαντική προστιθέμενη αξία στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα ξένων δικτύων, μεταξύ των οποίων και το Reuters η διοίκηση έχει λάβει αμετάκλητη απόφαση για την αποχώρηση από τη λιανική τραπεζική αγορά σε πολλές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο μαζεύει βαλίτσες από το Πακιστάν και την Τουρκία, ενώ όπως κατ επανάληψη αναφέρει το Sofokleousin.gr αποχωρεί και από την Ελλάδα.

Η διοίκηση της τράπεζας στην Ελλάδα έχει ήδη κλείσει τα περισσότερα καταστήματα με στόχο τον περιορισμό του δικτύου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε αυτό πλαίσιο εντάσσονται και οι συζητήσεις για πώληση του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας σε Hedge funds, οι οποίες διεξάγονται στο Λονδίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο, η Citigroup ανακοίνωσε πως αποχωρεί από πέντε χώρες (Πακιστάν, Παραγουάη, Ρουμανία, Τουρκία, Ουρουγουάη), στο πλαίσιο σχεδίου για την κατάργηση 11 χιλιάδων θέσεων εργασίας και εξοικονόμησης 1,1 δισ. δολαρίων ετησίως.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο τραπεζικός κολοσσός μελετά την αποχώρησή του και από άλλες χώρες. Η Citigroup δραστηριοποιείται στη λιανική τραπεζική σε 40 κράτη και διαθέτει παρουσία συνολικά σε 100 κράτη παγκοσμίως.

2 σχόλια σχετικά με το “Σχέδιο αυτοκτονίας της Citibank”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *