Σχεδόν ένας στους τρεις έλληνες, άνεργος στο τέλος του 2012

Σε ένα σπιράλ ύφεσης, με υψηλή ανεργία, χαμηλά εισοδήματα και υψηλές τιμές, που εμποδίζει την Ελλάδα να βρει το δρόμο της ανάκαμψης, έχει μπει η εγχώρια οικονομία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, στο τέλος του 2012 η στατιστική ανεργία θα είναι 28%, ενώ ο μέσος όρος του έτους θα «κάτσει» μεταξύ 23% και 24%, που αντιστοιχεί σε 1.200.000 ανθρώπους, εκτός αγοράς εργασίας.

Η πραγματική ανεργία, υπολογίζεται πως θα είναι κατά τουλάχιστον 4 μονάδες υψηλότερη, κοντά στο 27% με 28%. Την ίδια στιγμή, εκτιμούν ότι σε υψηλό επίπεδο θα παραμείνουν οι τιμές των προϊόντων, γεγονός που σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των μισθών, θα οδηγήσει την αγοραστική δύναμη των ελλήνων, στο επίπεδο της δεκαετίας του ‘70…

Στο τέλος του 2012 οι μειώσεις μισθών και οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα οδηγήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των 1.800.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να αντιστοιχεί στο 50% του επιπέδου που είχε διαμορφωθεί το 2008, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επιστημονικού συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη.

Ο κ. Ρομπόλης επισημαίνει ότι παρά τις δραματικές μειώσεις μισθών που επιβάλλουν οι νόμοι του δεύτερου Μνημονίου, η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας δεν πρόκειται να ανακοπεί. Στο τέλος του 2012, το Δεκέμβριο, η στατιστική ανεργία θα είναι κοντά στο 28%, ενώ η πραγματική ανεργία θα είναι τουλάχιστον 4 μονάδες μεγαλύτερη, στο 32%!

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που ίσχυαν ακόμη και στην περίοδο της ανάκαμψης (έως το 2008) αποκαλύφθηκαν στην κρίση σε όλο τους το μεγαλείο. Αυτά τα δομικά προβλήματα είναι, όπως δηλώνει στο Capital.gr, αυτά που δεν αντιλαμβάνονται οι δανειστές, αν και βλέπουν ότι το οικονομετρικό μοντέλο που στηρίζουν δεν αποδεικνύεται στην πράξη. Επιλέγουν δε, να παραμένουν δογματικοί χάνοντας κάθε δυνατότητα ευελιξίας και αναπροσαρμογής.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι έλληνες «καταδικάζονται» σε δραματικούς περιορισμούς, με χαρακτηριστικότερο αυτόν που περιγράφει ο κ. Ρομπόλης, όσον αφορά στη μείωση όχι μόνο των ονομαστικών μισθών κατά 40%, αλλά των πραγματικών, με όρους αγοραστικής δύναμης. Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, οι έλληνες γύρισαν σχεδόν 40 χρόνια πίσω, αφού με τους μειωμένους μισθούς τους μπορούν να αγοράσουν ό,τι αγόραζαν οι μισθωτοί στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70!

Παράλληλα, όπως εξηγεί ο κ. Ρομπόλης, όσες νέες θέσεις (περίπου 350.000) δημιουργήθηκαν στην ελληνική οικονομία κατά την περίοδο 2000-2008, χάθηκαν μέσα σε δύο χρόνια (2010-2011).

[sc:Πηγή id=”http://www.bankwars.gr/?p=13418″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *