Σχεδιάζουν την ελεγχόμενη πτώχευση γιατί βλέπουν πως δεν βγαίνει το πρόγραμμα

Εντείνεται η ανησυχία στην Αθήνα ότι το Βερολίνο και οι δανειστές επεξεργάζονται σενάρια συντεταγμένης χρεοκοπίας της χώρας, με την κυβέρνηση να περνάει πλέον στο άλλο άκρο και να δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει όλα τα μέτρα, αλλά και να λάβει και τα νέα που θα απαιτηθούν.

Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, έχει διαμηνυθεί πως το θέμα πλέον δεν είναι αν θα εφαρμοστούν τα μέτρα, αλλά το ότι το πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας δεν βγαίνει.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός με τις ομιλίες του στη ΔΕΘ και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προβλέπονται με μηδενική ύφεση το 2012, ενώ ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει κάνει λόγο για ύφεση τον επόμενο χρόνο 2,7%. Σε μια τέτοια περίπτωση και προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι, θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα 7,5 έως 8 δισ. που με τη σειρά τους, όμως, θα φέρουν νέα ύφεση. Φαύλος κύκλος, δηλαδή.

Η μόνη ελπίδα φωτός -σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου- που διαφαίνεται, είναι η υλοποίηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου, που μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στις τράπεζες να βγουν στις αγορές για δανεισμό στις αρχές της άνοιξης. Διαφορετικά, η ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός του ευρώ, με κούρεμα του ελληνικού χρέους 40-50% φαντάζει ως το πλέον πιθανό σενάριο.

Ο φόβος να σκάσει η χρεοκοπία στα χέρια τους ανάγκασε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και πολλά μέλη της κυβέρνησης να εγκαταλείψουν την αναβλητικότητα και τους δισταγμούς και να προχωρήσουν στην εφαρμογή όλων όσων ζητάει η τρόικα.

Συνθήκες σταθερότητας, πλην όμως μπορεί;

Με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού έως τις 31 Οκτωβρίου αντί στις 21 Δεκεμβρίου όπως συνέβαινε έως τώρα, η κυβέρνηση επιδιώκει αφενός, να αποστείλει μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους εταίρους, ψηφίζοντας νέα δύσκολα μέτρα και αφετέρου, να εκπέμψει συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, αφού δεν θα υπάρξει άλλη κρίσιμη ψηφοφορία τουλάχιστον έως την άνοιξη.

Οι πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο, δεν θα κριθούν τόσο από τη βούληση της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, όσο από τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν στα μέτρα. Αντιδράσεις που αναμένονται οξύτατες και που ενδέχεται να επηρεάσουν και τη συμπεριφορά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, παρότι χθες τα μέλη της έδειξαν να συμμερίζονται τις ανησυχίες της ηγεσίας της. Η κυβέρνηση, άλλωστε, βρίσκεται μεταξύ σφύρας (των απαιτήσεων και των πιέσεων των δανειστών) και άκμονος (των κοινωνικών αντιδράσεων, που αναμένονται ιδιαίτερα οξείς).

Απάντηση Βενιζέλου σε Λοβέρδο

Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, επέλεξε να απαντήσει στις αιχμές που άφησαν εναντίον του, κυρίως, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και ο υπουργός Υποδομών για κακή διαπραγμάτευση.

O κ. Λοβέρδος είπε μεταξύ άλλων πως «καλή η μπλόφα, αλλά πρέπει να έχεις και φύλλο». «Και μάλιστα να μη φαίνεται» συμπλήρωσε ο κ. Ραγκούσης, εννοώντας πως οι τροϊκανοί γνωρίζουν τα πάντα που συμβαίνουν στο Λογιστήριο του κράτους.

«Δεν μπλοφάρει κανείς, ούτε θέτει σε κίνδυνο τη χώρα. Εάν νομίζει κάποιος ότι αυτές οι συζητήσεις είναι χαρτοπαικτικού χαρακτήρα, δεν έχει αίσθηση της σοβαρότητας των θεμάτων αυτών για τον Έλληνα πολίτη. Γιατί κάθε συζήτηση για την ύφεση και κάθε συζήτηση για το δημοσιονομικό στόχο, είναι μία συζήτηση για το πώς ζουν οι Έλληνες, τι εισόδημα έχουν, τι ποσοστό ανεργίας έχουμε, τι επενδύσεις μπορούν να γίνουν και τι φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη κουβαλούν οι Έλληνες και πρέπει αυτό να είναι το πρώτο μας μέλημα», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Ε. Βενιζέλος, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και δείχνοντας πως δεν θα αφήσει αναπάντητες τις όποιες εσωκομματικές βολές δέχεται.

ΠΗΓΗ: REAL

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *