Σχέδιο για υποχρεωτική χρήση κάρτας στις συναλλαγές

Με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική η χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Η Καθημερινή”, το σχέδιο αυτό έχει ολοκληρωθεί και σε πρώτη φάση, το όριο των συναλλαγών για το οποίο θα απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα θα είναι τα 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ σήμερα) και πιθανόν μέσα στο 2013 να μειωθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο τρίμηνο του έτους όλες οι επιχειρήσεις και κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προμηθευτούν το σχετικό μηχάνημα (POS) με το οποίο γίνονται οι συναλλαγές μέσω καρτών.

69 σχόλια σχετικά με το “Σχέδιο για υποχρεωτική χρήση κάρτας στις συναλλαγές”

  1. Ισχυει εδω και χρονια στο Βελγιο.
    Οπως μου εχουν πει δεν μπορεις να αγορασεις τιποτα πλεον με χρημα.
    Ολες οι συναλλαγες, ακομα και στο περιπτερο, πρεπει να περαστουν μεσα απο το τραπεζικο συστημα ειτε με καρτες ειτε με κινηση καταθετικου λογαριασμου.

  2. Και όσοι είναι υπερχρεωμένοι και αποκλεισμένοι απο το τραπεζικό σύστημα πώς θα κάνουν συναλλαγές? Εντάξει….έχω χρεωστικές κάρτες σε τράπεζες που δέν χρωστώ μέν, αλλα είναι επικίνδυνο να αφήσω λεφτά μέσα στους λογαριασμούς για μεγάλο διάστημα εφοσον έχω Δ.Π. εις βάρος μου. Τελικά μου φαίνεται μόνο οι Prepaid είναι σχεδόν απόλυτα ασφαλείς μια και δέν αντιστοιχούν σε λογαριασμό ταμιευτηρίου. Γι αυτό και πρέπει να θεσμοθετηθεί το ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού μέχρι κάποιο ύψος.

  3. Το τελικό σχέδιο προβλέπει τον πλήρη έλεγχο μας μέσω της κατάργησης του υλικού φορέα του χρήματος (κέρματα, χαρτονομίσματα), της χρήσης ψηφιακών μονάδων μέσω μικροτσίπ, το οποίο θα περιέχει και πλήθος άλλων πληροφοριών, θα είναι πομπός-δέκτης, θα αντικαταστήσει όλα τα προσωπικά έγγραφά μας, κλπ κλπ. και το οποίο κάποια στιγμή θα το φέρουμε πάνω μας. Μιλάμε για μαρκάρισμα που κάνουν σε αγελάδια ! Μιλάμε για κατάργηση της ανθρωπιάς μας !
    Ο κόσμος είναι ζαλισμένος, σε σύγχιση, βλέπει τη μικρή εικόνα της τεχνητής κρίσης και δε βλέπει την παγίδα, δυστυχώς…
    Και θα το εφαρμόσουν αφού το ζητήσει ο ίδιος ο μαλάκας ο κόσμος !!! Κι αυτό είναι το σατανικότερο σημείο ενός σατανικού σχεδίου !!!
    Ρε μάγκες, εάν σήμερα με κάποια ψήγματα δημοκρατίας και χωρίς τέτοιον έλεγχο και καταναγκασμό, τρώμε τέτοιους τσαμπουκάδες…τι πρέπει να περιμένουμε εάν επιβληθεί κάτι τέτοιο ???
    Καιρός να δούμε τη μεγάλη εικόνα επιτέλους πίσω από την κρίση (και πίσω από τη δική μας δύσκολη καθημερινότητα)…Τα χειρότερα έπονται…
     
     
     

    1. Εντάξει αμα φτάσομε πιά εκεί….τότε θα ξέρουμε πως ή θα γίνουμε δούλοι, ή θα πάρουμε τα βουνά…..

  4. Η παρεκτροπη νομιμοτητας ενος τετοιου εγχειρηματος εστιαζεται μαλλον στην εξουσιοδοτηση ιδιωτων, δηλαδη των τραπεζιτων, να εκτελουν εργασιες που κατα τεκμηριο ειναι αμιγως κρατικης αρμοδιοτητος.
    Εξουσιοδοτουνται ιδιωτες να καταγραφουν υποχρεωτικα τις μεταβολες των οικονομικων στοιχειων των πολιτων δηλαδη … χωρις να λαμβανεται υπ’ οψιν το απορρητο των προσωπικων δεδομενων.
    Τα προσωπικα δεδομενα του πολιτη μπορουν να επεξεργαστουν απο ιδιωτες μονο με δικη του εγκριση και οχι υποχρεωτικα.
     
     

  5. @PA
    Στο Βέλγιο είχα αγοράσει το 2006 ένα ακριβό επαγγελματικό αυτοκίνητο και δεν αντιμετώπισα κάτι ανάλογο, είχα πληρώσει σε μετρητά (εκεί όχι μέσω εμβάσματος) και είχε κοπεί κανονικά παραστατικό για εξαγωγή και τελωνισμό σε κράτος ΕΕ (δηλ. στην Ελλάδα). Τώρα, πάλι 7 χρόνια μετά ίσως όντως να θέλουν τα πάντα με κάρτες……
     

    1. Αυτα που ειπα μου τα μετεφερε Βελγος υπηκοος που διαμενει Αμβερσα και ειχε ερθει επισκεψη στη Θεσσαλονικη για λιγες ημερες πριν δυο χρονια.

  6. Κι αν κάποιο βραδάκι θολώσω και θελήσω “τρούμπα” και “στούντιο” ;;;
    Με ντέμπιτ ή  με βίζα ; …………
    Σκίιιιιστε μας , έτσι , χαρτογιακάδες . Κάντε τη δουλειά σας .
    Εμείς οι “άλλοι”,
    θα ,πρόκειται , όταν , αν αποφασίσουμε κι άμα μπορέσουμε θα κάνουμε τη δουλειά μας ……….
     
     
     

    1. “Σώπα όπου νάνε θα μαμμαμε με κουπόνια” , γελάγαμε και χάσκαμε με τη χαριτομενιά του εμπνευστή κάποτε παλιά .
      Αντε , πάμε τώρα όλοι μαζί το “Σώπα όπου νάνε θα μαμμαμε με τσιπάκια”.
       

  7. Μαλακίες! Σκέφτηκε κανένας ότι όλα αυτά ισχύουν εφόσον ο πωλητής κόψει απόδειξη;
    Τι με εμποδίζει να πάω στο γνωστό μου καταστηματάρχη και να αγοράσω π.χ. μια συσκευή τηλεόρασης 1000 ευρώ με μετρητά και να μην κοπεί απόδειξη;

    Θα φύγω αγκαλιά με μια TV, ο καταστηματάρχης θα γλυτώσει τη φορολόγηση και πουθενά δεν θα καταγραφεί η συναλλαγή.

    Τα μετρητά δεν έχουν καταργηθεί ΠΟΥΘΕΝΑ με νόμο. Καταργούνται στην πράξη, μόνο αν το θέλει ο καταναλωτής, για δική του χρήση. 

    1. Και οταν θα κανει καταγραφη εμπορευματων στο τελος του χρονου πως θα δικαιολογησει την τηλεοραση των 1000 Ευρω στο συστημα που απαιτει να ειχε πουληθει μεσω καρτας.

      1. Όπως τα δικαιολογούν μέχρι τώρα όλοι οι έμποροι που δεν κόβουν αποδείξεις.
        Άσε μας τώρα ρε, ήταν απορία αυτή;
        Ποιος τον εμποδίζει κατά την περίοδο των εκπτώσεων να κόψει μια απόδειξη των 50 ευρώ; Εκπτώσεις έχουμε, όσο θέλουμε πουλάμε. 

        1. Δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα.
          Η τηλεοραση εχει τιμολογιο αγορας απο τον εμπορο και φαινεται στην εφορια απο τον πωλητη που του την πουλησε.
          Αν ο εμπορος εχει εξαφανισει τηλεορασεις μεσα απο την αποθηκη του χωρις να φαινεται οτι πουληθηκαν καπου μεσω τραπεζικου συστηματος … τοτε με τη διασταυρωση στοιχειων που θα κανει η εφορια εχει στειλει το ΣΔΟΕ με τη μια.
          Η αλλη επιλογη ειναι να εμφανιζει στην απογραφη τηλεορασεις που δεν υπαρχουν.
          Δεν το διακινδυνευει κανενας.
          Αυτοι που πουλανε χωρις αποδειξεις αγοραζουν και χωρις αποδειξεις με λιγα λογια.
          Για να μη μπερδευομαστε, δεν μιλαμε για τζατζικια και χωριατικες σαλατες στην ταβερνα οπου παιζει μαγειρεμα στοιχειων.

        2. Ακομα και φτηνοτερα να πουλαει απ’ οσο αγοραζει οπως ειπες … ειναι λογος για να τον επισκευθει το ΣΔΟΕ.

          1. Δηλαδή, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί που δεν έκοβαν αποδείξεις, πως τα κατάφερναν; 
            Ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η πλειοψηφία των εμπόρων δεν κόβει απόδειξη. Αυτοί πως τα καταφέρνουν στην απογραφή; Γιατί δεν τους επισκέπτεται το ΣΔΟΕ;
            Και δεν μιλάω για τζατζίκια σε ταβέρνες, αλλά ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά είδη κλπ.

            Και στο κάτω κάτω, αυτό που θα γίνει θα είναι να έχουμε αποδείξεις για όσα δεν γίνεται να αποφύγουμε, π.χ. τηλεόραση, ψυγείο κλπ αλλά ταβέρνα, μπακάλικο, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός κλπ δεν θα ξανακόψουν απόδειξη.

            Θα δεχόμουν αυτά που λες, αν μέχρι σήμερα ο ιδιωτικός τομέας λειτουργούσε ιδανικά και όλοι έκοβαν αποδείξεις μέχρι και για τσίχλα.

            Εδώ ρε συ, άρχισε να μην κόβει αποδείξεις μέχρι και το μινι μάρκετ της γειτονιάς μου, το οποίο όλα τα χρόνια σου έκοβε απόδειξη ακόμα και για πακετάκι με τσίχλες. Αυτός πως κάνει απογραφή; 

          2. Απλουστατα …. διοτι το ΣΔΟΕ δεν κανει σωστα τη δουλεια του.
            Απο την ιδρυση του ακομα, ειναι ενας νταβατζης που τα κονομαει απο την πισω πορτα για να τα μοιραζονται μεταξυ τους ολοι οι πολιτικοι φορεις που ασκουν εξουσια.
            Με λιγα λογια ολοι τα κονομανε, κλεφτες και αστυνομικοι δηλαδη και κανενας δε μιλαει.
            Εχω ακουσει διαφορες ιστοριες απο επιχειρηματιες γι’ αυτο σε λεω.
             
             

          3. @PA
            Πράγματι, δεν είναι εύκολο να πουλάς εμπορεύματα αξίας όταν τηρούνται αναλυτικά βιβλία αποθήκης, δεν σημαίνει όμως οτι δεν είναι και εφικτο και με τη βούλα του νόμου.

          4. Εννοειται … πληρωνεις την ταριφα στο ΣΔΟΕ και ολα μελι γαλα.
            Σε εναν γνωστο μου πριν χρονια, του ειπανε μαλιστα και πως μοιραζονται τα λεφτα για να μη νομιζει οτι τα τσεπωνει αποκλειστικα το συγκεκριμενο κλιμακιο.
            Οπως μου ειπε … η μιζα εφτανε μεχρι εκει που δεν φανταζεσαι.

  8. Έδωσα την τηλεόραση σε τόσο χαμηλή τιμή διότι ήταν της βιτρίνας. Ή η τηλεόραση πήγε για καταστροφή (έχω φτιάξει αντίστοιχο έγγραφο καταστροφής) διότι την είχαμε display και έπεσε και έσπασε. Ή κάνω τράμπα κωδικούς τηλεοράσεων (σιγά τώρα μην κάτσει το ΣΔΟΕ να δει αν το μοντέλο είναι αυτό ακριβώς) με μια φτηνιάρικη τηλεόραση των 24 ιντσών (- ε βασικά αυτός που καταχώρησε στο σύστημα τον κωδικό έκανε λάθος και αντί 42 έβαλε 24. Μα φυσικά και ξέρετε ότι δεν βγαίνουν πια τηλεορασεις 24 ιντσων. Ή απλά λές στο ΣΔΟΕ το μαγικό “Άσε μας κουκλίτσα μου” και όλα κομπλέ

  9. Εδώ που τα λέμε στην Ελλάδα βρισκόμαστε και υπάρχει ο αστάθμητος παράγων του Ελληνα. Για να φτιάξει κανείς μια ηλεκτρονική δικτατορία χρειάζεται σύγχρονη, οργανωμένη τεχνολογικά δημόσια διοίκηση, αδιάφθορους και άρτια καταρτισμενους δημόσιους λειτουργούς, διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, υπεύθυνους πολίτες……Ποιός τα έχασε όλα αυτα για να τα βρούμε εμείς? Εδώ ειναι Βαλκάνια! Αυτα τα κόλπα είναι για κάτι Γερμανούς και κουτόφραγκους. Στην περίπτωση της Ελλάδας οι νεοταξίτες και ο…..Αντίχριστος θα χρειαστούν άφθονα Lexotanil και Xanax! Tους κόβω για παραίτηση ή για ψυχιατρείο! 

  10. καλη χρονια σε ολους.ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ.Νομιζω οτι το προβλημα ειναι αλλου.το φορολογικο να γινει ενα απλο συστημα χωρις φιοριτουρες και παραθυρακια.επι 30 χρονια που εχω επιχειρηση εχει αλλαξει 250.000 φορες.οπως βολευε οποιον βολευε γιατι τον βολευε.ας μαθουμε να ψηφιζουμε πρωτα και μετα βλεπουμε για την φοροδιαφυγη.οι τραπεζιτες σιγουρα θα απαιτησουν προμηθεια για τον λογαριασμο και θα κατακρατουν χρηματα απο οποιον οφειλει.Δυστυχως αλλα καποια λαμογια εχουν σκεφτει,δεν με πειθουν για τιποτα αλλα.και παλι καλη χρονια και οποιος μπορει να γλυτωσει οτι μπορει καλο ειναι.λιγοτεροι φοροι στην μερκελ δεν θα βλαψει κανεναν.εαν εμενα μου κοβουν το ρευμα χεστηκα για να κοψω αποδειξη.
     

    1. Δέν είναι ανάγκη να κάνεις συναλλαγές μέσω τραπεζικού λογαριασμού ωστε να κινδυνευεις με κατάσχεση. Εγώ βάζω λεφτά σε λογαριασμό τράπεζας που δε χρωστάω και τα αφήνω μέσα μόνο για τη μερα που κάνω συναλλαγή και μετα δεν αφήνω τίποτα εκεί. Επιπλέον υπάρχουν και οι προπληρωμένες κάρτες που μπορείς να βάλεις μέσα λεφτά με μικρή προμήθεια 1-2 ευρω ανα κατάθεση και έχουν και το πλεονεκτημα οτι δέν αντιστοιχούν σε λογαριασμό.

      1. Εχω ομως μια ερωτηση,αν εισαι μαυρισμενος μπορεις να βγαλεις προπληρωμενη καρτα ?πχ της Κυπρου ζητανε εκκαθαριστικο κλπ.Αρα σε ψαχνουν πρωτα

        1. Η προπληρωμένη κάρτα δεν υφίσταται έλεγχο πιστοληπτικής ικανότητας για το λογο ακριβώς οτι είναι προπληρωμένη. Ο λόγος που ζητούν εκκαθαριστικό είναι για αποδεικτικό ΑΦΜ. Είμαι μαυρισμένος κανονικότατα και άνεργος και μου εβγαλαν προπληρωμενη καρτα με εκκαθαριστικό, λογαριασμό ΔΕΚΟ (αποδεικτικό διευθυνσεως), ταυτότητα και κάρτα ανεργίας (αφου δέν ειχα βεβαιωση μισθοδοσίας)

          1. Σ ευχαριστω για την απαντηση.Ξεριες σε παρακαλω,αν εχεις μεσα 800 Ε μπορει καποια τραπεζα που χρωστας να σου τα κατασχεσει με ΔΠ?

          2. Αν τα έχεις τα 800 ευρώ σε προπληρωμένη κάρτα δέν κινδυνέυουν. Αν όμως είναι σε λογαριασμό τότε μπορούν να τα κατάσχουν.

        2. mak13
          εγώ έχω προπληρωμένη της Κύπρου.
          Το εκκαθαριστικό το ζητάνε μόνο και μόνο επειδή το απαιτεί ο νόμος.
          Από κει και πέρα η κάρτα είναι noname και αυτά που έχεις μέσα δεν τα πειράζει κανένας.
          Αν όμως την χάσεις και τη βρει άλλος στο δρόμο, μέχρι να την ακυρώσεις, μπορεί να στην ξεσκίσει, αφού δεν γράφει όνομα. 

  11. Ένας γείτονάς μου χρωστούσε στην κλεφτομπάνκ του 20 χιλιάρικα, έμεινε αδέκαρος σχεδόν, με μια και μόνη σύνταξη των 549 ευρώ κι ένα ΕΚΑΣ κάπου 68 ευρώ. Η σύνταξη μπαίνει σε άλλη τράπεζα. Το θέμα είναι ότι έφαγε καιρό τώρα ΔΠ που και με σύμφωνη γνώμη δικηγόρου δεν ανέκοψε καθώς ούτε περιμένει κληρονομιά ούτε περιουσία διαθέτει. Ως γνωστόν δεν επιτρέπεται κατάσχεση σύνταξης για ποσά κάτω των 1000 ευρώ. Υπάρχει όμως από την εμπειρία κανενός παθόντα εδώ μέσα περίπτωση να κατάσχουν τα 549 ευρώ άμα δεν τα σηκώσει από την άλλη τράπεζα την ίδια μέρα που πιστώνονται από το ασφαλιστικό του ταμείο; Λέμε τώρα, γιατί οι καιροί είναι πονηροί. Υπήρξε μήπως κανείς εδώ μέσα που του τσέπωσαν τα λεφτά (έστω και παράνομα) σε ανάλογη περίπτωση;

    1. Καταρχήν το όριο των 1000 ευρω ισχύει μόνο για τα χρέη προς το δημόσιο. Για τις τράπεζες δέν υπάρχει τέτοιο όριο και μπορούν να  πειράξουν οποιοδήποτε ποσό αν αυτό μείνει στο λογαριασμό πάνω απο μία ημέρα απο την ημερομηνία που κακατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη. Αμεσο κίνδυνο δέν έχει γιατι πληρώνεται απο άλλη τραπεζα αλλα δέν ειναι και να το ρισκάρεις.

      1. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. Ερώτηση: Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι πιστώνεται σύνταξη Σάββατο και ο δικαιούχος πάει Κυριακή να κάνει ανάληψη… κινδυνεύει ή μάλλον από Δευτέρα και μετά; Κι αν πάλι, υποθέσουμε ότι πέφτει σύνταξη Δευτέρα, μέχρι και την Τρίτη είναι οκ ή λέτε από Τρίτη βράδυ τα ξεχνάει;;;
         

        1. Παιρνεις και ξαναπαιρνεις τηλεφωνο στην κωλοτραπεζα και ρωτας ποτε πληρωνουνε συνταξεις.
          Θα σου πουνε μετα απο πολλα ζορια την ταδε του μηνος.
          Πας τα παιρνεις και ασε τον πουστη να σφυριζει.
           

  12. @PA
    Χαχαχχαχα… Ο γείτονας το ψάχνει τώρα μήπως μπορεί να λαμβάνει επιταγή Τραπέζης Ελλάδος…. Πάντως, καλού κακού κάθε μέρα ελέγχει το μηχανάκι της κλεφτομπάνκ.

    1. Θα ηθελα να μαθω την εξελιξη του ζητηματος του φιλου σου μεσω της ΤτΕ γιατι ειναι πολυ ενδιαφερουσα. Αν εχεις νεα παρακαλω σηκωσε ποστ.

  13. Παίδες, έχω έναν κοινό λογαριασμό (στο όνομά μου και του πατέρα μου) στην Τράπεζα Κύπρου, και είναι αυνδεδεμένος με μια χρεωστική κάρτα που την έχω για να αγοράζω μέσω ίντερνετ…
    Έβαλα 15 ευρώ μέσα και αγόρασα αντικείμενο με 9.95…τον επόμενο μήνα είδα το υπόλοιπό μου των 5.05 ευρώ να έχει μειωθεί στα 2.52 ευρώ, μετά από μια ανάληψη 2.53 ευρώ !!!
    Ρώτησα την τράπεζα τι είναι αυτό και μου είπαν ότι είναι κατάσχεση εις χείρας τρίτων εκ μέρους του δημοσίου !!!
    Βάζουν χέρι κανονικά παντού…Ή λέτε να ισχύει ότι αν είσαι μισθωτός ή συνταξιούχος (με εξασφαλισμένο εισόδημα έστω 1000 ευρώ) μπορεί να έχει όριο 1000 ευρώ … ενώ αν είσαι άπορος άνεργος ή χρεωμένος ελεύθερος επαγγελματίας, δεν έχει όριο ? 
     
     

    1. Δεν βλεπω ομως να σου εκοψε αποδειξη το δημοσιο για τα λεφτα που εισεπραξε απο εσενα μεσω της κατασχεσης.
      Δηλαδη ειναι μαυρα λεφτα και δεν φαινονται πουθενα.
      Δεν πρεπει καποιος απο τους ιθυνοντες να δωσει εξηγησεις περι ολης αυτης της κομπινας εις βαρος του Ελληνα πολιτη ?
       

    2. Και συνεχιζω …
      Πληρωνα το ρευμα που αντιστοιχει στη ΔΕΗ μεσω ΑΤΜ της γιουρομπανκ και μια μερα ξυπνησα και δεν ειχα ρευμα.
      Οι τυποι στη ΔΕΗ μου ειπανε οτι εβαζε χερι το κρατος στα λεφτα για να πληρωθει το χαρατσι με αποτελεσμα η ΔΕΗ να μενει απληρωτη.
      Και παλι δεν κοπηκε αποδειξη για το χαρατσι απο πλευρας δημοσιου.
      Ειναι γνωστο οτι οταν πληρωνεις εφορια, η εφορια σου κοβει αποδειξη.
      Κανενας δεν ξερει αλλα και δεν μπορει να αποδειξει ποσα λεφτα εισπραττονται καθημερινα απο το δημοσιο οταν δεν κοβονται αποδειξεις.
      Και λεω … μηπως αυτο ειναι το μεγαλυτερο σκανδαλο της εποχης των μνημονιων ?
       

      1. @ΡΑ
        Αυτό με τη ΔΕΗ ισχύει, πράγματι και σας μιλάω ως παθών! Για 80 ευρώ μου έκοψαν το ρεύμα (που επανασύνδεσα με κόστος 20) επειδή σε ένα λογαριασμό χαρατσίου και ΔΕΗ και λοιπών τελών ύψους 822 ευρώ δεν συμπληρωνόταν το σύνολο που αφαιρούταν λέει από αυτό της ΔΕΗ. Το τρελό ήταν πως η εγγύηση μου στη ΔΕΗ ήσαν 370 ευρώ (δηλ. 290 ευρώ παραπάνω από την οφειλή) αλλά τα λαμόγια της δικαιολόγησαν τη διακοπή σε υπερβάλοντα ζήλο του τμήματος αποκοπών……. Φιλοθέης…………

        1. Δεν υπαρχουν δικαιολογιες για κανεναν πλεον.
          Οσοι υπαλληλοι οργανισμων συνεχιζουν να εκτελουν εντολες που καταπατουν την αξιοπρεπεια και την νομιμοτητα … ειναι το ιδιο συνενοχοι με τους πατρονους τους.
           

  14. Το όριο των 1000 ευρώ αφορά μισθό ή σύνταξη και για χρέη του δημοσίου. Αν χρωστά πχ κάποιος στην εφορία του παρακρατούν το 25% του μισθού αρκει το υπόλοιπο να μήν είναι λιγότερο απο 1000 ευρώ.  Αλλο πράγμα ο μισθός (που πρεπει να τον κάνουμε ανάληψη) και άλλο οι καταθέσεις. Αν αφήνεις λεφτά στην τράπεζα είναι σαν να τους προκαλέις να τα πάρουν γιατί αφήνοντάς τα θεωρείται πως δέν τα χρησιμοποίησες για τις βιοτικές σου ανάγκες αρα και καλά σου περισσευουν. Για τα χρεη στις τραπεζες μαλιστα εν υπάρχει ούτε το όριο των 1000 ευρω και βαζουν χέρι και στο μισθό ακομα και στο επιδομα ΟΑΕΔ αν δεν γινει αναληψη σε 24 ώρες.

    1. Είναι πιο δύσκολο πάντως, να υποθέσουμε ότι μια τράπεζα με ΔΠ στο χέρι δύσκολα σχετικά μπλοκάρει λογαριασμό σύνταξης κάποιου ειδικά όταν αυτός αφήνει μέσε μόλις 1 ευρώ………….
      ΥΓ: Το έκανε σήμερα ο γείτονας που έλεγα εχθές να δούμε αν θα πάνε να του κατάσχουν το ένα ευρώ…….
       

    2. μια διευκρίνηση GEORGE M.
      Αν είσαι συνταξιούχος και η καταβολή της σύνταξης γίνεται στην ίδια τράπεζα που έχεις πάρει το δάνειο και ο δικηγόρος τους έστειλε έγγραφο που τους ενημερώνει βάσει του νόμου… τάδε ο μισθός είναι ακατάσχετος και να μην προβούν σε αφαίμαξη ………… και τότε ακόμη κινδυνεύεις ???

       

      1. Στη μητέρα ενός φίλου μου η Εθνική τράπεζα παρακρατησε σύνταξη εναντι δανείου που χρωστά. Η γυναίκα όμως είχε συνδεσει το δάνειο με το συγκεκριμένο λογαριασμό οπότε η τράπεζα βρήκε αφορμη και τσιμπολόγησε τη σύνταξη. Πηγε στην τράπεζα και ανοιξε άλλο λογαριασμό για να μπαινει η συνταξη άσχετα με το δάνειο και δέν την ξαναπείραξαν. Οπότε πρεπει καταρχήν να είμαστε σιγουροι οτι δεν εχουμε συνδεσει στο λογαριασμό της συνταξης, κάποια κάρτα ή δάνειο. Απο κει και πέρα πρεπει να κάνουμε αναληψη τη συνταξη κατευθειαν γιατι αν μεινει πάνω απο μια μερα στο λογαριασμό τεκμαίρεται οτι δεν την έχουμε άμεσα αναγκη οπότε η τραπεζα εχει δικαιωμα να την πειράξει. Ο δικηγόρος βασίζεται πάνω στο άρθρο 982 του αστικού κώδικα που κατοχυρώνει το μισθό η  τη σύνταξη αλλα μόνο για τη μερα που κατατίθεται και μεχρι την επόμενη. Αν τα αφησουμε μετα τα λεφτα μπορουν νόμιμα να τα πάρουν. Θεωρητικά το εξώδικο του δικηγόρου μας εξασφαλίζει. Ωστόσο πάντα υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποια τράπεζα μπορει να μήν εχει ιερό και όσιο και να πειράξει λεφτα ακόμα και την ίδια μερα που μπάινουν. Αν φτάσουν βέβαια σε τετοιο επίπεδο και δέν δεχτουν να τα επιστρεψουν τοτε τους σκιζεις κανονικότατα στο δικαστήριο με μια ωραια αγωγή. Συνήθως όμως συμμορφώνονται. Εμένα καποτε απο τη Eurobank με προειδοποίησε υπάλληλος οτι αν δεν παιρνω αμεσως τα λεφτα απο τη μισθοδοσία θα μου παρακρατούσαν το 30%!!! Επειδή εχω γνωστούς στην τράπεζα εφτασα να μιλάω στα κεντρικά τους και μεχρι και με δικηγόρους της τραπεζας και παραδεχτηκαν οτι ειναι παράνομο και οτι…..”εμεις δέν κάνουμε τέτοια πράγματα…” Οσο καιρο πληρωθηκα παντως απο εκεινο το λογαριασμό δέν μου πειραξαν τίποτα, ούτε και μικροποσα που έμεναν μέσα. Τελικα είναι να μη σου τύχει……Αν τύχει όμως και δούν οτι ο πελατης δεν μασάει τότε συμμαζευονται. 

        1. Αγαπητέ GeorgeM
          η τελευταία φράση σου είναι όλο το ζουμί.

          Αν δουν ότι ο πελάτης δεν μασσάει και είναι γνώστης των πραγμάτων δεν κάνουν ούτε μουκ ούτε κουκ.

          Όλες οι παρανομίες γίνονται με το σκεπτικό ότι η πλατιά μάζα είναι άσχετη και δεν ξέρει. 

          ====================

          Πολύ πριν αναθεωρηθεί ο νόμος περί εισπρακτικών, σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τη “νομική υπηρεσία eurobank” τους είπα ότι αν ξανατηλεφωνήσουν οπουδήποτε αλλού εκτός από μένα, θα τους κάνω αγωγή για αποζημίωση. Και τους είπα ότι έχω καταγράψει όλη τη συνομιλία μας.

          Μου απάντησαν σε απότομο τόνο ότι είναι παράνομη η καταγραφή χωρίς τη συναίνεσή τους.

          Τότε τους είπα ότι τότε δεν χρειάζεται να εκνευρίζονται, αλλά θε πρέπει να χαίρονται, διότι οι ικανότατοι δικηγόροι τους, θα υποστηρίζουν την άποψή τους και θα πείσουν το δικαστήριο να μη γίνει δεκτό το ηχητικό ντοκουμέντο ως αποδεικτικό στοιχείο. 

          Δεν ξανατηλεφώνησαν ποτέ σε άλλον, εκτός από μένα, από τότε. 

        2. Οταν πληρωνα ακομα … εβαζα λεφτα σε ενα επισκευαστικο που εχω στην Εθνικη και βαζανε χερι στα λεφτα για να πληρωνεται και ενα ανοιχτο καταναλωτικο που εχω στην ιδια τραπεζα το οποιο ομως δεν πληρωνα. Αποτελεσμα και τα δυο δανεια να φαινονται σε καθυστερηση.
          Παιρνω τηλεφωνο και τους λεω τι γινεται εδω … παιρνετε λεφτα απο τον ενα λογαριασμο χωρις δικη μου εγκριση και τα τοποθετειτε σε αλλον.
          Απαντηση υπαλληλου Εθνικης : “Μπορει … να ερθετε απο εδω να το δουμε“.
          Δεν πηγα και σταματησα να πληρωνω και το επισκευαστικο.
          Υπ’ οψιν δεν ειχα δεχτει ουτε καν εξωδικο ακομα οταν γινονται ολα τα παραπανω.
           
          Συμπερασμα : Οι τραπεζες λειτουργουν ανεξελεγκτα και παρανομα γιατι δεν φοβουνται. Εχουν εκδοθει αποφασεις επι αποφασεων για τις παρανομες πρακτικες τους αλλα συνεχιζουν να παρανομουν κατ’ επαναληψη για τα ιδια αδικηματα.
          Οταν εχει εκδοθει αποφαση για κατι συγκεκριμενο και δεν συμμορφωνεσαι μ’ αυτην … τοτε πας μεσα γιατι ειναι ποινικο αδικημα πλεον.
          Αντ’ αυτου οι τραπεζες συνεχιζουν να εχουν αδειες λειτουργιας και η ζωη συνεχιζεται στο Τραπεζισταν.
           
           

  15. Καλησπερα. Η πειραιως φιλε GEORGE M παρακρατησε μισθοδοσια 2 φορες αμεσα με το που εμπαινε η μισθοδοσια για χρεωστουμενο δανειο (οκτωβριο-νοεμβριο). Ναι οντως ο λογαριασμος ηταν συνδεδεμενος με το δανειο αλλα γραψαν τον νομο περι ακατασκετου στα …… τους. Εκανα αλλαγη σε τραπεζα. Δεν ειχα ουτε τον χρονο να τους βρισω εκεινη την περιοδο οποτε μου ηταν πιο ευκολο να αλλαξω τραπεζα. Ισχυει στο 100% αυτο που λες Begar αλλα μερικες φορες δεν σε βοηθαει ο ελευθερος  χρονος  για να ασχοληθεις και με αυτο.

    1. Ναι η Πειραιώς κάνει τέτοιες μαλακίες όντως. Βέβαια αν ειχες πάγια εντολή βασίζονται πάνω σε αυτή και δύσκολα βρίσκεις το δίκιο σου.

  16. Πηγα στην Κυπρου και ρωτησα,μου ειπαν τα εξης.Η καρτα που εχεις στα χερια σου ειναι ανωμυμη,αλλα αυτη την εχουν συνδεσει με το ονομα σου.Οποτε μην την πατησουμε.Εχουμε μεσα λεφτα και αυτοι τα παρουν με καμια ΔΠ απο αλλη τραπεζα.Ρωταω και ξαναρωταω και συγνωμη για αυτο.Μην την πατησουμε αδικα

    1. Εγώ όταν εξέδωσα τη δικη μου ρώτησα την υπάλληλο στην τράπεζα και της είπα ευθέως πως έχω Δ.Π. εις βάρος μου και αν κινδυευουν ενδεχομένως τα όποια λεφτά βάζω στην προπληρωμένη και μου είπε πως δέν τούς έχουν δώσει ποτέ εντολή για παρακράτηση χρημάτων απο τέτοια κάρτα. Δεν είναι τυχαίο πως τέτοιες κάρτες μερικοί τις κάνουν και δώρο και κάποιες τράπεζες τις χορηγουν ακόμα και σε ανήλικους. Δέν κάνουν πιστωτικό έλεγχο. Απο την άλλη αν θές να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο μπορεις να βγάλεις και καμμια προπληρωένη κάρτα απο ξένη τράπεζα. Υπάρχει και  σχετικό άρθρο “Εναλλακτική τραπεζική” σε αυτή τη σελίδα.  

    2. Αν εχεις ΔΠ απο τραπεζα και δεν εχεις κανει ανακοπη … τοτε βαση του νομου “περι κατασχεσης εις χειρας τριτου”, η οποια τραπεζα μπορει να παρακρατησει το ποσο μιας προπληρωμενης καρτας ασχετα αν η καρτα εκδοθηκε απο αλλη τραπεζα γιατι η ΔΠ ειναι εκτελεστος τιτλος ….
       
      http://nomikisimvouli.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html
       
      Το θεμα ειναι αν οι τραπεζες εφαρμοζουν αυτο το δικαιωμα που τους δινει ο νομος στην πραξη.

      1. Γνωστά ολα αυτά αλλα υπάρχει και ένα αλλο θέμα. Η “φύση” της προπληρωμένης καρτας ώς προιόν και κατα πόσον αυτό κατάσχεται ή όχι. Και αυτό γιατί δέν θεωρείται αποταμίευση αλλα προιόν που έχεις αγοράσει / προπληρώσει καταβάλλοντας και προμήθεια στην τράπεζα. Οσο κι άν έψαξα στο ιντερνετ,πουθενά δέ διάβασα να έχει γίνει κατάσχεση ποσού απο τέτοια κάρτα. Ρώτησα και φίλο δικηγόρο γνωστής τράπεζας και μου είπε οτι δέν κάνουν κατάσχεση σε τέτοιες κάρτες ωστόσο ούτε κι εκείνος μου  ανέλυσε τους λόγους, Στην τελική η προπληρωμένη κάρτα είναι για να βάζουμε κατα κύριο λόγο μικροποσα. Το πολύ πολύ βγάζουμε κάποια απο ξένη τράπεζα απο αυτές που διατίθενται και για την Ελλάδα και ησυχαζουμε. Η άλλη λύση να φυλαξουμε λεφτά στο όνομα κάποιου συγγενή η φίλου μας και να εκδωσουμε μια προπληρωμένη κάρτα μέσω εκείνου. Εξάλλου μιλάμε και πάλι για μικρά ποσά. Αν είχαμε μεγάλα τότε θα…..πληρώναμε και τα χρέη μας…..λέμε τώρα…..

        1. Νομιζω πως το καλυτερο ειναι να εκδοθει μια καρτα στο ονομα καποιου συγγενη και να τελειωνει η δουλεια με ασφαλεια στα σιγουρα.
          Προσωπικα δεν εμπιστευομαι σε τιποτα τις τραπεζες μετα απ’ οσα εχω ζησει αλλα και εχω ακουσει γι’ αυτες απο εμπειριες αλλων.

      2. ΙΣΧΥΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΣΥΜΠΑΣΧΟΝΤΑ ΜΙΛΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ. ΠΑΝΤΩΣ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ GIFT CARDS ΠΟΥ ΩΣΤΟΣΟ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΟ ΩΣ 300 ΕΥΡΩ (Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΙΜΕΣ…

  17. αυτο φοβομουν ,οτι δεν εχει γινει μεσρι τωρα.Οπερ σημαινει οτι καλιστα μπορει να συμβει αυριο.Προσωπικα στις ερωτησεις που τους εκανα μου λεγαν αλλα απο αυτα που γραφει στο site τους.Εδω μηπως μπορει να μας βοηθησει και ο begar που χρησιμοποιει την καρτα.Ευχαριστω.

  18. Και εγώ έχω προπληρωμένη κάρτα αλλά στο internet banking στην επιλογή οι κάρτες μου την βλέπω, βλέπω τις αναλύσεις λογαριασμού και μπορώ να την γεμίσω με χρήματα. Αυτό είναι ανωνυμία;

  19. Καλη χρονια σε ολους.
    Επειδη περιμενω ΔΠ απο τη citi προσπαθησα να λαβω τα μετρα μου. Εδω και χρονια εχω λογαριασμο στο paypal πριν απο λιγο καιρο ειδα οτι εβγαλε  χρεωστικη καρτα mastercard. Δεν εχασα χρονο και εκανα αιτηση. Η καρτα μου ηρθε και τη χρησιμοποιω σχεδον καθε μερα. Στελνω λεφτα απο την μισθοδοσια μου στο paypal και αυτο τα στελνει στη καρτα χωρις καμια χρεωση. Μετατρεπει τα ευρω σε δολαρια αλλα δεν χανεις τιποτα γιατι οι πληρωμες γινονται εδω, οποτε ερχεται μια η αλλη. Η μονη διαφορα ειναι καποια cents 10-30 αναλογα το ποσο που κινεις. Αξιζει να το ψαξετε όσοι σας ενδιαφερει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *