Ταγκό Τσίπρα με την τρόικα

Επιστολή προς το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τρόικα αναμένεται να στείλει σήμερα, Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας. Με τον τρόπο αυτό η Αριστερά θα «δοκιμάσει τα νερά» αμφισβητώντας τις υπογραφές του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στόχος είναι καταγραφούν έστω και ανεπίσημα οι αντιδράσεις της τρόικα ώστε να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και χειρισμοί σες περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το Βερολίνο επιμένει στην τήρηση των δεσμεύσεων αλλά οι αντιδράσεις της Αγκελα Μέρκελ είναι ακόμα μουδιασμένες, καθώς Γαλλία και Ιταλία ζητούν επίσης αναδιαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή θα κινείται στο πνεύμα ότι οι θέσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και το Μνημόνιο έχουν αποδοκιμαστεί από τον ελληνικό λαό στις εκλογές και συνεπώς δεν ισχύουν.

Ο κ. Τσίπρας θα επισημαίνει ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορούν να ισχύσουν, από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός με την ψήφο του αποδοκίμασε το μνημόνιο.

Όπως θα αναφέρει, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υπέγραψαν τις δεσμεύσεις εκπροσωπούν σήμερα περίπου το 33% του ελληνικού λαού – επομένως οι εγγυητικές επιστολές τους καθίστανται άκυρες

Οπως έχει επισημάνει το Sofokleousin.gr το ΔΝΤ είναι σε μεγάλο βαθμό προετοιμασμένο για τις εξελίξεις και ενδέχεται να λειτουργήσει κατευναστικά αποσύροντας τον Τόμσεν από την Ελλάδα και παρεμβαίνοντας στο Βερολίνο.

Στο εν τω μεταξύ θα παγώσει η βοήθεια προς την Ελλάδα και θα καθυστερήσουν πληρωμές ομολόγων. Η καθυστέρηση όμως δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός σύμφωνα με την ISDA, οπότε δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας.

Οι Financial Times αν και αναφέρονται στις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την αλλαγή στάσης της Ελλάδας διαπιστώνουν ότι θα είναι δύσκολο να αντέξει στις επιθέσεις η πολιτική της Αγκελα Μέρκελ.

Ηδη εκτός από την εκλογή Ολάντ στη Γαλλία και στην Ιταλία ο βασικός υποστηρικτής της κυβέρνησης Μόντι απειλεί να τη ρήξη αν δεν αναθεωρηθεί στο σύμφωνο ανάπτυξης. Παράλληλα οι τοπικές εκλογές έδειξαν σημαντική αποδυνάμωση των μεγάλων κομμάτων.

Οι δηλώσεις της Κριστόν Λαγκάρντ για δημοσιονομική πειθαρχία που δεν πλήττει την ανάπτυξη δίνουν το στίγμα της αλλαγής της στάσης από το ΔΝΤ, κάτι που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται πριν από την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου.

[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/99162.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=Goodmorning%2009.05″ ]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *