Ταμειακό έλλειμμα 21,6 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2011 – «Μαζεμένες» κατά 700 εκατ. ευρώ οι κρατικές δαπάνες – Στα 6,6 δισ. ευρώ οι οφειλές του δημοσίου

Στα 21,6 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού για το σύνολο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου που θα δοθούν σήμερα στην δημοσιότητα. Ο δισ. αναθεωρημένος στόχος της κυβέρνησης προέβλεπε ταμειακό έλλειμμα 21,7 δισ. ευρώ.

Εκτός από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το «μαγείρεμα» των στοιχείων που ακολούθησε στα επενδυτικά κονδύλια του Δεκεμβρίου, στην συγκράτηση του ελλείμματος συνέβαλαν και οι μεγάλες περικοπές που έγιναν στις πρωτογενείς δαπάνες. Σε σχέση με το 2010 οι δαπάνες είναι «μαζεμένες» κατά 700 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τις εισπράξεις, σύμφωμα με καλά πληροφορημένες πηγές αυτές διαμορφώνονται στα 50,1 δισ. ευρώ από 51,3 δισ. ευρώ που είχε εκτιμήσει ότι θα εισπράξει η κυβέρνηση.

Έτσι η «τρύπα» των εσόδων στα κρατικά ταμεία περιορίζεται για το σύνολο του 2011 στο 1,2 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν στο εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011.

Τα 500 εκατ. ευρώ που εξοικονομεί το οικονομικό επιτελείο προέρχονται από το «μαγείρεμα» των στοιχείων του ΠΔΕ, στο ταμείο του οποίου εισέρρευσαν περισσότεροι πόροι εξαιτίας της μεγάλης απορρόφησης που σημείωσε το ΕΣΠΑ στην εκπνοή του 2011.

Ανώτερα στελέχη στο υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζονται ότι τον Δεκέμβριο απελευθερώθηκαν στην αγορά κονδύλια ύψους 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν τους τομείς στους οποίους κατευθύνθηκαν .
Άλλες πηγές στην πλατεία Συντάγματος κάνουν λόγο για επενδυτικές δαπάνες «μαιμού», οι οποίες είχαν σαν στόχο να βελτιώσουν την απορρόφηση των πόρων του ΠΔΕ. Αυτό όμως συνέβη μόνο στα χαρτιά και όχι στην πραγματικότητα.

Με το κόλπο αυτό η κυβέρνηση κατάφερε να ωραιοποιήσει την εικόνα του ελλείμματος, προκειμένου το συγκεκριμένο μέγεθος να κατέλθει στα επίπεδα του 9,8% του ΑΕΠ από 10,3% του ΑΕΠ που είχε διαμορφωθεί το Νοέμβριο.
Την ίδια στιγμή, «πνιγμένο» στα χρέη παραμένει το ελληνικό Δημόσιο, με τις οφειλές του για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011 να διαμορφώνονται στα 6,62 δισ. ευρώ.

Παρά την οριακή υποχώρηση που καταγράφεται σε σχέση με τις οφειλές του δεκαμήνου (6,7 δισ. ευρώ) τα «φέσια» του κράτους σε κατασκευαστές, τεχνικές εταιρίες, φαρμακαποθήκες και άλλους προμηθευτές του Δημοσίου, εξακολουθούν να είναι μεγάλα αφού φθάνουν το 3% του ΑΕΠ.

Μεγαλύτερος οφειλέτης με χρέη 2,84 δισ. ευρώ είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, εκ των οποίων τα 1,14 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Οι οφειλές των Υπουργείων για το ίδιο διάστημα διαμορφώνονται σε 964 εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων σε 1,64 δισ. ευρώ και των ΟΤΑ ( Δήμοι και Κοινότητες) σε 939 εκατ. ευρώ ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *